22 березня відзначаємо Всесвітній день води

«Воді була дана чарівна влада – стати соком життя на Землі»

Леонардо да Вінчі.

Щорічно 22 березня в багатьох країнах світу відзначається Всесвітній день води, аби нагадати людству про важливість водних ресурсів для оточуючого середовища і розвитку  суспільства.

Мета проведення Всесвітнього дня води – підвищення обізнаності громадськості про важливість збереження водних ресурсів, приймаючи заходи, пов’язані з попередженням забруднення, очищенням та відновленням і довести до відома світової громадськості проблеми якості води, екосистем і добробуту людини в цілому.  Цьогорічна тематика Всесвітнього дня води проходитиме під гаслом «Стічні води». Заходи, що проходитимуть під гаслом «Навіщо витрачати воду?», присвячені скороченню обсягів  і повторному  використанню  стічних вод.

  • У світі понад 80% стічних вод, які продукує суспільство, скидаються у довкілля без очищення та повторного використання. У середньому високо розвинені країни очищують біля 70% стічних вод, які вони продукують, в той час як для країн з середнім рівнем економічного розвитку цей відсоток падає до 38%, а для країн з низьким рівнем економічного розвитку тільки 8% промислових та комунальних стоків проходить хоч якийсь тип очистки. (Sato et. al, 2013)
  • 1,8 млрд людей користуються джерелами питної води, які мають фекальне забруднення, тим самим наражаючись на ризик захворіти на холеру, дизентерію, тиф або поліомієліт. Щорічно небезпечна вода, неналежна санітарія та брак гігієни спричиняють біля 842 000 смертей.
  • 663 млн людей й досі не мають доступу до покращених джерел питної води.
  • До 2050, майже 70 % населення світу буде жити у містах, нині це — 50 %. При цьому більшість міст у країнах, що розвиваються, не мають належної інфраструктури і ресурсів для ефективного та сталого управління стічними водами.

Можливість використовувати стічні води як ресурс величезні. Безпечне управління стічними водами забезпечує доступне і надійне джерело води, енергії, поживних речовин та інших придатних до використання матеріалів.

Витрати на управління стічними водами значною мірою компенсуються вигодами, отриманими для здоров’я людини, економічного розвитку і стійкості навколишнього середовища, що також відкриває нові можливості для бізнесу та створення нових «зелених» робочих місць.

Через зростання населення, прискореної урбанізації та економічний розвиток об’єми стічних вод та їх забруднення збільшуються на глобальному рівні. Проте, управління стічними водами серйозно нехтується і стічні води переважно не розглядаються як потенційне доступне і надійне джерело води, енергії, поживних речовин та інших придатних до використання матеріалів. Назріла потреба розглядати стічні води як ресурс, а не тягар, який слід кудись подіти.

 

326 переглядів