Українські та румунські гідробіологи спільно досліджували басейн Верхньої Тиси

Українські та румунські гідробіологи спільно досліджували басейн Верхньої Тиси

В рамках реалізації проекту Сусідства Румунія-Україна “Покращення протипаводкового захисту та оздоровлення екологічної ситуації на прикордонній українсько-румунській ділянці р. Тиса та згідно домовленостей, досягнутих на зустрічі 29-30 червня 2009 р. в с. Окна Шугатаг (Румунія) між українською та румунською Сторонами, 9-10 липня 2009 р. проведені гідробіологічні дослідження (макробентос, фітобентос) басейну Верхньої Тиси. Від української Сторони в дослідженнях приймали участь провідні фахівці інституту гідробіології АН України, очолювані професором, заступником директора інституту, одним з провідних гідробіологів в Європі Сергієм Афанасьєвим, з румунської сторони – спеціалісти лабораторії Управління Вод Сомеш-Тиса з м. Байя Маре під керівництвом завідуючої лабораторією Ефтіміє Сімони.

Гідробіологічні дослідження проводили відповідно до норм і вимог Рамкової Водної Директиви ЄС та Міжнародної комісії із захисту річки Дунай на таких ділянках: праві притоки р. Тиса (Україна, 9 липня 2009 р.) – гирла річок Кісва, Шопурка, Апшиця, Тересва, р.Тиса (с. Ділове, с. Солотвино, м. Тячів). Ліві притоки р.Тиса: (Румунія, 10 липня 2009 р.) – гирла річок Вішеу, Іза, Сапінце.

Після завершення досліджень був підписаний спільний українсько-румунський протокол, в якому зазначено, що Сторони обміняються отриманими даними і зроблять оцінку біологічної якості поверхневих вод басейну Верхньої Тиси.

609 переглядів