Відкачування паводкового стоку стаціонарними насосними станціями (відео)

Зараз на річках області зберігається підвищена водність характерна для весняного водопілля. В гірських районах рівень води в річках піднятий на 0,5-0,7 м., в нижніх течіях р.Латориця на 2,5-2,7 м., на р.Тиса біля м.Чоп на 3.5-4,5 м.

В даний час в системі водного господарства працюють стаціонарні та пересувні насосні станції, які відкачують воду з підтоплених територій і скидають її в річки. Всього з 32 стаціонарних насосних станцій на даний час працюють 15, які перекачують в річки внутрішні води із польдерних систем для забезпечення оптимальних умов водного балансу грунтів сільськогосподарських угідь.

На території діяльності БУВР Тиси є 5 меліоративних осушувальних систем загальною площею 183,7 тис. га: Берегівська, Латорицька, Батарська, Сальвінська та осушувальна система «Чорний Мочар».  На системах побудовано 674 гідротехнічні споруди – шлюзи-регулятори, донні водовипуски, переїзди, мости, інші споруди, а також канали довжиною 1339 км. Саме ця цілісна інженерна інфраструктура міжгосподарської мережі забезпечує відведення паводкових і надлишкових вод та регулювання водного режиму.

Сьогодні Берегівська осушувальна система є однією з найбільших польдерних систем України, а насосна станція № 1 БОС – найбільша в західному регіоні України. Розташована в Берегівському, Ужгородському та Мукачівському районах Закарпатської області і є міжнародною польдерною системою на території двох держав України й Угорської Республіки. Загальна водозбірна площа системи 88 тис. га, на території області 54 тис. га і 34 тис. га – на території Угорської Республіки.

Берегівська осушувальна система на території України налічує 337,7 км магістральних каналів, 133,9 км водозахисних дамб, 172 гідротехнічні споруди, 14 насосних станцій.

У міжпаводковий період вода із системи самопливом скидається в річки Тиса та Латориця, а в період паводків, коли рівень води в річках вищий від рівнів у каналах і шлюзи в дамбах указаних річок закриваються, внутрішні води із системи скидаються стаціонарними, а за необхідності і пересувними насосними станціями.

На насосній станції №1 БОС встановлено 4 високовольтні агрегати марки ОП-5-110К, загальною продуктивністю 16 м3/с.

На насосній станції №13 БОС встановлено 7 агрегатів марки Д6300-27, загальною продуктивністю 8,4 м3/с.

Латорицька осушувальна система розташована у правобережній долині р. Латориця на території Ужгородського і Мукачівського районів. Загальна площа осушення системи – 20,8 тис. га. Система налічує 182,1 км магістральних каналів, 103,5 км водозахисних дамб, 93 гідротехнічні споруди, 10 насосних станцій.

На насосній станції №5 ЛОС встановлено 2 агрегати марки 400Д-190 та 1 агрегат марки 12Д-19  загальною продуктивністю 1 м3/с.

Вашій увазі пропонується відео, на якому показана робота стаціонарних насосних станцій №1 та №13 Берегівської осушувальної системи, а також НС №5 Латорицької осушувальної системи.

551 переглядів