Оперативна інформація про водогосподарську ситуацію на річках Закарпатської області на 18:00 26 грудня 2009 р

1.Гідромеорологічна ситуація

Минулої доби по області пройшли дощі, дуже сильні (що місцями наближались до місячної нор-ми) до 82 (Усть-Чорна, Р.Мокра). На річках області продовжувались підвищення рівнів води з досяг-ненням ІІ-ІІІ ступіню протипаводкового захисту, виходом води на заплави підтопленням сільгоспу-гідь та заплавних автодоріг амплітуда з початку паводку склала

  • на притоках та Верхній Тисі до 2,5 м (по сс.Ясиня, Колочава, Міжгірря );
  • на Тисі, ділянці В.Бичків-Вилок та в нижніх течіях Ужа, Латориці, Ріки та Боржава на 2,8-3,75м., (с.Довге, с.Зарічево)

    У верхів’ях річок в ночі 25 грудня пройшли максимальні рівні і спостерігається повільне зни-ження рівнів. Паводкова хвиля буде просуватися в нижні течії приток по Тисі – ділянці Рахів – Вилок.

    Протягом 25-27 грудня на Тисі і Латориці в районі м.Чоп очікується поступове підвищення рів-нів води ще на 1.5-2.0 м. На р.Латориця-м.Чоп відбудеться вихід води на заплаву.

    За прогнозом Гідрометцентру проходження максимальні рівні води по водпостах р.Тиса – м.Тячів, р.Тиса – м. Хуст, р.Тиса смт. Вілок прогнозується 26 грудня з досягненням ІІ-ІІІ ступенів ППЗ – вихід води на заплави, амплітуда за паводок складатиме від 4,5 м до 6,5 м.

    За прогнозом Гідрометцентру очікується хмарна погода з проясненнями, сніг та мокрий сніг, зниження денної температури 27 грудня до – 7 С в горах та – 4 С на низині. Що має призупинити розвиток паводкової ситуації.

    2.Інформація про підтоплення та вжиті протипаводкові заходи

    Паводковими водами р. Боржава відбувся перелив заплавних автодоріг Комяти-Сільце, Комяти – Шаланки, Сільце-Вільхівка, Малі Геївці-Тисянка про що завчасно відповідно до аналізу даних АІВС ТИСА було попере-джено районні сільські та селищні ради .

    Для локалізації переливів лівобережної дамби р.Боржава с.Вільхівка та с.Боржавське, пітоплень сільгоспугідь Іршавського та Виноградівського районів в біля сел. Вільхівка, Гребля, Сільце, Заріччя, Вел. Комяти, Завадка та дворогосподарств с.Вільхівка, аварійними бригадами Берегівського МУВГ та сільської ради проводяться роботи по нарощуванню гребеню дамби мішками з піском. Ужгородським та, Мукачівським та Тячівським МУВГ організовано направлення пересувних насосних станцій для відкачки паво-дкових вод. На аварійних роботах занято 50 чол аварійних бригад, 4 одиниці техніки. Спецтехнікою проводиться відкачка води.

    Як показав аналіз, більшість підтоплень відбулося з боку малих річок і потічків, що протікають по території населених пунктів.

    Паводковими водами р.Вульшава у м.Перечин підтоплена частина вул.Духновича (42 дворого-сподарства), силами аварійної бригади Ужгородського МУВГ та технікою підприємства КОВАТЕХБУД проведено заходи по відводводу паводкових вод вод. На аварійних роботах занято 10 чол. аварійних бригад 4 одиниці техніки.

    В наслідок різкого підняття рівнів у р.Визниця ( за 2 години підйом склав 1,2 м.) відбулося під-топлення 18 дворогосподарств (20-50 см) по вулиць Шелестівська, Л.Українки, Федешівська в с.Кольчино Мукачівського району. На місці працює аварійна бригада Мукачівського МУВГ та сільська аварійна бригада. Для локалізації підтоплень проводиться відкачка вод з підвалів мо-топомпами. На аварійних роботах занято 7 чол. аваріних бригад 3 одиниць техніки.

    Паводковим водами (поверхневий стік) р.Веля в с.Вовкове та р.Стара в с Гойдош Ужгородського району підтоплено по 5 будинків, працюють аварійні бригади Ужгородського МУВГ та сільських рад по локалізації підтоплення ( проводиться укладання мішків з піском відкачка води мотопо-мпами). На аварійних роботах занято 10 чол. аварініих бригад 2 одиниць техніки.

    Поверхневим стоком підтоплені окремі дворогосподарства сіл Бедевля, Буштино та Тарасівка Тячівського району силами Тячівського МУВГ проводиться локалізація паводкових вод та їх відкачка пересувними насосними станціями та мотопомпами всього працює 5 відомчих та сільських аварій-них бригад, задіяні 18 працівників та 6 одиниць спеціальної будівельної техніки (КРАЗи, МАЗи, екс-каватори)

    Про подальший розвиток паводкової ситуації завчасно попереджено всі водогосподарські ор-ганізації області, районні, сільські та селищні ради. Паводкова ситуація контролюється службами Закарпатського облводгоспу. Всі служби облводгоспу та підвідомчих управлінь експлуатації працю-ють відповідно до Положення про роботу в період паводків, для забезпечення безаварійного пропуску паводку і координації дій водогосподарських та будівельних організацій, місцевих рад та населення, проведення невідкладних заходів щодо запобігання виникненню надзвичайних ситуацій.

    Водосховища осушної системи “Чорний Мочар” працюють відповідно до Правил експлуатації в період паводків, проводиться акумуляція та регуляція паводкового стоку. Водовипуски закриті. Запас рівнів для акумуляції становить від 2 до 4 м до НПГ. Виконується регулювання шлюзами повер-хневої води в меліоративних каналах для підтримки відповідних безпечних рівнів води.

    Оглядачами гідротехнічних споруд проводиться постійне спостереження за водозахисни-ми дамбами, небезпечних, новозбудованих та реконструйованих ділянок. Для попередження фі-льтрації через водовипуски у дамбах проведено їх тампонаж мішками з піском.

    Насосні станції Брегівської та Латорицької осушних систем відновили перекачку поверхневого стоку.

    Працювали н/с №3, №4,№5 №22, Латорицької осушної системи та №26 та 15 Берегівсь-кої осушної системи. Перекачано за паводковий період 1 225 400 м3 , за добу 191400 м? поводко-вого стоку.

    На даний час надзвичайні та небезпечні ситуації на гідротехнічних спорудах та насосних станціях відсутні.

    Диспетчерська служба облводгоспу працює в режимі цілодобового подання інформації про введення ступіней протипаводкового захисту в оперативному порядку по схемі відповідно до Поло-ження. Інформації передаються обласній та районним комісіям з питань ТЕБ і НС, в Кризовий Центр Держводгоспу України, прикордонні держави (Словаччину, Угорщину, Румунію).

    Головний інженер облводгоспу Кисіль О.А.

    490 переглядів