Оперативна інформація про водогосподарську ситуацію на річках Закарпатської області на 12:00 26 грудня 2009 року

1.Гідромеорологічна ситуація

Минулої доби по області пройшли дощі, дуже сильні (що місцями наближались до місячної норми)

  • по басейнах рр..Теребля Тересва – до 82 (Усть-Чорна, Р.Мокра)
  • по басейну р.Латориці до 71 мм (р.Піня -с.Поляна)
  • по басейну р.Уж до 51 ( с.Зарічево)
  • по басейну р.Тиси до 39 мм ( Рахів, Хуст)

    За рахунок інтенсивних дощів на річках області продовжувались підвищення рівнів води з досягненням ІІ-ІІІ ступіню протипаводкового захисту, виходом води на заплави підтопленням сільгоспугідь та заплавних автодоріг амплітуда з початку паводку склала

  • на притоках та Верхній Тисі до 2,5 м (по сс.Ясіня, Колочава, Міжгір’я );
  • на Тисі, ділянці В.Бичків-Вілок та в нижніх течіях Ужа, Латориці, Ріки та Боржави на 2,8-3,75м., (с.Довге, с.Зарічево)

    У верхів’ях річок в ночі 25 грудня пройшли максимальні рівні і спостерігається повільне зниження рівнів. Паводкова хвиля буде просуватися в нижні течії приток по Тисі – ділянці Рахів – Вилок.

    Протягом 25-27 грудня на Тисі і Латориці в районі м.Чоп очікується поступове підвищення рівнів води ще на 1.5-2.0 м. На р.Латориця-м.Чоп відбудеться вихід води на заплаву.

    За прогнозом Гідрометцентру проходження максимальних рівнів води по водпостах р.Тиса – м.Тячів, р.Тиса – м. Хуст, р.Тиса смт. Вілок прогнозується 26 грудня з досягненням ІІ-ІІІ ступенів ППЗ – вихід води на заплави, амплітуда за паводок складатиме від 4,5 м до 6,5 м.

    2.Інформація про підтоплення та вжиті протипаводкові заходи

    Паводковими водами р. Боржава відбувся перелив заплавних автодоріг Комяти-Сільце, Комяти -Шаланки, Сільце-Вільхівка про що завчасно відповідно до аналізу даних АІВС ТИСА було попереджено районні сільські та селищні ради .

    Для локалізації переливів лівобережної дамби р.Боржава с.Вільхівка , та можливого переливу в с.Боржавське, аварійною бригадою Берегівського МУВГ та сільської ради проводяться роботи по нарощуванню гребеню дамби мішками з піском.

    Як показав аналіз, більшість підтоплень відбулося з боку малих річок і потічків, що протікають по території населених пунктів.

    Паводковими водами р.Вільшава за рахунок підпору з боку р.Уж у м.Перечин підтоплена частина вул.Духновича (42 дворогосподарства), силами аварійної бригади Ужгородського МУВГ та технікою підприємства КОВАТЕХБУД проведено заходи по відводводу паводкових вод.

    В наслідок різкого підняття рівнів у р.Визниця та підпором з боку р.Латориця ( за 2 години підйом склав 1,2 м.) відбулося підтоплення 18 дворогосподарств (20-50 см) по вулиць Шелестівська, Л.Українки, Федешівська в с.Кольчино Мукачівського району. На місці працює аварійна бригада Мукачівського МУВГ та сільська аварійна бригада. Проводиться відкачка вод з підвалів.

    Паводковим водами (поверхневий стік) р.Веля в с.Вовкове Ужгородського району підтоплено 5 будинків, працює аварійна бригада Ужгородського МУВГ по локалізації підтоплення ( проводиться укладання мішків з піском).

    Про подальший розвиток паводкової ситуації завчасно попереджено всі водогосподарські організації області, районні, сільські та селищні ради. Паводкова ситуація контролюється службами Закарпатського облводгоспу. Всі служби облводгоспу та підвідомчих управлінь експлуатації працюють відповідно до Положення про роботу в період паводків, для забезпечення безаварійного пропуску паводку і координації дій водогосподарських та будівельних організацій, місцевих рад та населення, проведення невідкладних заходів щодо запобігання виникненню надзвичайних ситуацій.

    Водосховища осушної системи “Чорний Мочар” працюють відповідно до Правил експлуатації в період паводків, проводиться акумуляція та регуляція паводкового стоку. Водовипуски закриті. Запас рівнів для акумуляції становить від 2 до 4 м до НПГ. Виконується регулювання шлюзами поверхневої води в меліоративних каналах для підтримки відповідних безпечних рівнів води.

    Оглядачами гідротехнічних споруд проводиться постійне спостереження за водозахисними дамбами, небезпечних, новозбудованих та реконструйованих ділянок. Для попередження фільтрації через водовипуски у дамбах проведено їх тампонаж мішками з піском.

    Насосні станції Брегівської та Латорицької осушних систем відновили перекачку поверхневого стоку.

    Працювали н/с №3, №4,№5 №22, Латорицької осушної системи та №26 та 15 Берегівської осушної системи. Перекачано за паводковий період 1 225 400 м3 , за добу 191 400 м3 поводкового стоку.

    На даний час надзвичайні та небезпечні ситуації на гідротехнічних спорудах та насосних станціях відсутні.

    Диспетчерська служба облводгоспу працює в режимі цілодобового подання інформації про введення ступіней протипаводкового захисту в оперативному порядку по схемі відповідно до Положення. Інформації передаються обласній та районним комісіям з питань ТЕБ і НС, в Кризовий Центр Держводгоспу України, прикордонні держави (Словаччину, Угорщину, Румунію).

    Головний інженер облводгоспу Кисіль О.А.

    552 переглядів