Семінар з питань впровадження Водної Рамкової Директиви на території Берегівської польдерної системи

29-30 квітня в рамках реалізації проекту Програми Добросусідства Угорщина-Словаччина-Україна “Розвиток Берегівської транскордонної польдерної системи в басейні р.тиса” відбулася робоча поїздка по Берегівській польдерній системі українсько-угорської групи експертів і семінар з метою проведення досліджень впровадження Водної Рамкової Директиви Євросоюзу.

29 квітня угорські експерти спільно з українськими провели огляд території в зоні діяльності Ужгородського і Берегівського міжрайонних управлінь водного господарства. Під час робочої поїздки було оглянуто меліоративні канали, гідротехнічні споруди, насосні станції та їх технічний стан, а також обговорювалися заходи, що планується реалізувати в рамках проекту на цих гідротехнічних спорудах.

Наступного дня було проведено засідання Робочої групи на базі Берегівського МУВГ, участь у якій, окрім українських і угорських водогосподарників, взяли представники інституту гідробіології НАН України та Київського національного університету.

Під час робочої зустрічі угорські спеціалісти доповіли про методики і досвід впровадження положень Водної Рамкової Директиви Євросоюзу в Угорщині, питання над якими вони працювали і заходи, що проводились для їх реалізації, звернули увагу на особливості впровадження засад ВРД на угорській частині Берегівської польдерної системи.

Українські спеціалісти доповіли про дослідження і досвід впровадження положень Водної Рамкової Директиви Євросоюзу в Україні, зокрема на Закарпатті, в басейнах приток р.Тиса. Обговорювались питання типології, ідентифікації водних об’єктів, визначення сильно модифікованих водних об’єктів, проведення гідроморфологічної, гідробіологічної і гідрохімічної оцінки якості водних об’єктів, зокрема магістральних каналів, стариць, вивчення екологічного стану/потенціалу, використання стандартів Євросоюзу і методик прикордонних країн.

Під час робочої зустрічі були розглянуті цікаві методологічні та практичні питання, які виникають в українських експертів, щодо впровадження ВДР в Україні, які необхідно врахувати при проведенні досліджень на території Берегівської Польдерної системи. В ході обговорення були розглянуті пропозиції щодо подальшої роботи, в тому числі проведення спільних досліджень на території проекту.

Світлана Козлюк

БМУВГ

538 переглядів