Якість поверхневих вод басейну Верхньої Тиси спільно досліджували українські та румунські спеціалісти.

В рамках реалізації проекту Сусідства Румунія-Україна “Покращення протипаводкового захисту та оздоровлення екологічної ситуації на прикордонній українсько-румунській ділянці р. Тиса та згідно домовленостей досягнутих на зустрічі 29-30 червня 2009 р. в с. Окна Шугатаг (Румунія) між українською та румунською Сторонами 26-27 серпня 2009 р. проведені гідрохімічні дослідження басейну Верхньої Тиси.

Від української Сторони в дослідженнях приймали участь завідувач лабораторією Закарпатського облводгоспу Монич Іван та начальник відділу аналітичного контролю Державної екологічної інспекції у Закарпатській області Скоблей Марія, з румунської сторони – спеціалісти лабораторії Управління Вод Сомеш-Тиса з м. Байя Маре під керівництвом завідуючої лабораторією Ефтіміє Сімони.

Гідрохімічні дослідження проводили відповідно до норм і вимог Рамкової Водної Директиви ЄС та Міжнародної комісії з захисту річки Дунай на таких ділянках:

26 серпня 2009 р. у гирлах правих приток ріки Тиса, Україна – Кісва, с. Луг ; Шопурка, с. В. Бичків ; Апшиця, с. Грушево ; Тересва, с. Тересва. Ріки Тиса – с. Ділове, Валя Вішелуй; с. Солотвин, Сігет-Мармацієй; м. Тячів, Тячів-Мік;

27 серпня 2009 р. у гирлах лівих приток ріки Тиса, Румунія:- Вішеу, Іза і Сапінце;

Після завершення досліджень був підписаний спільний українсько-румунський протокол, в якому зазначено, що Сторони обміняються отриманими даними і зроблять оцінку якості поверхневих вод басейну Верхньої Тиси.

576 переглядів