Український хлопець переміг на Пан-Європейському конкурсі “Митець Дунаю”

Український хлопець переміг на Пан-Європейському конкурсі “Митець Дунаю”

Дунай – могутня та потужна артерія, яка протікає через багато країн Європи. Для об’єднання різних націй з метою збереження та захисту річок була створена Міжнародна Комісія з захисту річки Дунай (ICPDR). За підтримки цієї Комісії вже 7 років відбувається святкування Дня Дунаю – спільного заходу з охорони річок у всіх країнах басейну. В Україні це свято відбувається за сприяння Міністерства охорони навколишнього природного середовища, а на Закарпатті зокрема за підтримки Рахівської районної державної адміністрації, Закарпатського облводгоспу та Закарпатського відділення Все-української екологічної ліги.

Частиною цього святкування є конкурс “Митець Дунаю”. В рамках цього конкурсу діти мають створити скульптуру, макет чи картину з тих матеріалів, природних та штучних, які вони знайдуть на берегах річок. Всього на конкурс цього року по всьому басейну Дунаю було надіслано більше 5,000 робіт. Цьогорічним переможцем конкурсу в басейні Тиси на Закарпатті став Василь Ватаман, учень Велико-Бичківської школи №2 Рахівського району. Він виготовив макет свого рідного села і річок в ньому, в якому він висловив свої мрії і сподівання щодо покращення їх стану. В дельті Дунаю переможцем стала Антоніна Талько з Ізмаїлу Одеської області, яка з природних матеріалів створила символічний букет – об’єднання всіх народів навколо Дунаю.

Саме вони поїхали представляти Україну на Все-Європейському конкурсі “Митець Дунаю” 25-27 вересня 2009 р у Будапешт, Угорщина. У святі прийняли участь 28 дітей – національних переможців. Урочиста частина включала в себе представлення фотографій робіт всіх учасників та історії появи ідей, що дало змогу оцінити шанси кожного. Після цього було оголошено ім’я Митця Дунаю 2009 – і ним став українець Василь Ватаман.

Це є першою перемогою України на цьому інтернаціональному конкурсі за всі роки її участі у цьому конкурсі. Дякуємо Василеві і всій Закарпатській землі за такий подарунок!

344 переглядів