Інформація про паводкову ситуацію та проходження льодоходу на угорській території

Протягом останніх 24 годин в закарпатській частині басейну Верхньої Тиси випало в середньому 5 мм опадів, на румунській частині басейну р. Тур – 10 мм. На річках продовжувалось проходження паводкових хвиль з їх підсиленням сніготалими водами.

На Тисі від держкордону до с. Тівадар спостерігається зниження рівнів води, нижче Тівадара – підвищення. У Вашарошнамині за добу відбулось підвищення рівнів води більш ніж на 70 см. До с. Сотмарчеке на річці відсутній лід, а нижче до Тисамодьорош спостерігається льодохід. Від Тисамодьорош до с. Журк на протяжності 18 км утворилося нагромадження льоду товщиною 150 см. Нижче цього протяжністю 5 км спостерігається льодохід, поблизу м. Загонь по довжині 6 км брили льоду, від с. Тисабездид до Токая – льодостав товщиною 23-30 см.

На Самоші по всій угорській ділянці проходить паводок. На румунській ділянці нижче с. Дея зрушив кількакілометровий затор, який очікувано до обіду досягне держкордон, який за собою може спричинити підняття до  рівнів понад 3 м. Наразі від держкордону до с. Туньогматолч спостерігається льодохід, а від с. Туньогматолч до с. Самошсег на протяжності 13 км сформувався льодовий затор товщиною 130 см. Від с. Самошсег до гирла річки – льодостав з промоїнами.

На р. Тур по всій угорській ділянці вчора з 18:00 введено І ступінь захисту. Від держкордону до с. Шонкад проходить льодохід, нижче і до гирла – льодостав з промоїнами.

На р. Красна нижче с. Агердомайор відбувається підвищення рівнів води.

Від держкордону до с. Опаї по довжині близько 30 км спостерігається суцільна плавуча крига, нижче і до гирла – льодостав по ширині ¾ річки, біля гирла по довжині 1,5 км спостерігається льодовий затор товщиною 40 см.

Русловими оглядачами здійснюється постійне спостереження за льодовими явищами з триразовим інформуванням на день штабу захисту. Проводиться систематична оцінка ситуації, за необхідності були закриті шлюзи в захисних дамбах.

Внаслідок замерзання ґрунту сніготалі води не можуть просочуватись, тому на ріллях спостерігаються затоплення. Значні затоплення внутрішніми водами є в нижньому Верхнєсаболчському суббасейні, тому від учора на НС Тисаберцел проводиться по 12-годинна відкачка внутрішніх вод та їх регульований скид за допомогою ГТС. Очікувано сьогодні після обіду поблизу Тисаберцел-Нодьголас буде введено І ступінь захисту.

Згідно прогнозів держметеослужби, в наступні дні очікуються опади 6-9 мм, продовжуватиметься танення снігу в басейнах річок, що спричинить додаткове «живлення» річок.

Верхнє-Тисайська Дирекція охорони довкілля та водних справ (Угорщина)

407 переглядів