Центр “Облдержродючість” інформував про результати досліджень з сільськогосподарського виробництва на території Берегівської польдерної системи.

Центр “Облдержродючість” інформував про результати досліджень з сільськогосподарського виробництва на території Берегівської польдерної системи.

Нещодавно в с. В. Бакта Берегівського району в Закарпатському обласному державному проектно-технологічному центрі охорони родючості ґрунтів і якості продукції (“Облдержродючість”) відбулася зустріч Робочої групи з сільськогосподарських, екологічних та туристично-рекреаційних досліджень в рамках спільного українсько-угорського проекту “Розвиток Берегівської транскордонної польдерної системи в басейні р. Тиса”.

В засіданні Робочої групи взяли участь керівник Робочої групи, доцент Закарпатського державного університету О.М.Іваницький, експерти Закарпатського облводгоспу, Центру “Облдержродючість”, РМЕО “ЕКОСФЕРА”, Міжвідомчої науково-дослідної лабораторії охорони природних екосистем УжНУ, Берегівського міжрайонного управління водного господарства, представники Закарпатського інституту агропромислового виробництва, інституту гідротехніки і меліорації УААН.

Засідання Робочої групи відкрив керівник групи, який привітав всіх учасників та відразу приступив до обговорювання й повідомив, що одним із організаційних заходів по реалізації проекту є проведення зустрічей Робочої групи для обговорення результатів проведеної роботи і координації подальших планів. На даному етапі головним є підготовка до публікації рекомендацій, підготовлених експертами Робочої групи.

Були заслухані виступи директора Закарпатського центру “Облдержродючість” Ю.Ю.Пензеника, який розповів про ерозійні процеси у зоні проекту, головного інженера – ґрунтознавця центру “Облдержродючість” А.В.Фандалюк з доповіддю “Ґрунти Берегівської польдерної системи і їх використання”, провідного фахівця лабораторії польових досліджень центру “Облдержродючість” І.О.Пензеник з доповіддю “Родючість ґрунтів на території проекту”, завідувача відділу моніторингу та охорони родючості ґрунтів центру “Облдержродючість” В.Й.Матієга з доповіддю “Моніторингові площадки і їх роль”, аспіранта інституту меліорації і гідротехніки УААН О.М.Данів з доповіддю “Обґрунтуваня технології краплинного зрошення в інтенсивному саду у зоні проекту”, завідувача відділу радіолого-токсикологічних досліджень центру “Облдержродючість” О.Р.Пасічника з доповіддю “Екологічний стан території проекту”, а також була заслухана інформація “Обговорення плану розвитку Берегівської польдерної системи з представниками місцевого самоврядування”.

Коротко менеджером проекту Ребрик С.Ю. було розказано про очистку каналу Чаронда-Латориця, яка наразі ведеться згідно плану заходів проекту.

Крім змісту доповідей, на засіданні Робочої групи також обговорювалися питання екологізації аграрного виробництва як одного з найбільш перспективних напрямків його розвитку та необхідності широкого інформування зацікавлених аграріїв щодо особливостей виробництва екологічно чистої продукції на цільовій території проекту, що також буде висвітлено в звітах та рекомендаціях експертів.

Керівник Робочої групи підвів підсумки зустрічі, зауваживши, що через насиченість програми засідання необхідно провести найближчим часом додаткову зустріч для обговорення результатів екологічних та туристично-рекреаційних досліджень.

708 переглядів