Відбулися урочисті збори з нагоди відзначення Дня працівників водного господарства

Напередодні Дня працівників водного господарств, 3 червня, в обласному ляльковому театрі були проведені урочисті збори представників водогосподарських та будівельних організацій області. Професійне свято працівників водного господарства відзначається в Україні згідно з Указом Президента N 226/2003 від 18 березня 2003 року у першу неділю червня.

В урочистостях взяли участь перший заступник голови обласної ради М.Мартин, голова постійної депутатської комісії з питань територіального та земельного устрою В.Трикур заступник начальника ГУ МНС в Закарпатській області С. Крицький, директор ДП “ОДБВО Закарпатської області” Р.Федів,голова ради профспілки працівників агропромислового комплексу Г.Кулик, заступник начальника головного управління агропромислового розвитку ОДА В. Кузовков, заступник начальника головного управління земельних ресурсів Ю. Андрущенко. Були запрошені представники Закарпатського облводгоспу, всіх міжрайонних управлінь водного господарства, ДП “ОДБВО Закарпатської області” та ВАТ ПМК міст Мукачево, Виноградово і Хуст, а також ветерани праці.

Відкрив урочисте засідання з вітальним словом і доповіддю в.о.начальника Закарпатського обласного управління по меліорації і водному господарству Олег Кисіль.

За багаторічну сумлінну працю у водогосподарсько-меліоративному комплексі працівники галузі були нагородженні Почесними грамотами Держводгоспу України, Закарпатської облдержадміністрації та обласної ради і грамотами облводгоспу, а також з нагоди свята працівникам обласного виробничого управління по меліорації і водному господарству та державного підприємства “Об’єднана дирекція будівництва водогосподарських об’єктів Закарпатської області” було вручено 70 цінних подарунків.

Наводимо витяги з урочистої доповіді в.о.начальника обласного управління по меліорації і водному господарству О.Кисіля:

“В оптимізації природокористування і оздоровлення природного середовища водні ресурси займають особливе місце. Ні одна сфера діяльності і життя людини не обходиться без використання води, а водний фактор став одним з головних чинників національної безпеки України.

Для нашої області управління водними ресурсами, особливо їх раціональне використання та захист від паводків, набули вкрай важливого значення.

Закарпаття є найбільш водозабезпеченим регіоном України. Тут протікає понад 9400 річок загальною довжиною біля 20 тис. кілометрів. За кількістю річкового стоку на одного жителя ми у сім разів перевищуємо загальнодержавний показник.

Слід відзначити, що розподіл водних ресурсів, як по території, так і по періодах року дуже нерівномірний, що призводить до виникнення паводків та необхідності проведення меліорації.

Водне господарство є складовою частиною економіки держави. Головне його завдання – планомірне забезпечення усіх споживачів народного господарства та населення водою в необхідній кількості і якості. Воно тісно пов’язане з усіма галузями економіки і впливає на розвиток та розміщення продуктивних сил. Особливо велике значення водного господарства у створенні необхідних соціальних і побутових умов життя населення.

На сьогоднішній день особливо турбує екологічний стан річок.

З кожним роком збільшується обсяг сміття, яке скидається в річки, і особливо в верхів’ях річок, де не влаштовані сміттєзвалища. За останній час в цьому плані дещо робиться, але цього ще недостатньо. Ми сподіваємось, що всі водогосподарські, природоохоронні, молодіжні організації, громадськість області сконцентрують свої зусилля на здійснення заходів щодо збереження і примноження унікальної природи нашого краю, чистоти води і водності річок, раціонального використання водних ресурсів.

Над вирішенням актуальних проблем водного господарства працювало не одне покоління працівників. Ними побудовано багато водогосподарських систем і нагромаджено великий досвід гідротехнічного будівництва, який використовується і сьогодні.

Велика трудова історія нашої галузі, пов’язана з масштабним будівництвом осушувальних та зрошувальних систем, протипаводковим захистом і в поєднанні з новітніми сучасними підходами має стати запорукою нашої успішної роботи в теперішніх умовах.

Вже стало традицією в ці святкові дні інформувати присутніх на цьому святі, про наші трудові здобутки, а також про завдання, які вимагають більш активного їх вирішення.

Водогосподарська галузь в області є предметом особливої уваги і турботи не тільки органів обласної влади, але й вищого керівництва держави.

І це закономірно. Адже в області продовжується реалізація державної протипаводкової програми, на що бюджетом виділяються значні кошти.

ДП “Об’єднана дирекція будівництва водогосподарських об’єктів Закарпатської області” є головним замовником і отримувачем державних коштів для будівництва водогосподарського комплексу області.

На початку 2008 року Законом України “Про державний бюджет України на 2008 рік” з державного бюджету були передбачені видатки на реалізацію протипаводкової програми в обсязі 80,9 млн. гривень. Відповідно до затвердженого плану виділені кошти передбачалось спрямувати на виконання: будівельних робіт, проектно-вишукувальних робіт, науково-дослідних робіт та робіт з визначення зон можливого затоплення, а також на розвиток автоматизованої інформаційно-вимімрювальної системи, реконструкцію виробничих експлуатаційних баз та придбання експлуатаційної техніки.

Однак липень 2008 року вніс свої корективи.

