Продовжуються заходи з робробки гео-інформаційної системи спільного українсько-румунського проекту

3 грудня 2009 року в рамках виконання проекту Програми Сусідства Румунія – Україна “Покращення протипаводкового захисту та екологічне оздоровлення навколишнього середовища на українсько-румунській прикордонній ділянці р. Тиса” в конференц-залі Закарпатського облводгоспу було проведено навчальний семінар-тренінг з розробки ГІС проекту. Мета навчального семінару – формування навичок зі створення тематичних карт Гео-інформаційної системи (ГІС) проекту у експертів проекту та представників партнерських організацій.

Як передбачено планом заходів проекту, одним із його завдань є створення гео-інформаційної системи, що охоплює територію проекту (Тячівський і Рахівський райони) і повинна забезпечити Інформаційний Центр протипаводкового захисту, який буде функціонувати на базі Тячівського міжрайонного управління водного господарства, системою управління просторовими даними для покращення управління водними ресурсами та пропуску паводків, розробленої з використанням сучасних інформаційних технологій. Також гео-інформаційної система буде містити результати досліджень Робочих груп проекту і використовуватись партнерськими організаціями для власних виробничих потреб.

У тренінгу прийняли участь спеціалісти Закарпатського облводгоспу, партнерських організацій – Закарпатського обласного державного проектно-технологічного центру охорони родючості грунтів і якості продукції, Закарпатського регіонального центру з соціально-економічних і гуманітарних досліджень, Карпатського біосферного заповідника, Тячівського МУВГ, науковий співробітник Київського Національного університету ім.Т. Шевченка.

Начальник відділу експлуатації АІВС-“Тиса” Закарпатського облводгоспу Віктор Дуркот розповів про використання ГІС-технологій для ефективного представлення результатів проекту, розробку основи гео-інформаційної системи, детально зупинившись на питаннях створення тематичних карт за результатами досліджень проекту. Під час роботи над системою для уточнення просторових об’єктів буде використано також ортофотоплани, отримані в результаті створення цифрової моделі місцевості (ЦММ) в рамках цього ж проекту.

Науковий співробітник НДС гідрохімії і гідрології Київського Національного університету ім. Т.Шевченка Оксана Коноваленко поділилась з учасниками досвідом візуалізації результатів гідро-морфологічних досліджень згідно вимог Водної Рамкової Директиви Європейського Союзу.

Під час практичної частини експертами було підготовлено і представлено пропоновані тематичні шари з атрибутивними даними щодо екологічних, сільськогосподарських, соціально-економічних досліджень та оцінки екологічного стану р.Тиса на прикордонній українсько-румунській ділянці згідно вимог Водної Рамкової директиви ЄС. Після обговорення та уточнення технічних деталей з розробниками системи було вирішено провести наступний навчальний семінар-тренінг з представленням попередніх тематичних карт в лютому 2010 року.

584 переглядів