Вивчення досвіду співпраці водогосподарників, екологів та аграрників у збереженні природних цінностей в Угорщині

З метою вивчення угорського досвіду та підготовки рекомендацій щодо проектних рішень Робочого проекту реконструкції каналу Чаронда-Латориця Берегівської польдерної системи, який розробляється в рамках виконання проекту “Розвиток Берегівської транскорднної польдерної системи в басейні р. Тиса”

за Програмою Добросусідства Угорщина-Словаччина-Україна, 24-25 листопада відбувся другий тематичний семінар з участю українських і угорських експертів з сільськогосподарських, екологічних і туристично-рекреаційних досліджень на території Угорщини, а саме на території діяльності угорського партнера – Верхнє-Тисайської дирекції охорони довкілля і водних справ.

Метою семінару було вивчення земельних стосунків між водним господарством та власниками і орендарями земель, перепрофілювання кар’єрів і зміни функціонального призначення земель, системи і функціонування заповідної справи в Угорщині, а також ознайомлення з нормативно-правовими засадами діяльності мережі “Господарника села” та реальною практикою роботи на місцях з виробниками сільськогосподарської продукції, селянами.

Учасниками української делегації були експерти проекту та представники Закарпатського облводгоспу, Ужгородського і Берегівського міжрайонних управлінь водного господарства, Закарпатського обласного державного проектно-технологічного центру охорони родючості грунтів і якості продукції (центр “Облдержродючість”), Міжвідомчої науково-дослідної лабораторії охорони природних екосистем УжНУ та Регіонального молодіжного екологічного об’єднання “ЕКОСФЕРА”.

В роботі семінару з угорської сторони взяли участь інженери-гідротехніки, інженер-лісник, юрисконсульт Верхнє-Тисайської дирекції охорони довкілля і водних справ з міста Ніредьгаза, керівники обласного управління сільського господарства області Саболч-Сотмар-Берег та представник Гортобадьського національного парку.

З презентаційних виступів українські експерти отримали відповіді на питання з сільськогосподарських, екологічних і туристично-рекреаційних тематик.

Під час польової програми учасники ознайомилися з природно-заповідною територією на Косинській горі з боку Угорщини, оглянули біо-ферму “Густі”, де побачили, що таке органічне сільське господарство та виробництва екологічно чистої продукції у поєднанні з сільським туризмом. На ділянці реконструйованої дамби між селами Янд і Тарпа з асфальтовим покриттям учасники заходу оглянули, яким чином здійснюється впорядкування кар’єру після проведення робіт з реконструкції дамби.

Досвід співпраці фахівців різних галузей водогосподарників, екологів, аграрників у збереженні природних цінностей в Угорщині знайде своє відображення у рекомендаціях, які будуть розроблені експертами у рамках проекту.

Під час семінару, а також при здійсненні польової програми учасники заходу отримали вичерпні відповіді на питання, які цікавили як українську так і угорську сторони.

634 переглядів