Проблеми сталого розвитку в басейні річки Тиса обговорено на засіданні міжвідомчої робочої групи в Міністерстві регіонального розвитку та будівництва України

6 років тому у місті Любляні на 13-ій європейській конференції міністрів, відповідальних за регіональне планування, країн Угорщини, Румунії, Сербії та Чорногорії (тоді ще однієї країни), Словаччини та України була прийнята Ініціатива щодо сталого просторового розвитку в басейні річки Тиса

Її основна мета – сприяння збалансованому соціально-економічному розвитку регіонів басейну річки Тиса, зближення міст і сіл, зменшення негативного впливу на навколишнє середовище, охорона природних ресурсів, розвиток безпечних енергоресурсів та туризму, обмеження наслідків стихійних лих. Вона передбачала також створення спільної комісії для забезпечення ефективного співробітництва в басейні річки Тиса.

27 травня 2009 р у Міністерстві регіонального розвитку та будівництва України під головуванням заступника міністра А.Ткачука пройшло засідання створеної за дорученням Кабінету Міністрів України української міжвідомчої робочої групи з питань реалізації Ініціативи. В її роботі від Закарпаття взяли участь голова Закарпатської облради М.Кічковський, представники обласних відомств. Від Закарпатського облводгоспу в засіданні приймав участь начальник відділу комплексного використання водних ресурсів Едуард Осійський

На засіданні проаналізовано наявні позитивні напрацювання, актуальні проблеми у цій сфері, а також подальші шляхи їх розв’язання. Особлива увага приділена питанням вивчення та впровадження досвіду Європейського Союзу, сусідніх та інших держав. При цьому відзначено необхідність суттєвого підвищення ролі цього важливого інструменту стосовно забезпечення комплексного, збалансованого й цілісного розвитку нашої держави, її регіонів, ефективного використання економічних, природних та інших ресурсів з урахуванням їх територіальних особливостей, усього різноманіття сучасних та перспективних потреб суспільства задля дальшої інтеграції України до єдиного Європейського простору.

М.Кічковський, інформуючи про стан справ щодо стратегії розвитку Закарпаття, відзначив, що позитивним є те, що, нарешті, робоча група з проблем реалізації Тисянської ініціативи. Це створює умови для координації заходів та дій для підтримки стратегії сталого просторового розвитку басейну ріки Тиса, які здійснюються на загальнодержавному та регіональному і місцевому рівнях. Згадана Ініціатива стала важливим документом для налагодження міждержавної та міжрегіональної співпраці і має особливе значення для нашого краю. Вона вписується у стратегію регіональної політики України та схвалену обласною радою у 2006 році Регіональну стратегію розвитку Закарпатської області до 2015 року.

У рамках положень Ініціативи розроблено “Спільний проект містобудівного розвитку транскордонного регіону Україна-Словаччина”, а також Концепцію спільного розвитку прикордонних територій України та Угорщини.

На їх основі розроблено і успішно реалізується цілий ряд регіональних програм та проектів. Це, насамперед, державна та регіональна комплексні програми протипаводкових заходів у басейні ріки Тиса Закарпатської області на 2006-2015 роки доповнив виступ голови обласної ради, представник облводгоспу Е. Осійський.

Саме завдяки здійснення цієї програми на Закарпатті удалось своєчасно спрогнозувати паводок 2008 року, не допустити людських жертв і попередити великі руйнування по обидва боки Тиси. Тепер така ж програма протипаводкового захисту та оздоровлення екологічної ситуації в басейні ріки Тиси намічена до здійснення на українсько-румунській ділянці кордону в рамках виконання проекту “Покращення протипаводкового захисту та екологічне оздоровлення навколишнього середовища на українсько-румунській прикордонній ділянці р. Тиса” програми Добросусідства Румунія-Україна.

333 переглядів