Льодовий паводок в Угорщині

Льодовий паводок, що пройшов за останній тиждень на Закарпатті, перемістився на угорську ділянку р. Тиса. Формування рівнів води переважно визначають льодові явища на річці. Внаслідок потепління відбулось скресання льодоставу практично по всій довжині Тиси. Так, багатоденний льодовий затор, що сформувався біля м. Загонь, спричинив підпір води р. Тиса внаслідок якого 9 лютого рівні перевищили ІІІ-ій ступінь протипаводкового захисту (728 см) і наблизились до історичного максимуму (758 см). Після зрушення затору навантаження на створ зменшилось, рівні знизились. Нижче по течії 11 лютого біля с. Тисаберцел та м. Токай пройшов пік паводку з рівнями ІІІ ступеню захисту. Працюють два криголами.

На середній Тисі льодовий затор створив небезпеку для гідроелектостанції Тисалок, а також значно перешкоджав роботу криголамів, через що 9 лютого фахівці водного господарства з піротехніками та поліцією здійснили підрив льодових брил на Тисі .

Біля с. Тисачеге 13 лютого потужний льодохід зніс прив’язаний до берега паром. Пронісши на протяжності близько 500 м паром застряг між брилами, що спричинило небезпеку для цілісності транспортного засобу. Рятувальниками за допомогою гелікоптера було вчасно звільнено охоронця, який перебував на паромі.

Все ще на середній ділянці р. Тиса 14 лютого льодовий просунувся до с. Тисадорогма, де спричиняє значний підпір. Вранці спостерігався інтенсивний підйом рівня води більш ніж на 1 м. Внаслідок густоти заплавних лісів важко визначити глибину торосу. Наразі в Угорщині на протяжності понад 250 км введено ІІІ ступінь протипаводкового захисту.

Верхнє-Тисайська Дирекція охорони довкілля та водних справ (Угорщина)

 

Джерело інформації: Drone Media Studio

468 переглядів