Аварійне забруднення водотоку в Румунії (доповнення). Контрольний моніторинг поверхневих вод р. Тиса.

Згідно доручення Закарпатської ОДА №20 від 16 квітня 2009 р. спеціалістами Закарпатського облводгоспу та Тячівського МУВГ встановлено постійний контроль за якістю поверхневих вод р. Тиси, оперативно організовано відбір проб води на укрансько-румунському кордоні р. Тиса протягом 16-18 квітня 2009 р.

За результатами гідрохімічних аналізів вміст важких металів в р. Тиса нижче впадіння р Вішеу 16 квітня 2009 р перевищував фонові значення для водотоку за цинком, міддю, залізом в 2-3,5 разів.

За інформацією, отриманою від Румунської Сторони, аварійна ситуація на шахті усунута і вже о 18:00 год.16 квітня вода в р. Вішеу на ділянці Мойсей біля гідротехнічної станції відновила свій нормальний стан, а о 21:00 стан води відновився також біля м. Вішеу де Сус.

За результатами гідрохімічних аналізів концентрація важких металів в р. Тиса нижче впадіння р. Вішеу протягом 17 квітня перевищує фонові значення всього в 1,5 – 2 рази, тобто вміст інгредієнтів зменшився практично на половину.

За результатами отриманими від Румунської Сторони, 16 квітня 2009р. також спостерігається значне зменшення концентрації важких металів в р. Вішеу та зменшення їх вмісту в двічі в поверхневих водах р. Тиси на ділянці Валя-Вішелуй – Ділове – Сігет Марамацій – Солотвино.

Результати аналізів вмісту важких металів в р. Тиса на українсько-угорському кордоні (Вилок – Тисабеч) 17 квітня 2009 р. засвідчили, що жодних перевищень фонових концентрацій не зафіксовано. Спостерігається природне самоочищення поверхневих вод, тому очікується, що протягом доби концентрації важких металів в р. Тиса досягнуть фонових значень. Слід відмітити, що для поверхневих вод р. Тиси, саме для цього періоду року, характерні високі фонові значення важких металів, що є топоспецифічними умовами басейну Тиси.

Закарпатським облводгоспом проводиться щоденне інформування відповідних служб, установ області та керівництва облдержадміністрації.

Відповідно до міжнародних угод, про аварійну ситуацію, що сталася в Румунії, повідомлено Угорську Республіку. Проводиться постійним обмін інформацією з угорськими колегами.

Моніторинг вмісту важких металів в р. Тиса продовжується.

350 переглядів