4 – 5 червня в м. Одеса відбулась Міжнародна Конференція “Програма сусідства “Румунія – Україна”: каталізатор співробітництва між двома державами”

4 – 5 червня в м. Одеса відбулась Міжнародна Конференція “Програма сусідства “Румунія – Україна”: каталізатор співробітництва між двома державами”

Програма сусідства “Румунія – Україна” є однією з ініціатив сприяння співробітництву вздовж кордонів ЄС з Україною, що функціонує за грантовою схемою з використанням відкритих конкурсних проектів і охоплює на Україні території Закарпатської, Івано-Франківської, Одеської і Чернівецької областей, а в Румунії – території повітів Ботошань, Марамуреш, Сату Маре, Сучава і Тульча.

В рамках зазначеної Програми Закарпатським облводгоспом з липня 2008 року впроваджується проект “Покращення протипаводкового захисту та оздоровлення екологічної ситуації на прикордонній українсько-румунській ділянці р. Тиса”, реалізація якого передбачає заходи щодо вдосконалення транскордонного управління навколишнім середовищем.

З 2007 року на базі Одеського обласного бюро сприяння інвестиціям діє Центр інформації зазначеної Програми, який забезпечує її ефективне впровадження на території України. З метою широкого представлення результатів впровадження Програми, резюмування досвіду країн-партнерів, а також з огляду на завершення своєї діяльності у червні 4 – 5 червня 2009 року в м. Одеса Центр інформації організовував Міжнародну Конференцію “Програма сусідства “Румунія – Україна”: каталізатор співробітництва між двома державами”.

У Конференції взяли участь високі гості з Представництва Європейської Комісії, Спільного технічного секретаріату Програм сусідства та Спільних операційних програм, Генерального Консульства Румунії в Одесі, Одеського обласного бюро сприяння інвестиціям, представники Закарпатської, Івано-Франківської, Чернівецької і Одеської обласних державних адміністрацій, менеджери десяти проектів, що отримали гранти на їх реалізацію в рамках Програми сусідства, а також представники від Румунської Сторони.

Серед проектів Програми сусідства “Румунія – Україна” одні спрямовані на стимулювання місцевого соціально-економічного розвитку, інші – на розвиток інтегрованих систем транскордонного співробітництва, а деякі – на здійснення культурного обміну.

Закарпатський облводгосп і проект “Покращення протипаводкового захисту та оздоровлення екологічної ситуації на прикордонній українсько-румунській ділянці р. Тиса” на Конференції представили Світлана Ребрик і Олександр Костюков. Увазі учасників Конференції було представлено презентацію про прогрес проекту потягом першої половини терміну його реалізації, що містила інформацію стосовно актуальності впровадження цього проекту для Закарпатської області, виконані заходи проекту, деякі його технічні аспекти, а також найближчі перспективи і очікувані результати впровадження проекту.

Слід зазначити, що окрім проекту, представленого Закарпатським облводгоспом, на Конференції було висвітлено діяльність ще одного проекту водогосподарського спрямування, який впроваджується Одеським обласним виробничим управлінням водного господарства – “Розвиток транскордонного співробітництва у сфері комплексного управління водними ресурсами в Єврорегіоні “Нижній Дунай””.

Участь у Конференції надала представникам різних організацій з чотирьох регіонів України можливість ознайомитися з аспектами реалізації інших проектів Програми сусідства, що впроваджуються на території рідних і сусідніх для них областей, встановити нові ділові зв’язки з представниками Української і Румунської Сторін, що можуть у перспективі перетворитися на партнерські в рамках вже нових Програм за грантовими схемами Європейської Комісії. Окрім цього, учасники дістали змогу отримати цінні практичні консультації щодо написання проектних заявок і безпосередньої реалізації проектів транскордонного співробітництва від координатора проектів Програм сусідства Представництва Європейської Комісії в Україні.

Особливо приємно для представників організацій, задіяних у реалізації проектів в рамках Програми сусідства “Румунія – Україна”, було почути схвальні відгуки від Представництва Європейської Комісії в Україні і Спільного технічного секретаріату Програм сусідства та Спільних операційних програм щодо прогресу, якого досягли Українська і Румунська Сторони у впровадженні спільних проектів за Програмою сусідства.

569 переглядів