Проведено зустріч українсько-угорської робочої групи із захисту від шкідливої дії вод

Протягом 18 – 19 квітня 2017 року в межах виконання Угоди між Урядом України і Урядом Угорської Республіки з питань водного господарства на прикордонних водах на угорській території відбулася зустріч спільної робочої групи Сторін із захисту від шкідливої дії вод.

На порядку денному зустрічі були питання щодо проведених за останні пів року заходів з протипаводкового захисту та захисту від внутрішніх вод, можливостей управління засухами на прикордонних меліоративних системах, стану експлуатації спільної АІВС-Тиса, розробки нових проектів для подання в рамках програм транскордонного співробітництва.

Зокрема Сторони взаємно підготували деталізовану інформацію про забезпечення у першому кварталі 2017 року захисту населених пунктів та територій від шкідливої дії паводкових вод та льодоходу, які мали місце в лютому, з зазначенням відповідних попереджувальних, підготовчих та безпосередньо захисних робіт.

Угорською Стороною було представлено прогрес реалізації угорських елементів спільної українсько-угорської Протипаводкової Програми Розвитку, в рамках якої наразі розробляються та проходять експертизу робочі проекти з регулювання русла річок, реконструкції дамб, будівництва чергового протипаводкового польдера, а також розвитку системи моніторингу паводків. Водночас Українська Сторона інформувала про те, що кошти з державного бюджету на реалізацію заходів спільної протипаводкової програми розвитку і на виконання протипаводкових заходів у Закарпатській області за минулий період не виділялись, а виконувались тільки локальні будівельні роботи по берегоукріпленню річок у гірській місцевості за кошти обласного та місцевих бюджетів. На спорудах прикордонних територій виконано експлуатаційні роботи (окошування дамб, фарбування),  поточні ремонти і пуско-налагоджувальні роботи по насосним станціям. Відсутність проведення передбачених спільною програмою структурних робіт на українській частині системи протипаводкового захисту басейну Верхньої Тиси на фоні угорських вдосконалень поглиблює відрив у розвитку та унеможливлює створення рівноцінного захисту для всього басейну, що несе загрозу для обох Сторін.

На основі позитивного передового досвіду угорської Сторони щодо розробки планів управління заплавами з метою більш ефективного використання міждамбового простору під час пропуску паводків, експерти Сторін вирішили в майбутньому розробити спільний План управління заплавними територіями для ділянки р. Тиса Вишково-Тужер з метою якого, в рамках зустрічі фахівці склали план-графік його підготовки.

Сторони дослідили можливості управління браком води на прикордонних меліоративних системах з урахуванням результатів раніше розроблених досліджень, концепцій і проектів, а також запланованих проектів. В цьому контексті експерти розробили доповнення до спільного Порядку співробітництва по захисту від шкідливої дії вод на прикордонних водах розділом про управління засухами, що буде  найближчим часом представлено заступникам Уповноважених Урядів Сторін.

Українські і угорські експерти здійснили взаємне інформування про завдання з вдосконалення та експлуатації спільної автоматизованої інформаційно-вимірювальної системи (АІВС-«Тиса») та домовились про проведення у квітні-травні поточного року обслуговування і аналізу стану українських гірських ретрансляторів та рівнинних станцій. Також сторони аналізували та обговорили пошкодження, які виникли по автоматизованим станціям внаслідок проходження льодоходу в лютому 2017 року та можливого проведення реконструкційних робіт.

Сторони передали одна одній оцінку роботи гідролого-прогностичної системи DIWA за 2016 рік і домовились про те, що і надалі забезпечуватимуть її постійну роботу, а також подальше використання гідрологічної моделі в тестовому режимі з вдосконаленням програми на основі набутого досвіду.

У зв’язку з оголошенням в лютому 2017 року першого конкурсу заявок у рамках Програми транскордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства “Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020”, експерти Сторін оговорили роботи, які планують подати у формі проектних заявок для отримання гранту ЄС, оскільки іншої альтернативи для виконання будівельних робіт в української Сторони наразі немає.

Також Сторони обговорили результати перерозподілу внутрішніх вод згідно Контракту про компенсацію витрат на ліквідацію засмічення р. Тиса побутовими відходами, підписаного ще 2 березня 2009 року в м. Ніредьгаза, згідно якого Угорська Сторона через магістральні канали Берегівської меліоративної системи, а саме – з МК Сипа у МК Чаронда, проводить компенсаційний скид надлишкових внутрішніх вод на українську територію.

За підсумками зустрічі був підготовлений та підписаний відповідний протокол.

384 переглядів