23 червня в рамках проекту “Розвиток Берегівської транскордонної польдерної системи в басейні р.Тиса” спеціалісти Закарпатського облводгоспу взяли участь у семінарі з інформування та узгодження програми розробки проекту і проведення досліджень

23 червня в рамках проекту “Розвиток Берегівської транскордонної польдерної системи в басейні р.Тиса” спеціалісти Закарпатського облводгоспу взяли участь у семінарі з інформування та узгодження програми розробки проекту і проведення досліджень в рамках проекту “Комплексна реконструкція протипаводкового захисту та водогосподарського оновлення у регіоні Берег” в м.Вашарошнамень, Угорщина.

Метою семінару було представлення попередніх результатів моделювання, проведених Угорською Стороною в басейні р.Тиси до створу м. Токай (Угорщина) для врахування їх при плануванні сухих польдерів.

Янош Сабо – експерт угорської сторони по моделюванню ознайомив присутніх з процесом побудови та результатами роботи моделі опади-стік DIWА (модель розроблена угорськими спеціалістами), які проводились в гірських частинах басейну. Моделювання проводилось в умовах паводку 2001 року.

В рівнинній частині басейну річки Тиси була застосована гідродинамічна модель 1D (модель HECRAS). Результати моделі представив угорський інженер-гідролог Шандор Ковач. Розрахунок моделі проводився з врахуванням рівнинних водосховищ, ємностей – визначали вплив їх на паводкову хвилю.

Спеціалісти обох сторін розглянули, проаналізували попередні результати моделювання і намітили подальші шляхи співпраці.

Михайло Чайка

відділ ГІС та інформування

555 переглядів