В рамках перевірки проведено командно-штабні навчання ТЕБ і НС

На Закарпатті розпочалася комплексна перевірка стану реалізації державної політики у сфері цивільного захисту населення, яка триватиме з 18 по 27 квітня. У Закарпатській облдержадміністрації під головуванням заступника Голови ДСНС України Руслана Білошицького відбулася робоча нарада, в ході якої було уточнено основні завдання та порядок здійснення перевірки на території регіону.

Першим заходом перевірки стало проведення командно-штабних навчань учасників Регіональної комісії ТЕБ і НС. Відповідно до Ввідних інформацій члени Регіональної комісії повинні були розробити заходи щодо ліквідації симульованих надзвичайних ситуацій, наближених до реальних умов. Через дві години відбулося засідання Регіональної комісії, де кожний з членів доповів про заходи, що мали би бути запроваджені при заданих умовах Ввідних.

Ввідна №1 інформувала про надзвичайну ситуацію природного характеру – катастрофічний паводок на нереконструйованих ділянках лівобережної дамби  р. Тиси між Вилок-Королево.

Під час засідання комісії заступником начальника БУВР Тиси Володимиром Плющем і начальником відділу техногенно-екологічної безпеки БУВР Тиси Тамара Мирочник на відпрацювання цієї Ввідної були представлені наслідки розвитку вказаної паводкової ситуації та заходи, які необхідно виконати.

Реалізація державної Програми протипаводкового захисту в минулих роках дозволила підвищити ступінь протипаводкового захисту 106 населених пунктів і 73,6  тис. га сільськогосподарських угідь.

Але у зв’язку з тим, що державна програма  виконана  в цілому тільки на 24% і не фінансується понад чотири роки, потенційно-небезпечними залишаються 44 гідротехнічні об’єкти, що зазнали пошкоджень під час катастрофічних паводків та на яких не завершено у повному обсязі відбудовчі роботи у зв’язку з недофінансуванням заходів Програми.

Ділянки, зазначені в умовах Ввідної, входять до переліку зазначених 44 потенційно-небезпечних. При прогнозуванні паводку рівнів 2001 року, маючи запас часу 2-3 доби, необхідне одночасне проведення попереджувальних захисних робіт по всій довжині нереконструйованих ділянок, а це 51,2 км, що є технічно неможливим в даних умовах. У зв’язку з цим, у ході навчань було прийнято рішення про проведення евакуації на основі розроблених планів Виноградівської районної комісії ТЕБ і НС.

Як показали наслідки паводків, альтернативи забезпечення захисту населених пунктів області як виконання в повному обсязі заходів Програми комплексного протипаводкового захисту в басейні р.Тиси у Закарпатській області не має.

419 переглядів