Свято Тиси зібрало всіх небайдужих до проблем річок Закарпаття

28 червня 2009 р. у с. Ділове Рахівського району у Центрі Європи відбувся фестиваль “Тиса – молодша сестра Дунаю” в рамках проведення Дня Дунаю. День Дунаю є спільним пан-європейським заходом, спрямованим на інформування і підвищення екологічної культури громадян, який організовує Міжнародна комісія із захисту р. Дунай. Вже 7-й рік поспіль це свято відбувається одночасно у 14 країнах басейну Дунаю.

Головними організаторами свята в басейні Верхньої Тиси на Закарпатті стали Закарпатський облводгосп, Закарпатське відділення Всеукраїнської екологічної ліги та Рахівська районна державна адміністрація. Допомогу в організації свята надали також спонсори, яким небайдужі екологічні проблеми регіону, зокрема, ЗАТ “Єврокар”, “Нідан+”, санаторій “Сузір’я” та інші.

Гостей привітали представник Рахівської РДА, начальник облводгоспу Володимир Чіпак, експерт Міжнародної комісії із захисту р. Дунай Олексій Ярошевич, начальник відділу пропаганди Карпатського біосферного заповідника Вікторія Бундзяк, голова Закарпатського відділення Всеукраїнської екологічної ліги Василь Лобко.

Журі у складі Володимира Чіпака, Олександра Ободовського, професора Київського національного університету ім.Т.Шевченко, Сергія Афанасьева, професора Київського Інституту гідробіології та Ольги Хіміч, еколога підприємства “Єврокар” оцінювало роботу учасників фестивалю.

Цього року програма святкування включала в себе:

” загально-дунайський конкурс “Дунайський митець”, переможцем якого став Василь Ватаман, школяр з селища Великий Бичків Рахівського району, який виготовив макет річкового басейну річки Млинівка, що впадає в р.Тису. Представлена композиція була створена з природних матеріалів: насіння, камінчиків, гілочок і мала високий рівень технічної майстерності. Наш переможець конкурсу буде представляти Україну разом з переможцями з інших країн басейну Дунаю у Будапешті у вересні цього року;

” конкурс пісні про річку Тиса або Дунай, в якому виступило надзвичайно багато дітей і колективів, які виконували пісні в сучасному та фольклорному стилі. Цей конкурс приніс велике задоволення учасникам свята, а загалом у святі взяло участь біля 300 гостей (понад 200 дітей з трьох районів Закарпаття: Рахівського, Тячівського та Берегівського, а також діти з Прикарпаття). Журі прийшлося справді пожуритися, щоб визначити найкращих. Переможцем конкурсу стала Буковинська Ангеліна, учениця 9 класу Буштинської ЗОШ Тячівського району;

” конкурс – представлення діяльності дитячих екологічних бригад із збереження і відновлення річок. Цей конкурс був надзвичайно цікавим і повчальним, як для дітей, так і для дорослих. Учасники агітбригад приготували стенди, де задокументували очищення річок від сміття, посадку дерев та інші природоохоронні заходи, а на святі у театралізованій формі талановито представили своє бачення актуальних проблем р.Тиса та закликали мешканців краю до свідомого ставлення до річок та довкілля. Переможцем цього конкурсу стала агітбригада “Рятівники природи” з Тячівського району, яка представила у театралізованому стилі правила поводження біля річки і на природі та отримала приз – величезний музичний центр, якому діти дуже раділи і навіть без дорослих дорослих не змогли його забрати зі сцени;

” конкурс “Еко-мода” – представлення одягу з природних, або штучних матеріалів. Цей конкурс проводився вперше, діти (дівчата) з великим задоволенням взяли у ньому участь – гордо, наче королівни, крокували в зробленому своїми руками одязі з серветок, целофану, пластикових пляшок та природних матеріалів (листя, моху, тощо). Цей конкурс був надзвичайно дивовижним (діти виявили велику фантазію у створенні та подачі костюмів) і мав на меті привернути увагу громадськості до проблеми вторинного використання штучних матеріалів з пропагандою використання екологічно чистої сировини. Переможцем конкурсу за рішенням журі стала загальноосвітня школа с.Квасово Берегівського району.

Призами – цифровими фотоапаратами, мобільними телефонами, рюкзаками, численними книгами (енциклопедіями), іграми (пазли у вигляді басейну р.Дунай) були нагороджені переможці 1-3 місць в кожному конкурсі, заохочувальні призи отримали оригінальні виступи та роботи. Кожна дитина – учасник отримала фірмову кепку з надписом “Я люблю Тису”. В кінці святкування на учасників чекав солодкий стіл з дуже смачним традиційним тортом у вигляді басейну р.Дунай.

Закарпатський облводгосп провів еколого-освітні акції в рамках впровадження двох проектів міжнародної технічної допомоги Європейського Союзу: проекту “Покращення протипаводкового захисту та екологічне оздоровлення навколишнього середовища на українсько-румунській прикордонній ділянці р. Тиса” програми Добросусідства Румунія-Україна та проекту “Розвиток Берегівської транскордонної польдерної системи в басейні р. Тиса” програми Добросусідства Угорщина-Словаччина-Україна. Учасники-школи отримали велику кількість інформаційних матеріалів про діяльність Європейського Союзу (тематичні плакати, карти, прапорці), які будуть використані із просвітницькою метою.

567 переглядів