З 22 по 27 липня на території області випало до 242 мм опадів, що складає більше 2-х місячних норм. Це визвало проходження 4-6 хвиль швидкоплинних паводків з амплітудою коливань від 2 до 6 метрів.

Спираючись на спостереження, прогноз та аналізуючи можливий розвиток гідрологічної ситуації за даними АІВС ТИСА, Закарпатський облводгосп орієнтував Кризовий Центр Держвогоспу України, обласну державну адміністрацію, обласну та районні комісії з питань ТЕБ та НС, райдержадміністрації, сільські та селищні ради на можливий подальший розвиток високого паводку.

Проходження цього паводку на території області, в тому числі на об’єктах протипаводкового захисту, новобудовах та об’єктах що знаходились в стадії будівництва було під постійним контролем Закарпатського облводгоспу та ДП “Об’єднана дирекція будівництва водогосподарських об’єктів Закарпатської області”. Це дало можливість оперативно приймати правильні інженерно-управлінські рішення та своєчасно маневрувати потужностями експлуатаційних та будівельних водогосподарських організацій для виконання попереджувальних та аварійно-невідкладних робіт.

Враховуючи наслідки липневої повен, Указом Президента України чотири райони області були оголошені зоною стихійного лиха, а постановою Кабінету Міністрів України на виконання невідкладних робіт були додатково виділені кошти за рахунок Державного фонду охорони навколишнього природного середовища в обсязі 44,0 млн. гривень та резервного фонду Кабінету Міністрів України в обсязі 60,5 млн. гривень.

У відповідності до відкоригованих планів будівельні роботи виконувались на 48-ми об’єктах протипаводкового захисту та розпочато виконання проектно-вишукувальних робіт на влаштування протипаводкових ємностей на р.Чорна Тиса та Лазещина для захисту смт.Ясіня Рахівського району.

Нами в короткі строки забезпечено виконання завдання щодо розвитку автоматизованої інформаційно-вимірювальної системи АІВС-ТИСА шляхом створення кризового центру та розробки і видання інформаційного забезпечення для населення про паводкові загрози.

Виконання робіт на всіх об’єктах дало змогу побудувати 36,5 км захисних дамб, 13,6 км берегоукріплень і захистити 26 населених пунктів та 14,7 тис.га сільськогосподарських угідь.

Великі завдання перед організаціями водогосподарського комплексу в галузі будівництва стоять і в цьому році.

Ми переконані, що ці відповідальні завдання, які виконують лише спеціалізовані водогосподарські організації з великим досвідом виконання таких робіт, під силу трудовим колективам будівельників, в яких сумлінно працюють багато справжніх майстрів будівельної справи.

Звільнення облводгоспу від функцій замовника сприяло зосередженню зусиль як апарату облводгоспу, так і міжрайонних управлінь по питаннях покращення використання водних ресурсів, забезпечення експлуатації водогосподарських систем, поглиблення міжнародного співробітництва.

Відрадно, що облводгоспом і його структурними підрозділами з року в рік покращується виконання експлуатаційних робіт на системах, поступово вони набирають належного естетичного вигляду, оснащуються необхідною технічною інформацією. Хоча фінансування цих робіт потребує значного покращення.

Завдяки підтримці обласної ради та облдержадміністрації вже четвертий рік в області реалізується Регіональна програма, розрахована на розчистку та регулювання малих річок і каналів. Слід сказати, що це суттєве доповнення до Державної програми, яке дасть нам можливість привести в порядок малі річки та канали.

Всі ми розуміємо, що кінцеві успіхи на виробництві залежать від багатьох факторів – це і вміла організаторська робота керівників та інженерного персоналу, це і сумлінна праця оглядачів споруд, механізаторів, машиністів насосних станцій.

Поліпшення бюджетного фінансування галузі, дало б можливість зміцнити економіку галузі, поліпшити умови життя та праці, як в експлуатаційних організаціях так і в будівництві.

Серед функцій облводгоспу чільне місце відводиться контролю за якістю води, ведення водного моніторингу та кадастру.

Також за останні роки набуває нових форм і змісту активне та цілеспрямоване міжнародне співробітництво. Це стосується, як виконання міжурядових угод по співробітництву на прикордонних водах, так і співпраці з європейськими структурами. Все відчутнішою стає допомога Європейської спільноти в реалізації грантів водогосподарського спрямування.

Протягом поточного року облводгосп спільно з Дирекцією буде продовжувати роботу з реалізації таких міжнародних проектів:

  • “Розвиток Берегівської транскордонної польдерної системи в басейні р.Тиса”.
  • “Покращення протипаводкового захисту та оздоровлення екологічної ситуації на прикордонній українсько-румунській ділянці р. Тиса”

    Хочу висловити слова щирої вдячності за підтримку у вирішенні водогосподарських проблем Держводгоспу України, обласній державні адміністрації, депутатському корпусу обласної ради, а також колегам з обласних управлінь та структурних підрозділів обласної державної адміністрації.

    Хочу завірити, що ті завдання, які стоять перед колективами водогосподарських організацій краю будуть успішно вирішені, а по відношенню до колег інших галузей ми будемо залишатись надійними партнерами”

    На завершення учасників урочистих зборів концертною програмою привітали студенти Рівненського училища культури

    341 переглядів