Оперативна інформація про водогосподарську обстановку та гідрологічний режим на річках Закарпатської області на 10 год. 2 березня 2017 року

В день 1 березня 2017 по області пройшли дощі: в східних районах 4-в басейні Верхньої Тиси та приток незначні до 11 мм, в басейнах Ужа, Латориці, Боржави, Ріки помірні, місцями сильні 7-21 мм; в ночі в гірських районах та на високогір”ї з переходом у мокрий сніг та сніг. В ночі 2 березня дощі припинились.

На річках відбулось швидкоплинне підвищення рівнів води на 0.1- 0.8 м. та проходження протягом ночі максимальних рівнів переважно в межах корінних берегів. За виключенням низинної частини р. Боржава, в районі с. В. Ремети підвищення рівня води склало 1,2 м, вода вийшла на заплаву (встановлена ІІ ступень протипаводкового захисту). На р. Латориця  (в районі м. Чоп) утримується ІІІ ступінь протипаводкового захисту, вода на заплаві в межах міждамбового простору.

Відкачування насосною станцією №5 Латорицької осушувальної системи паводкового стоку в р.Латориця

На відведенні паводкового стоку  працюють 12 стаціонарних насосних станцій Латорицької та Берегівської осушної системи. За добу перекачується 1 532,8 тис. м. куб. внутрішнього стоку, з початку паводку 28 086,9 тис. м. куб.

Водосховища осушної системи «Чорний Мочар» працюють відповідно до Правил експлуатації в період паводків. Проводиться акумулювання та регулювання стоку.  В зв’язку зі зниженням рівнів у водоприймачах проводиться поступовий скид заакумульогваного паводкового стоку. Відкрито 2 водосховища, сумарно на  10 м3/с.

Протягом наступної доби очікується хмарно з проясненнями, часом слабкий дощ, у горах місцями з мокрим снігом, вночі зниження температури повітря в гірських районах. На більшості річок продовжиться зниження рівнів води.

На р.Тиса біля смт Вилок продовжиться добігання паводкової хвилі з підвищеннями рівнів на 0.5-1.0м, без досягнення небезпечних відміток вода в корінних берегах.

На р.Латориця – м.Чоп протягом двох діб буде відбуватися формування максимальних рівнів з поступовим підвищеннями ще на 0.2-0.5м, утримання значного шару води на заплаві в межах міждамбового простору. Очікується перелив частини заплавної автодороги Тисянка-Геївці.

В нижніх течіях Боржави утримуються високі рівні з поступовим підвищенням до ІІІ ступеню, утримання води на заплаві, можливі підтоплення заплавних сільгоспугідь та частин заплавних автодоріг.

344 переглядів