Робоча поїздка по обміну досвідом українських водогосподарників до Угорщини

Робоча поїздка по обміну досвідом українських водогосподарників до Угорщини

Під час Робочої поїздки до Угорщини 4 серпня 2009 р в рамках Програми Добросусідства Угорщина-Словаччина-Україна по проекту “Розвиток Берегівської транскордонної польдерної системи в басейні р.Тиса” експерти Берегівського МУВГ провели ознайомлення з основними гідротехнічними спорудами на території діяльності угорського партнера – Верхнє-Тисайської дирекції охорони довкілля і водних справ, що знаходяться в регіоні “Берег”.

В м.Вашарошнамень спеціалісти оглянули територію управління і колеги-водогосподарники Угорщини розповіли про основні гідротехнічні споруди, що знаходяться в зоні діяльності управління та історичні пам’ятки, якими славиться даний регіон, адже в рамках проекту проводяться дослідження туристично-рекреаційногого потенціалу території Берегівської польдерної системи. Було здійснено огляд р.Красна біля управління та ознайомлення з протиповеневими заходами, що здійснюються для захисту від підтоплення території.

В с.Тисасолко проведено огляд насосної станції на каналі Сипа , ознайомлено з основними технічними характеристиками станції та шлюза-регулятора на каналі Сипа.

Вивчено заходи, що проводяться на угорській території Берегівської польдерної системи для обводнення, зокрема на каналі Чаронда 11+210 було оглянуто донний поріг, який призначений для відновлення природного середовища та покращення умов існування водної живності.

В с.Чарода проведено ознайомлення з історичними пам’ятками культури – реформаторською церквою, дерев’яною дзвінницею та музеєм народної творчості.

Далі українські експерти відвідали будинок руслового ремонтера в с.Тіводор, ознайомились зі складом аварійних матеріалів для захисту від повені та механізмами, що використовуються для здійснення експлуатаційних заходів. Також мали можливість побачити новозбудовану дамбу з твердим покриттям та підпірною стінкою вздовж дамби для забезпечення захисту від підтоплення населеного пункту.

Відвідали пам’ятний знак в місці прориву дамби , присвячений історичній повені, що була в 1947-48 рр. в Угорщині.

Було проведено огляд каналу Сипа біля населеного пункту Тарпа, який бере початок на українській території Берегівської польдерної системи і має продовження на угорській території та історичну пам’ятку культури с.Тарпа – сухий млин.

Цей захід був дуже корисним і цікавим та дав можливість українським експертам ознайомитись з роботою водогосподарників Верхнє-Тисайської дирекції охорони довкілля і водних справ на угорській території Берегівської польдерної системи.

Експерт проекту Світлана Козлюк

594 переглядів