Угорщина розробляє концепцію розвитку басейну рікТиса-Батар-Паладь-Тур

На запрошення Верхнє-Тисайської Дирекції охорони довкілля та водних справ ” в м.Ніредьгаза 15-17 грудня група спеціалістів Закарпатського облводгоспу та міжрайонних управліннь водного господарства взяла участь у роботі семінару проекту “Збереження природних цінностей басейну рр.Тиса-Батар-Паладь-Тур” в рамках програми, яка фінансується Європейською економічною зоною, фінансовим механізмом Норвегії та Угорською Республікою. Мета проекту – розвиток системи протипаводкового захисту, покращення водопостачання біотопів, ревіталізація природних цінностей в басейні зазначених водотоків в угорсько-українському прикордонному регіоні шляхом раціонального господарювання водними ресурсами

15 грудня в офісі Верхнє-Тисайської Дирекції охорони довкілля та водних справ відбулося засідання по узгодженню Концепції-дослідження, яка розробляється в рамках заходів проекту, щодо реконструкції водної системи для покращення проведення паводків і внутрішніх вод, обводнення для реабілітації водних біотопів зі збереженням природних цінностей у регіоні Сотмар.

Розробники представили концептуальні пропозиції відповідно до технічних умов, а потім відбулося обговорення змісту концепції і складений відповідний протокол.

Концепція передбачає узгодження заходів з трьома країнами, адже територія проекту межує з Україною, Румунією і водотоки перетинають державні кордони.

Крім цього, учасники ознайомилися з діючою інформаційною системою та системою зв’язку в Ніршигському управлінні водного господарства.

16-17 грудня програма продовжилася на території втілення заходів проекту. Начальник управління водного господарства м. Матисолко пані Родвані Ілдіко, яка є керівником даного проекту, та її колеги представили низку гідротехнічних споруд, територію, де передбачено проведення заходів для досягнення цілей проекту.

Також учасники стали слухачами цікавої доповіді керівника заповідної зони Ніршиг-Сотмар-Берег від Гортобадського Національного Парку, який представив цінні види флори і фауни території проекту, що потребують захисту для збереження майбутнім поколіннням, підкреслив також значення привабливого природного ландшафту для розвитку туризму.

Назвав і показав численні види, середовище для існування яких наявне тільки в цьому регіоні і які заходи приймаються в заповідній зоні для збереження природних цінностей, продемонстрував до яких змін може привести втручання у природні процеси.

На завершення відбулася зустріч українсько-угорських експертів з керівником мікрорегіону “Фегирдьормот”, доктором Тілкі Аттіло.

Слід додати, що Україна зі свого боку (Закарпатський облводгоспу і партнер Виноградівське міжрайонне управління водного господарства) влітку розробила і подала заявку на проект “Стале управління природними ресурсами в межиріччі річок Тиса-Тур (Батарська меліоративна система)” в рамках програми Європейського інструменту сусідства та партнерства (ЄІСП) 2007-2013, реалізація якого враховує здобутки угорсько-норвезького проекту, а також сприятиме забезпеченню протипаводкового захисту території Батарської меліоративної системи і створенню природних біотопів.

514 переглядів