В рамках реалізації проекту програми партнерства Румунія – Україна підготовлено проект угоди про створення українсько-румунського транскордонного біосферного резервату в Мармароських горах

Проект “Покращення протипаводкового захисту та екологічне оздоровлення навколишнього середовища на українсько-румунській прикордонній ділянці р. Тиса” спрямований не тільки на покращення протипаводкового захисту в басейні Верхньої Тиси, але і на подолання екологічних проблем в регіоні, збереженні природних цінностей цільової території проекту. Одним із завдань проекту було підготувати проект угоди про створення українсько-румунського транскордонного біосферного резервату.

Оскільки партнером проекту є Карпатський біосферний заповідник (КБЗ), що входить до міжнародної мережі біосферних резерватів ЮНЕСКО з 1992 р., а також враховуючи те, що на національному рівні КБЗ відповідає за збереження і розширення природоохоронних територій, тому підготовкою цієї угоди займався саме він.

Ідея створити транскордонний біосферний резерват у Мармароських горах з’явилася у 2004 р. підчас міжнародної конференції під егідою ЮНЕСКО “Оптимізація меж та поліпшення функціонування Карпатського біосферного заповідника (Рахів, 10-12.05.04 р.) і була відображена в її резолюції. Реалізація цієї ідеї дуже посприяла б збереженню природної та культурної спадщини нашого спільного регіону, і, відповідно, була підтримана урядами обох країн. Зокрема, створення цього транскордонного БР передбачено “Стратегією виконання Рамкової конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат”, схваленої Розпорядженням Кабміну України № 11-р від 16 січня 2007 р. Але, протягом попередніх років велися підготовчі роботи у форматі регулярних щорічних зустрічей та заочних консультацій. У 2009 році, з ініціативи Карпатського біосферного заповідника, діяльність щодо створення транскордонного біосферного резервату була активізована.

Так, 10 грудня 2009 року в м. Вішеу-де-Сус, Румунія, партнер проекту Карпатський біосферний заповідник підписав Меморандум про взаєморозуміння між Карпатським біосферним заповідником (Україна) і природним парком “Гори Мараморощини” (Румунія) щодо створення українсько-румунського транскордонного біосферного резервату в Мармароських горах.

Меморандум чітко регламентує взаємодію сторін і визначає послідовність кроків для досягнення мети.

943 переглядів