Оперативна інформація про водогосподарську ситуацію на річках Закарпатської області

Минулої доби по області утримувалась тепла, з дощами 1-8 мм, погода. На більшості річок відбувалось поступове зниження рівнів води. На р. Боржава-В.Ремети сформувався максимальний рівень На Латориці і Тисі в районі м.Чоп продовжується підвищення рівнів води на 1.0-2.0 м .

Введено^

  • І ступінь ППЗ на водпостах р.Латориця – м.Чоп та р.Стара- с.Зняцево (підйом води до рівня корінних берегів, початковий вихід води на заплави у миждамбовий простір)
  • 2 ступінь ППЗ р.Боржава-В.Ремета(початковий вихід води на заплаву)

    В зв’язку з подальшим ускладненням на 25-26 грудня гідрометеорологічних умов, аналізуючи дані АІВС ТИСА та відповідно до штормових попередженнь ГМЦ по Закарпатській області очікуються дуже сильні дощі, в наслідок чого прогнозується подальше підвищення рівнів води до ІІ-ІІІ ступеня ППЗ в низинній частині Боржави, Ужа та Ла-ториці та Тиси на ділянці В.Бичків-Вилок з виходом води на заплави можливим підтопленням сільгоспугідь

  • водами р.Тиса вздовж правобережної заплави (с.Велка Копаня ),
  • водами р.Стара заплави в районі сел Дубрівка Ірлява Ужгородського района та с.Зняцево Мукачівського району
  • водами р.Уж заплави в м.Перечин, с. Невицьке та Кам’яниця Ужгородського р-ну

    та переливом заплавних автодоріг

  • Тячів-Хуст в районі с,Рокосова водами р.Тиса,
  • с.Сільце- с.Вел.Комяти, водами р.Боржава
  • с.Мал.Геєвці – с.Тисянка, водами р.Латориця.

    Про подальший розвиток паводкової ситуації завчасно попереджено всі водогосподарські організації області, районні, сільські та селищні ради. Паводкова ситуація контролюється службами Закарпатського облводгоспу. Всі служби облводгоспу та підвідомчих управлінь експлуатації працюють відповідно до Положення про роботу в період паводків, для за-безпечення безаварійного пропуску паводку і координації дій водогосподарських та будівельних організацій, місцевих рад та населення, проведення невідкладних заходів щодо запобіган-ня виникненню надзвичайних ситуацій

    Водосховища осушної системи “Чорний Мочар” працюють відповідно до Правил екс-плуатації в період паводків, проводиться акумуляція та регуляція паводкового стоку. Водовипуски закриті. Запас рівнів для акумуляції становить від 2 до 4 м до НПГ. Виконується ре-гулювання шлюзами поверхневої води в меліоративних каналах для підтримки відповідних безпечних рівнів води.

    Насосні станції Брегівської та Латорицької осушних систем відновили перекачку поверхневого стоку. Працювали н/с №3 та №4 Латорицької осушної системи . Перекачано за добу 79 000м ? води.

    На даний час надзвичайні та небезпечні ситуації на гідротехнічних спорудах та насосних станціях відсутні.

    Диспетчерська служба облводгоспу працює в режимі цілодобового подання інформації про введення ступіней протипаводкового захисту в оперативному порядку по схемі відповідно до Положення. Інформації передаються обласній та районним комісіям з питань ТЕБ і НС, в Кризовий Центр Держводгоспу України, прикордонні держави (Словаччину, Угорщину, Ру-мунію).

    Головний інженер облводгоспу

    Кисіль О.А.

    513 переглядів