Підведено проміжні підсумки реалізації проекту “Розвиток Берегівської транскордонної польдерної системи в басейні р. Тиса”

29 жовтня 2009 року на базі Закарпатського облводгоспу проводився Проміжний семінар проекту Програми Добросусідства Угорщина-Словаччина-Україна “Розвиток Берегівської транскордонної польдерної системи в басейні р. Тиса”, діяльність якого зосереджена на території Закарпатської області, в Берегівському та Ужгородському районах.

В Проміжному семінарі взяли участь представники водогосподарських та екологічних відомств України та Угорщини, фахівці ВАТ “Укрводпроект”, Ужгородської та Берегівської райдержадміністрацій, сільської ради села Червоне, а також партнери проекту: Верхнє-Тисайська Дирекція охорони довкілля і водних справ Угорщини, Берегівське та Ужгородське міжрайонні управління водного господарства, Міжвідомча науково-дослідна лабораторія охорони природних екосистем УжНУ, Закарпатський обласний державний проектно-технологічний центр охорони родючості ґрунтів і якості продукції с. В. Бакта (“Облдержродючість”), мас-медіа.

Керівник проекту Олег Кисіль, головний інженер облводгоспу, ознайомив присутніх із метою, цілями, передумовами і діяльністю проекту, а менеджер проекту Світлана Ребрик коротко ознайомила учасників семінару з результатами та досягненнями проекту за перший рік його реалізації, розповіла про те, що необхідно ще зробити в рамках проекту протягом наступного року.

Фахівці з інституту ВАТ “Укрводпроект” ознайомили присутніх із станом розробки Робочого Проекту реконструкції Берегівської польдерної системи, а також його складовою – розробленим Робочим проектом “Розчистка пілотної ділянки каналу Чаронда-Латориця”. На основі останнього з серпня цього року ведуться очисні роботи на каналі підрядною організацією – Виноградівським міжрайонним управлінням водного господарства. В рамках цього проекту запланована розчистка каналу довжиною 1123 м (об`єм очистки понад 40,0 тис. м3).

Угорськими колегами було надано інформацію про стан виконання проектних робіт на угорській частині БПС і заходи, які вони планують здійснити на протязі наступних років, а саме: побудувати Березький протипаводковий польдер, сегментний шлюз, запроектовано будівництво Лонівсько-Соломоновського протипаводкового польдеру. На даний час проводиться розчистка на штучних ділянках каналу Чаронди.

Експерти з сільськогосподарських досліджень повідомили присутніх про ті заходи, котрі вже здійснені (дослідження намулу з каналу Чаронда-Латориця та перспективи його використання, дослідження ґрунтів, виготовлення картограм, проведення зустрічей з головами сільських рад), проаналізували стан виконання запланованих заходів та обговорили напрямок подальшої роботи в рамках проекту. Також було надано детальну інформацію про один із найбільш перспективних напрямків аграрного виробництва – екологізацію сільськогосподарських угідь, що включає в себе вирощування екологічно чистої продукції.

Коротко експерт з гідробіологічних досліджень розповів про методичні підходи Водної Рамкової Директиви ЄС та дослідження, які вже проведені (ідентифікація водних об’єктів, класи якості каналів за гідро морфологічними, гідробіологічними та гідрохімічними дослідженнями, попередня оцінка екологічного стану водних об`єктів), проаналізував стан цих досліджень і звернув увагу присутніх на те, що ці результати досліджень необхідні для подальшої роботи, яка буде проводитись водниками та екологами на території проекту.

Був заслуханий також виступ експерта з екологічних досліджень, який розповів про проведені дослідження БПС. В рамках досліджень встановлено зростання судинних рослин, серед яких є червонокнижні види. Також повідомлено про інвазійні види, з якими необхідно боротися (розробляються рекомендації щодо боротьби з їх поширенням). Було перераховано виявлені природні біотопи європейської програми NATURA2000 (евтрофні стоячі водойми, заплавні луки, низинні сінокосні луки, заплавні дубово-вязово-ясеневі ліси та інші).

Експертом з туристично-рекреаційних досліджень було повідомлено про перспективну для території польдерної системи концепцію м’якого туризму – Зелені маршрути. Експертами проведено туристичний аудит, обстежено дамби вздовж основних 5 каналів на предмет влаштування веломаршрутів, визначено Головну нитку Зеленого туристичного велосипедного маршруту та розроблено одинадцять локальних тематичних маршрутів.

Під час проведення Проміжного семінару велась жвава дискусія по представленим доповідям. Підводячи підсумки, учасники семінару обговорили заходи, які необхідно ще здійснити в рамках реалізації проекту протягом наступного року: закупівля експлуатаційної техніки, проведення поїздок, підготовка звітів за результатами досліджень, проведення тематичних семінарів, навчальних тренінгів, видання тематичних брошур, завершення розробки гео-інформаційної системи, представлення Робочого проекту реконструкції БПС, проведення Заключної конференції.

Начальник Виноградівського МУВГ Сантай В.В. ознайомив на місцевості учасників семінару з ходом очисних робіт на пілотній ділянці каналу Чаронда-Латориця.

645 переглядів