Майбутні географи ознайомилися з роботою БУВР Тиси

В рамках відзначення Міжнародного Дня води, 14 березня 2017 р. Басейнове управління водних ресурсів річки Тиса відвідали студенти 2-го курсу географічного факультету Ужгородського національного університету.

Екскурсія була розпочата в конференційному залі  БУВР Тиси. Начальник відділу використання водних ресурсів та моніторингу вод Едуард Осійський ознайомив студентів з основними заходами, що здійснює басейнове управління для екологічного оздоровлення поверхневих вод та догляду за ними, коротко охарактеризував впровадження при взаємодії з міжрайонними управліннями водного господарства басейнового принципу управління у сфері використання, охорони та відтворення водних ресурсів, основні проблеми та перспективи розвитку водогосподарської галузі Закарпаття.

Головний спеціаліст відділу геоінформаційних систем (ГІС) та інформаційного забезпечення Валерій Карпюк ознайомив студентів з ГІС водогосподарських об’єктів Закарпатської області, базою даних моніторингу поверхневих вод та впровадженням в управлінні прогностичного комплексу DIWA, що на основі даних АІВС «Тиса» в автоматичному режимі щогодинно видає гідрологічний прогноз розвитку паводкової ситуації на річках Закарпаття. Особливістю цієї моделі є те, що для уточнення результатів прогнозування використовуються дані метеорологічних радарів та метеорологічні прогнози. Наразі модель працює в тестовому режимі.

Фахівець відділу техногенно-екологічної безпеки Людмила Фоміна ознайомила присутніх з роботою Кризового центру та диспетчерською службою БУВР Тиси. Вона розповіла про роботу спільної українсько-угорської автоматизованої інформаційно-вимірювальної системи «Тиса», за допомогою 50 автоматизованих вимірювальних станцій якої здійснюється контроль в реальному часі за гідрометеорологічною ситуацією на водних об’єктах в басейні р.Тиса.

В лабораторії моніторингу вод та ґрунтів басейнового управління інженер-радіолог Калина Якубик ознайомила майбутніх географів з основними аспектами проведення моніторингу поверхневих вод в басейні річки Тиса, звернувши увагу на наявну на Закарпатті мережу моніторингу якості поверхневих вод, а також на проблеми забруднення та засмічення водотоків області. На конкретних хімічних дослідах було продемонстровано студентам як здійснюються гідрохімічні аналізи поверхневих вод та показано сучасні лабораторні прилади.

Під час зустрічі студенти виявляли цікавість та задавали питання, на які отримували змістовні відповіді. Всі залишилися задоволеними і запитали, чи можна прийти ще? Так, ми завжди Вам раді!

435 переглядів