Запуск насосної станції №1 Берегівської осушувальної системи

Для відведення в р.Тиса паводкового стоку з каналів осушних систем 8 лютого 2017 року була запущена насосна станція №1 Берегівської осушувальної системи.

Сьогодні Берегівська осушувальна система є однією з найбільших польдерних систем України, а насосна станція № 1 БОС – найбільша в західному регіоні України.
На насосній станції встановлено 4 високовольтні агрегати марки ОП-5-110К, загальною потужністю 15 м3/с.

Берегівська осушувальна система розташована в Берегівському, Ужгородському та Мукачівському районах Закарпатської області і є міжнародною польдерною системою на території двох держав України й Угорської Республіки. Загальна водозбірна площа системи 88 тис. га, на території області 54 тис. га і 34 тис. га – на території Угорської Республіки.

Берегівська осушувальна система на території України налічує 337,7 км магістральних каналів, 133,9 км водозахисних дамб, 172 гідротехнічні споруди, 14 насосних станцій.

У міжпаводковий період вода із системи самопливом скидається в річки Тиса та Латориця, а в період паводків, коли рівень води в річках вищий від рівнів у каналах і шлюзи в дамбах указаних річок закриваються, внутрішні води із системи скидаються стаціонарними, а за необхідності і пересувними насосними станціями.

Переваги Берегівської системи не лише в тому, що води з площі 50,2 тис. га скидаються в річки Тиса і Латориця, а й в тому, що її канали можна поповнити водою за рахунок подачі води на обводнення через шлюз-регулятор у канал Верке з р. Боржава, шляхом підпору її русловою греблею, побудованою на річці Боржава, а також за рахунок подачі води на зволоження з р. Тиса за допомогою насосної станції двобічної дії № 21-Б в с. Саловка.

  

459 переглядів