Проведений інформаційний семінар проекту “Розвиток Берегівської транскордонної польдерної системи в басейні р.Тиса”

29 травня 2009 року у приміщенні облводгоспу відбувся інформаційний семінар проекту “Розвиток Берегівської транскордонної польдерної системи в басейні р.Тиса”. В семінарі взяли участь представники Ужгородської РДА, науково-дослідного інституту Укрводпроект, голови сільських рад, представники державного управління екології, державної рибохорони, міжрайонних управлінь водного господарства.

Мета заходу – представлення і обговорення з представниками районної влади, зацікавленими організаціями та громадськістю Робочого проекту реконструкції Берегівської польдерної системи в частині, що стосується розчистки ділянки каналу Чаронда-Латориця.

Відкрив семінар керівник проекту Олег Кисіль. Він наголосив, що це не перша зустріч по даному питанню, адже під час громадських слухань у с.Мал.Добронь уже була нагода ознайомитися зі змістом Робочого проекту в загальних рисах, і надав cлово проектувальникам і експертам.

Представив Робочий проект реконструкції каналу Чаронда-Латориця Берегівської польдерної системи Олексій Кучерявий, головний інженер проекту інституту Укрводпроект. Проектом розглядаються два варіанти технології проведення робіт – сухорийний та гідромеханізація. Передбачається очищення каналу шляхом виймання донних відкладень об’ємом більше 200 тисяч м.куб.

З рекомендаціями щодо проектних рішень виступили експерти робочої групи з сільськогосподарських, екологічних та туристичних досліджень в рамках реалізації проекту , а саме Пензеник Ю.Ю., директор Центру “Облдержродючість”, Мигаль Андрій, експерт Міжвідомчої науково-дослідної лабораторія охорони природних екосистем УжНУ, Станкевич-Коваль К.О. представник РМЕО “Екосфера”. Підсумки роботи робочої групи і зауваження щодо проекту висловив Іваницький О.М., доцент ЗакДУ.

Окрім представлення заходів проекту, на семінарі велась жвава дискусія з питань практичної реалізації технічних заходів з розчистки зазначеного каналу.

Більшість виступаючих наголосили, що основна мета розробки проекту – очищення русла каналу для поліпшення умов проходження і спуску надлишкових паводкових і внутрішніх вод у природні водоприймачі, в даному разі у річку Латориця. Тобто потрібно провести суцільну розчистку русла. Через наявність популяцій рідкісного виду рослин прозвучали пропозиції щодо їх пересадження, зміни їх місцезростання.

Про результати анкетного опитування щодо стану меліоративних каналів БПС і шляхів їх покращення і використання виступила менеджер проекту Світлана Ребрик .

В цей же день відбулося засідання Робочої групи експертів з сільськогосподарських, екологічних та туристичних досліджень, де були підведені підсумки роботи і визначені подальші дії для втілення завдань проекту.

587 переглядів