Проведено зустріч Заступників Уповноважених Урядів України і Угорської Республіки з питань водного господарства на прикордонних водах за участю експертів робочих груп Сторін із захисту від шкідливої дії вод з оглядом гідротехнічних споруд

7 – 8 грудня в Угорщині та 9 – 10 грудня 2009 року в Україні відбулась зустріч Заступників Уповноважених Урядів України і Угорської Республіки з питань водного господарства на прикордонних водах за участю експертів робочих груп Сторін із захисту від шкідливої дії вод з оглядом гідротехнічних споруд на прикордонних територіях обох країн.

Українську делегацію на зустрічі очолював Заступник Уповноваженого Уряду України з питань водного господарства на прикордонних водах, начальник Закарпатського облводгоспу Володимир Чіпак, угорську делегацію – Заступник Уповноваженого Уряду Угорщини, директор Верхнє-Тисайської Дирекції охорони довкілля і водних справ Гашпар Боднар. У складі делегацій також були присутні керівники і експерти робочих груп Сторін із захисту від шкідливої дії вод.

Учасники зустрічі провели огляд водогосподарських споруд в басейні р. Тиса на українській і угорській територіях, проаналізували хід виконання завдань, визначених на XV нараді Уповноважених Урядів обох країн, обговорили завдання щодо підвищення надійності функціонування спільної українсько-угорської автоматизованої інформаційно-вимірювальної системи моніторингу паводкової ситуації АІВС – “Тиса”.

Під час проведення зустрічі Сторони здійснили огляд гідротехнічних споруд на прикордонних ділянках р. Тиса.

На угорській території було оглянуто:

  • Лівобережну дамбу на ділянках протипаводкового захисту 07.03., 07.04., 07.05. і 07.06. Тисабеч – Дьорочке;
  • Центр захисту і склади аварійного запасу в н/п Тисабеч, Кішор, Вашарошнаминь, а також будинки руслових оглядачів і інвентарні склади в н/п Ороньошопаті і Соболчверешморт;
  • Берегоукріплення в Тисобеч;
  • Шлюзи Тисокороді, Коовеші Дьозо, Кішворшані, Теметооі, Сістоі;
  • Велосипедну доріжку на лінії протипаводкового захисту, Журк – Дьорочке;
  • Автоматизовану станцію та берегоукріплення в зоні автодорожнього мосту через р.Тиса, м. Загонь;
  • Водовипускну і водозабірну споруду на озері Реткозі.

    На території України було оглянуто верхів’я р. Тиса та її приток:

  • Водозахисну дамбу в с. Крива;
  • Гідрометеорологічний пост на р. Ріка в смт. Міжгір’я;
  • Гідрометеорологічний пост “Мерешор” на р. Теребля, дамбу і берегоукріплення в с.Колочава Міжгірського району;
  • Водозахисну дамбу р. Теребля в с. Драгово Хустського району;
  • Водозахисну дамбу р. Теребля в населених пунктах Чумалево і Кричево Тячівського району;
  • Водогосподарські споруди р. Тересва та р. Лужанка в с. Нересниця Тячівського району;
  • Водозахисну дамбу р. Тересва в с. Добрянське Тячівського району;
  • Правобережну дамбу р. Тиса в м. Тячів та водозахисні споруди в с. Бедевля Тячівського району;
  • Водозахисну дамбу та берегоукріплення р. Тиса у смт. Великий Бичків Рахівського району;
  • Водозахисну дамбу в присілку Хмелів с. Ділове Рахівського району;
  • Гідропост в с. Ділове Рахівського району;
  • Водозахисні споруди р. Чорна Тиса та р. Лазещина в смт. Ясіня Рахівського району.

    Сторони констатували, що у даний час гідротехнічні споруди на українсько-угорських прикордонних територіях знаходяться у належному стані та є спроможними забезпечити надійний захист населення від шкідливої дії вод по обидва боки українсько-угорського кордону.

    Разом з тим, огляд показав, що рівень експлуатації гідротехнічних споруд в Україні та Угорщині суттєво відрізняється. Водозахисні дамби, розташовані на угорській території, ретельно доглядаються, регулярно окошуються і розчищаються від чагарнику, обладнуються шлагбаумами, на них категорично забороняється проїзд автотранспорту.

    Заступники Уповноважених Урядів та експерти Сторін розглянули питання оновлення “Порядку українсько-угорського співробітництва із захисту від шкідливої дії вод” і домовилися, що до 15 січня 2010 року Українська Сторона письмово надасть свої доповнення до даного Порядку і додатків до нього з метою його кінцевого узгодження та подання на затвердження Уповноважених Урядів двох країн на черговій нараді, що відбудеться в наступному році.

    Експерти Сторін обмінялися інформацією про завдання з подальшого розвитку і проведення ремонтних робіт з метою підвищення надійності функціонування спільної українсько-угорської автоматизованої інформаційно-вимірювальної системи моніторингу паводкової ситуації АІВС – “Тиса”.

    Під час зустрічі Українська Сторона інформувала Угорську Сторону про те, що в рамках реконструкції АІВС – “Тиса” завершується процедура отримання дозволу на використання частот діапазону 450 Мгц. В рамках реалізації проекту за Програмою Сусідства Румунія – Україна завершується будівництво двох автоматизованих станцій на р. Тиса в с. Ділове Рахівського та смт. Солотвино Тячівського районів, з послідуючим інтегруванням їх у АІВС – “Тиса”. Розпочато також будівництво радіорелейної лінії Ужгород – Тячів, яку планується ввести в експлуатацію в наступному році.

    Учасники зустрічі розглянули питання щодо актуалізації діючого тимчасового “Порядку експлуатації спільної українсько-угорської автоматизованої інформаційно-вимірювальної системи (АІВС – “Тиса”)”. Сторони вирішили ввести Порядок в дію на постійній основі з 1 січня 2010 року.

    Заступники Уповноважених Урядів та експерти Сторін обговорили також питання, пов’язані з ліквідацією наслідків засмічень р. Тиса твердими побутовими відходами, що мають місце після проходження паводків.

    Сторони розглянули організаційні питання стосовно підготовки та проведення другого Міжнародного круглого столу з проблематики “Поводження з твердими побутовими відходами та запобігання забрудненню транскордонних водотоків” у наступному році на території Угорської Республіки.

    Учасники зустрічі обговорили хід реалізації проектів Програм транскордонного співробітництва Європейської Комісії і домовилися про подальшу співпрацю з реалізації спільних українсько-угорських міжнародних проектів на прикордонних територіях обох країн.

    За результатами проведення зустрічі Заступників Уповноважених Урядів України і Угорської Республіки за участю експертів робочих груп Сторін із захисту від шкідливої дії вод, керівники делегацій підписали відповідний Протокол.

    582 переглядів