Відбулося підсумкове засідання колегії Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса за 2016 рік

17 лютого в конференц-залі Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса під головуванням начальника БУВР Тиси Володимира Чіпака відбулося засідання колегії за підсумками діяльності БУВР Тиси за 2016 рік та визначення завдань на І квартал 2017 року. У засіданні колегії взяли участь перший заступник голови облдержадміністрації Віктор Мікулін, голова правління ПАТ Хустська ПМК №240 Василь Попадинець, голова правління ПрАТ Виноградівська ПМК №78 Йосип Вайда,  керівництво міжрайонних управлінь водного господарства та начальники відділів БУВР Тиси.

Розглянувши підсумки роботи за 2016 рік, колегія відзначила, що вжиті колективом БУВР Тиси заходи забезпечили своєчасну підготовку та безперебійну роботу міжгосподарських меліоративних систем і гідротехнічних споруд до захисту населених пунктів та територій від підтоплення та затоплення, збереження і ремонт основних фондів, а також вирішення проблемних питань соціально-економічного розвитку.

Гідрологічна ситуація в постійному режимі контролюється службами  БУВР Тиси за допомогою АІВС Тиса, даних Закарпатського ГМЦ та оперативних даних відомчих водомірних постів (на насосних станціях, шлюзах, водовипусках водосховищ). Забезпечено постійне спостереження за льодовим і гідрологічним режимом річок та встановлені оптимальні режими роботи водогосподарських систем та водосховищ комплексного використання, що відповідають правилам технічної експлуатації в період паводків.

За 2016 рік  на водотоках області сформувалися і пройшли переважно в межах корінних берегів 9 хвиль сезонних паводків, з них 3 з досягненням та перевищенням ІІ та ІІІ ступеню захисту з виходом води на заплави та підтопленням заплавних частин сільгоспугідь та автодоріг. Паводки, що відбулися в січні, лютому та у листопаді 2016 року, сформувались за рахунок сильних опадів, що продовжувались більше ніж дві доби та перевищували півтори-дві місячні норми (понад 150-190 мм), в січні та лютому супроводжувались сніготаненням.

На виконання наказу Держводагенства України від 23.12.2015р. № 160 «Про пропуск льодоходу, повені та паводків у 2016 році» МУВГ були проведені організаційні та практичні заходи щодо попередження виникнення надзвичайних подій та зниження їх можливих наслідків під час пропуску паводків.

Льодохід лютого 2017 року показав спільну злагоджену роботу водогосподарських організацій, органів міської влади, підрозділів ДСНС та населення. Аналіз реальних ситуацій, що виникали при проходженні льодоходу та паводку у лютому 2017 року,  вказав на ряд недоліків та недостатню координацію дій між деякими сільськими радами та населенням. З метою своєчасного вжиття заходів щодо захисту населених пунктів, господарських об’єктів, сільськогосподарських угідь від шкідливої дії вод під час пропуску льодоходу, весняної повені та паводків, необхідна злагоджена взаємодія на всіх рівнях.

Програма моніторингу довкілля у частині контролю якості поверхневих вод за радіологічними і гідрохімічними показниками по Закарпатській області за 2016 рік виконана в повному обсязі. Відібрано на гідрохімічні та радіологічні показники 247 проб води. Виконано 6192 вимірювання показників якості  води. На спецрахунок надійшло  233,5 тис.грн., що на 20 % більше за минулий рік.

На державному обліку за формою 2-ТП (водгосп) нараховується 439 підприємств і організацій. Протягом  2016 року надходження плати за спеціальне використання водних ресурсів склало 9,8 млн. грн., що на 0,25 млн. грн. більше ніж в 2015 році (102,6 %).

Відповідно до розпорядження голови Закарпатської обласної державної адміністрації від 21.03.2016 року №115 «Про завдання щодо виконання у 2016 році заходів Регіональної цільової програми розвитку водного господарства та екологічного оздоровлення басейну річки Тиса у Закарпатській області на 2013-2021 роки» передбачено виконання протягом 2016 року заходів з створення безпечних умов життєдіяльності населення області, захисту населених пунктів, виробничих об’єктів від шкідливої дії вод, екологічного оздоровлення водних об’єктів та території на суму 30 млн. грн. за рахунок коштів місцевих бюджетів. Станом на 01.01.2017 року в рамках виконання завдань, передбачених вищевказаним розпорядженням, здійснено виконання робіт на суму 19,5 млн. грн.

В рамках виконання заходів з благоустрою працівниками  міжрайонних управлінь водного господарства відновлено та упорядковано 30 джерел та 2 витоки річок. Ліквідовано 93 несанкціонованих сміттєзвалищ та впорядковано 63, розчищено 38 км русел потічків, висаджено 346 дерев та очищено 194 км прибережних смуг.

БУВР Тиси тримає на постійному контролі щотижневе інформування міжрайонних управлінь водного господарства про обсяги виконання суб’єктами господарювання робіт на руслах річок області, згідно розроблених проектів розчистки. Станом на 1 січня 2017 р. у Закарпатській області нараховується 30 погоджених проектів проведення руслоочисних робіт на території Закарпатської області. Протягом 2016 року розглянуто та погоджено 10 проектів на проведення робіт з розчистки русел річок на землях водного фонду.

