Проведення робіт з очистки Вільшанського водосховища

Згідно доручення голови Закарпатської ОДА від 11.04.2017 року щодо проблемних питань соціально-економічного розвитку області, з метою очищення Вільшанського водосховища та прилеглих до нього територій, працівники Ужгородського міжрайонного управління водного господарства проводили роботи з очищення від сміття поверхні водосховища та прибережних смуг. Для очищення водосховища було залучено 8 працівників управління, обсяг розчистки склав 160 м3 . В роботі була задіяна спеціалізована техніка – багатофункціональна машина-амфібія Труксор, яка дала змогу проводити очистку водосховища від побутового сміття в недоступних місцях, швидко і ефективно.

Проте засмічення водосховища відбувалося роками і досягти хорошого результату можна тільки спільними зусиллями громад населених пунктів, які знаходяться поблизу водосховища, за підтримки місцевих органів самоврядування та районних держадміністрацій – Міжгірської і Хустської.

І якщо місцеві жителі хочуть не тільки зберегти здорове середовище для своїх дітей і внуків (якість питної води з кожним роком погіршується внаслідок забруднення), але і привабити туристів для соціально-економічного розвитку своїх сіл – то зайнятися цією справою їм потрібно якомога швидше.

Найбільшу увагу треба звернути мешканцям сіл у верхів’ї річки Теребля – Синевир, Негровець, Колочава, Меришор, Вільшани – які є основними «постачальниками» твердих побутових відходів до Вільшанського водосховища, а також місцевим органам влади, які зобов’язані забезпечити організований збір та утилізацію сміття. Варто не забувати також про контроль за дотриманням природоохоронного законодавства, не боятися накладати штрафи на тих, хто засмічує водотоки.

І скільки б ми не прибирали, це дає тільки тимчасовий ефект. У довготривалому вимірі чистіше водосховище не стане – нажаль, обсяг продукування сміття, згідно статистики, зростає з кожним роком. Тому проблема засмічення Тереблянської долини є вкрай нагальною і потребує невідкладного вирішення.

Ужгородське МУВГ

 

587 переглядів