Питним джерелам – чисте довкілля

В Україні проблема води стоїть особливо гостро, оскільки наша держава – в числі країн Європи, що малозабезпечені водою.

З нагоди відзначення Всесвітнього Дня Води, працівниками  Берегівського МУВГ було проведено ряд заходів, присвячених  цій події. Зокрема, було підготовлено відповідні статті в міську газету – україномовну Берегово та  угорськомовну Beregszasz, проведено освітницькі заходи на тему дбайливого ставлення до води в початкових класах загальноосвітньої школи № 5 м.Берегово, в дошкільних навчальних закладах №16  м.Берегово, та №1 с.Білки проведено конкурс розмальовок, присвячений тематиці збереження води.

Працівники Тячівського міжрайонного управління водного господарства провели відкритий урок в ЗОШ I-III ст.с.Ділове на тему: «Навіщо витрачати воду?», присвячений скороченню обсягів і повторному використанню стічних вод.

Дітей ознайомили з інформацією про світову значимість свята.  Провели роз’яснювальну роботу щодо дбайливого ставлення до водних джерел, їх значення в життєдіяльності суспільства.

Також розповіли про діяльність управління, показали фото вже проведених заходів та акцій, фото з розчистки джерел, догляду за водними об’єктами, в яких брали участь працівники Тячівського МУВГ. Ми сподіваємось, що кожний присутній по новому буде дивитися на воду та на довкілля, і для майбутнього покоління збереже побачене, і не допустить недбалого ставлення як до екосистеми в цілому, так і до кожної річки чи водойми.

Разом з працівниками управління керівником гуртка «Геометричні моделювання» Бушінською Т.Д. було організовано конкурс кращого малюнка на тему:«Всесвітній день води». Учні з великим задоволенням та захопленням малювали своє бачення тематики свята, в результаті чого було визначено кращі малюнки, а всіх учнів нагороджено невеличкими призами. Переможці – учні 7 класів: Доброцька Олеся, Панькіна Аріна.

Ужгородського міжрайонне управління водного господарства відповідно до розпорядження голови Закарпатської обласної державної адміністрації №114 від 13.03.2017 р. «Про благоустрій населених пунктів, проведення акції «Закарпаттю – чисте довкілля», місячника «Чисті узбіччя» та встановлення єдиного санітарного дня з очищення території області», провело акцію з очищення прилеглих територій питних джерел та придорожніх смуг, заміни плакатів, інформаційних біл-бордів в зоні діяльності управління. Працівники управляння провели лекції на тему «Стічні води» в Баранинській ЗОШ I ступеня Ужгородського району та в Жорнавській ЗОШ I-II ступеней В.Березнянського району.

Роботи проводилися по благоустрою питних джерел в с.Сімер та с.Свалявка, Перечинського району та на Свалявському перевалі. Одночасно було проведено роботи по очищенню придорожньої смуги автомобільної дороги сполученням с.Сімер-Т.Ремета, Перечинського району. У проведенні акції прийняли участь працівники адмінуправління та Дільниці Гірських річок.

Проведено розчистку в руслі р.Това с.Баранинці від заростей, де було використано роботи спеціалізованої техніки багато – функціональної машини амфібії ТРУКСОР D500. Також провели висадку 18 саджанців (шовковиці та червоної калини)на території с.Баранинці.

На виконання доручення  БУВР Тиси та листа Держводагентства щодо проведення Всесвітнього дня води, Виноградівським МУВГ було проведено ряд заходів з метою підвищення екологічної свідомості і обізнаності громадян щодо проблем, пов’язаних з раціональним використанням, охороною та відтворенням водних ресурсів області.

Цього року гаслом Всесвітнього дня води є «Стічні води». Працівниками Виноградівського МУВГ були проведені пізнавальні та навчальні заходи щодо ознайомлення дітей різних вікових категорій з проблемою стічних вод та впливу Їх на життєдіяльність людей. У Виноградівській ЗОШ І-ІІІ ступенів №1 на уроці  природознавства, який був присвячений Всесвітньому дню води учні з цікавістю слухали головного гідротехніка відділу водних ресурсів МУВГ Фіцай А.В., розглядали яскраву презентацію та радо ставили питання.  Також творчо до розповіді про стічні води підійшла інженер-гідротехнік ІІ категорії відділу водних ресурсів МУВГ Ануфрій Л.І. Адже маленьким виноградівцям у ДНЗ №9 вона запропонувала намалювати все, що вони знають про забруднення води, а своїми розповідями допомогла діткам дізнатися більше корисної інформації.

Також було підготовлені статті щодо проблеми стічних вод і надані для друку у засоби масової інформації Виноградівського, Міжгірського та Хустського районів, які будуть надруковані найближчим часом.

Ми всі повинні  усвідомити, що саме від нас залежить чистота наших річок. Закликаємо усіх дбати про чарівну  карпатську природу, оберігати наші річки, робити  все можливе, аби залишити нащадкам безцінний скарб – голубе золото наших  водойм.

722 переглядів