За 2016 рік до місцевих та районних бюджетів надійшли кошти за надані в оренду водні об’єкти в сумі 135.3 тис.грн. (2015 р. – 119 тис. грн.).

Заплановані заходи з підготовки водогосподарсько-меліоративного комплексу  БУВР Тиси  до роботи в осінньо-зимовий  період 2016-2017 років  виконані в повному обсязі.

За  2016 рік міжрайонними управліннями водного господарства виконано роботи з поточного ремонту на міжгосподарській мережі на суму 1488,1 тис.грн., що  на 23 відсотка  більше, ніж за відповідний період минулого року  – 1208,3 тис.грн. Поточний ремонт на внутрішньогосподарській мережі  виконано на суму 15320,1 тис.грн.,  в т. ч. силами міжрайонних управлінь – 7656,7 тис. грн. Земляні роботи на міжгосподарській мережі виконано у обсязі  89,3 тис.м3, в тому числі очистка каналів від намулу – 64,6 тис.м3. При виконанні доглядових робіт на міжгосподарській мережі площа обкошування укосів каналів та дамб склала 2356 га (115 % до плану), а також площа видалення чагарників – 605 га (116 % до плану).

Розроблено та встановлено режими роботи водогосподарських систем та водосховищ комплексного використання. Проведено підготовку до роботи всіх 30 стаціонарних насосних станцій осушних систем та 25 пересувних насосних станцій, насосів та мотопомп, які підготовлені до передислокації до місць ймовірних підтоплень.

Всього з початку року перекачано 20,8 млн. м3 води. Використано електроенергії 1048,0 тис. кВт год на суму 1761,7 тис.грн.  Насосними станціями використано 739,79 тис.кВТ.год. електроенергії, із них на перекачку води 372,16 тис.кВт.год. За рахунок роботи насосних станцій в багатотарифному режимі одержано економію коштів на оплату електроенергії в сумі 236,4 тис.грн.

На протязі поливного сезону в області здійснювався полив сільськогосподарських культур на землях-супутниках у Берегівському, Виноградівському, Мукачівському та Ужгородському районах.

Станом на 1 жовтня 2016 року полито 571 га, в тому числі   краплинним зрошенням – 381 га, дощуванням – 190 га.

За минулий рік  на виконання заходів, пов’язаних з функціональними повноваженнями управлінь та розвитку водного господарства направлено 59,8  млн. грн. За  звітний період  на спеціальні рахунки надійшло коштів в сумі 15,7 млн.грн. в тому числі за надані платні послуги  10,7 млн.грн.  та 2,6 млн. грн. від реалізації міжнародної технічної допомоги та по отриманій субвенції – 2,4 млн.грн.

На покриття дефіциту бюджетних видатків за 2016 рік направлено  5,3 млн. грн. Середньооблікова кількість штатних працівників 641 чоловік, з них зайнятих на бюджеті – 617 чоловік і на спецфонді – 24. Середньомісячна заробітна плата за звітний період по бюджету  склала 2594 грн. (2015 р. – 2067 грн.) ріст 25%. По заробітній платі заборгованості немає.

Протягом 2016 року БУВР Тиси забезпечувало діяльність, передбачену двосторонніми Міжурядовими Угодами з питань водного господарства на прикордонних водах з Угорщиною, Словаччиною і Румунією, працювало над завершенням реалізації міжнародних проектів у межах Програми транскордонного співробітництва Європейського Інструменту Сусідства і Партнерства Угорщина – Словаччина – Румунія – Україна 2007-2013, а також брало участь у інших заходах міжнародного співробітництва.

У звітному періоді  продовжувалась робота по вдосконаленню геоінформаційної системи БУВР Тиси. Підготовлено  та опубліковано 246 статей, а також ряд матеріалів, презентацій для колегій, зустрічей, конференцій, семінарів. Розроблено та видано презентаційну книгу про Басейнове управління водних ресурсів річки Тиса.

З метою підвищення  екологічної свідомості населення протягом 2016 року проводилась інформаційно-просвітницька робота  (Міжнародний  День води, День Дунаю, численні акцій з благоустрою, 170-річчя водного господарства краю та інші заходи). Зустрічі з учнями та молоддю,  зустрічі-наради з активом місцевих громад, працівниками сільських рад та районних державних адміністрацій, статті в інтернет-мережі та в друкованих ЗМІ.

В БУВР Тиси  діє комплексна рейтингова оцінка діяльності міжрайонних управлінь водного господарства. За результатами роботи за 2016 рік перше місце посіло Тячівське МУВГ, друге місце –  Виноградівське МУВГ, третє  – Ужгородське МУВГ, Мукачівське МУВГ – четверте місце і п’яте місце – Берегівське МУВГ.

У звітному періоді міжрайонні управління спрацювали без випадків виробничого травматизму, пожеж та ДТП. Враховуючи належну роботу по охороні праці, кращі працівники заохочувалися, вручено подяки, грамоти з боку керівництва.

На нараді також були розглянуті й інші питання роботи Басейнового управління водних ресурсів р.Тиса та підвідомчих організацій, а також заходи щодо сталого функціонування водогосподарських організацій області у І кварталі 2017 року.

604 переглядів