Оперативна інформація про водогосподарську обстановку та гідрологічний режим на річках Закарпатської області на 17:00 07 лютого 2017 року

1.Гідрологічна ситуація.

 

В день 07 лютого 2017 року по області спостерігалася хмарна погода, часом опади, місцями сильні, у вигляді дожду, мокрого снігу та снігу. Подекуди тумани, слабка ожеледь. Температура повітря 0-5° тепла, у горах місцями 5-7° морозу. Зниження температури в горах до морозів призупинило сніготанення та подальший розвиток паводкової ситуації.

На більшості річок відбувається зниження рівнів води, вода у межах корінних берегів без виходу води на заплаву.

На р. Латориця в районі м. Чоп паводкові води вийшли на заплаву (перевищення ІІІ ступеню протипаводкового захисту) і утримуються в межах міждамбового простору.

В нижніх течіях р. Боржава утримаються високі рівні з невеликими коливаннями, високий шар води на заплаві – ІІІ ступінь протипаводкового захисту, на водо посту в районі с. В.Ремети спостерігалося невелике зниження рівня води.

На нижніх течіях р. Тиса в районі м. Чоп спостерігалося підвищення паводкові води, встановлена ІІ ступінь протипаводкового захисту, початковий вихід на заплаву.

На р. Тиса від держкордону до с. Есень Ужгородського району зберігається          потужний льодовий затор, довжиною  біля 2,5 км., вода проходить під затором. Утворений льодовий затор не загрожує підтопленням.

За прогнозом Закарпатського ЦГМ протягом доби: на р .Латориця – м. Чоп продовжиться підвищення рівня води на 10-20см, утримається значний шар води на заплаві міждамбового простору; на р. Тиса – м. Чоп продовжиться добігання паводкової хвилі з підвищенням рівня води на 1.2-1.8м, над рівнями на 8 годину 07 лютого, продовжиться початковий вихід води на заплаву; в нижніх течіях р. Боржави – утримаються високі рівні з повільним зниженням, збережеться вода на заплаві.

 

2. Дії водогосподарських організації

Канали осушних систем наповнюються талими та дощовими паводковими водами.

На відведенні паводкового стоку продовжують роботу 11 стаціонарних насосних станцій Латорицької (№2,№3,№4, №5 та №22), Берегівської осушних систем (№6, 9, 11, 15 та №26), насосна станція в с. В. Паладь Батарської осушної системи, а також чотири  пересувні насосні станції Берегівського МУВГ (в райні с. Квасово, Берегівського району) Виноградівського МУВГ (2 в районі с. Великі Комяти Виноградівського району) та Мукачівського МУВГ (на р. Стара в районі с.Зняцево  Мукачівського району, біля  автодоржного мосту  траси Київ-Чоп, для попередження переливу через автодорогу).

Перекачування внутрішнього стоку пересувними насосними станціями в р. Стара, с.Зняцево

Вихід води на заплаву р.Стара, с.Зняцево

Переливна споруда правобережної дамбир.Стара, с.Зняцево

Переливна споруда правобережної дамби р.Стара, с.Зняцево

Водосховища системи Чорний Мочар працюють відповідно до Режимів експлуатації в період паводків, проводиться акумуляція та регулювання паводкового стоку продовжують акумулювати паводковий сток. Об’єм акумуляції за паводок складає

7,2 млн. м3. паводкових вод, всього у водосховищах утримується 18,0 млн. м3 води, при тому що водосховища можуть прийняти за повінь 24,7 млн м3 паводкових вод.

Польдерні системи підготовлені на можливість акумуляції 90 млн. м3 паводкових вод. У міждамбовому просторі ріки Латориці (польдер) при рівнях ІІІ ступеню захисту утримується понад 45 млн.м3 паводкових вод. За дамбами які будуть тривалий час знаходитись у підпорі встановлено спостереження.

Водогосподарські організації працюють в посиленому паводковому режимі.  Встановлено цілодобове чергування. Роботи зосереджені на безаварійному  пропуску паводків на державних гідротехнічних спорудах.

Одночасно водниками надається допомога місцевим органам влади на аварійних роботах по розбиранню льодових заторів, водовідведенню,  локалізації підтоплень та інших запобіжних заходів на яких від водогосподарськіх  організацій задіяно біля
300 працівників, 25 одиниць техніки, для виконання попереджувальних та локалізаційних заходів витрачено біля 3500 мішків та 25м3 сипучих матеріалів. Окрім того понад 100 працівників здійснюють контроль за закріпленими та паводко-небезпечними ділянками по всій території області.

Після спаду рівнів міжрайонними управліннями водного господарства розпочато обстеження технічного стану гідротехнічних споруд після потужного на них навантаження, під час льодоходу та паводку, складаються дефектні акти.

В зв’язку з формування на р. Латориці в районі м.Чоп максимальних рівнів паводку продовжується перелив місцевої заплавної автодороги Тисянка-Геївці по довжині
150-200 м,  шаром 15-20 см. Рух автотранспорту закрито.

Відділ техногенно-екологічної безпеки БУВР Тиси

331 переглядів