Продовжується ознайомлення освітян з методами дослідження водних екосистем у рамках реалізації проекту “Розвиток Берегівської транскордонної польдерної системи в басейні р. Тиса” програми Добросусідства ЄС

Продовжується ознайомлення освітян з методами дослідження водних екосистем у рамках проекту програми Добросусідства ЄС

27 жовтня 2009 року на базі Великолазівської школи ЗОШ І-ІІІ ступенів відбувся семінар “Природоохоронна освіта на прикладі водних екосистем” в рамках реалізації проекту “Розвиток Берегівської транскордонної польдерної системи в басейні р. Тиса” Програми Добросусідства ЄС. Це вже другий такий семінар для освітян шкіл, які знаходяться на території діяльності проекту. Організатором семінару поряд з Закарпатським облводгоспом виступив районний відділ освіти Ужгородської держадміністрації за участі експерта Регіонального молодіжного екологічного об’єднання “ЕКОСФЕРА”.

У семінарі взяли участь 30 вчителів біології, хімії та географії. На заході освітян ознайомили з проектом, його метою та завданнями, поінформували про вже реалізовані заходи. В доповіді експерта Облводгоспу була охарактеризована також цільова територія проекту та функції Берегівської польдерної системи.

Експерт РМЕО “ЕКОСФЕРА” поінформувала аудиторію про важливі функції каналів, про важливість залучення до збереження водних екологічних систем громадськості, зокрема школярів, а також ознайомила з методами, технікою та особливостями проведення громадського екологічного моніторингу. Тема семінару викликала жваву дискусію серед учасників, оскільки проблема збереження довкілля є болючою для кожного населеного пункту Закарпаття. Адже майже біля кожного села протікає річка, потічок чи канал засмічення яких побутовими стоками, твердими відходами відбувається повсякчасно.

Поділивши учасників на три групи їм було запропоновано для дослідження та обговорення такі теми: спалювання сміття, створення стихійного смітника поблизу каналу, вирубка лісу поблизу потічка. Причинно-наслідкові зв’язки цих явищ чітко висвітлила кожна група, вказавши на взаємозв’язки між явищами в процесі вищенаведених дій.

Було наголошено, що в рамках проекту Закарпатський облводгосп пропонує співпрацю у проведенні заходів громадського екологічного моніторингу водних екосистем із залученням школярів.

Слід відмітити активну участь в організації колективу Великолазівську школу на чолі з директором В.С.Данко в організації семінару. Вони представили школу і розповіли про роботу в напрямку охорони природи та екологічного виховання учнів. Колектив велику увагу приділяє вихованню дбайливого ставлення до природних цінностей, залучає учнів до природоохоронних акцій, впорядкування прекрасного парку, на території якого знаходиться багато екзотів і рідкісних видів дерев та рослин. Учасникам показали також експонати історичного музею школи. Учні школи привітали учасників семінару музичним вітанням.

598 переглядів