Засідання Міжвідомчої координаційної ради з питань виконання “Програми комплексного протипаводкового захисту в басейні р.Тиси у Закарпатській області на 2006-2015 роки”.

2 квітня ц.р. в м. Ужгороді, в конференц-залі Закарпатського облводгоспу під головуванням Голови Держводгоспу України, голови Міжвідомчої координаційної ради В.А.Сташука було проведено виїзне засідання Міжвідомчої координаційної ради з питань виконання “Програми комплексного протипаводкового захисту в басейні р.Тиси у Закарпатській області на 2006-2015 роки”.

Участь у засіданні взяли члени Міжвідомчої координаційної ради – представники міністерств і відомств, що мають відношення до реалізації Програми: Державного комітету по водному господарству, Міністерства з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи, Міністерства транспорту та зв’язку, Державної гідрометеорологічної служби, Державного комітету з лісового господарства, Закарпатської обласної державної адміністрації, ДП “Об’єднана дирекція будівництва водогосподарських об’єктів Закарпатської області”, керівники обласних і басейнових водних господарств Прикарпаття, представники інших організацій.

На початку засідання з вступним словом до присутніх звернувся голова Міжвідомчої координаційної ради В.А.Сташук та було заслухано дві презентаційні доповіді – начальника Закарпатського облводгоспу В.П.Чіпака і директора ДП ОДБВО Закарпатської області Р.Є.Федіва щодо підсумків виконання Програми у 2008 році та планів на 2009 рік.

У 2008 році на заходи Програми Держводгоспу виділено асигнувань на суму 124,9 млн. гривень. За ці кошти введено в експлуатацію 30,4 км захисних дамб, 8,2 км берегоукріплень, 4 гідротехнічні споруди та здійснено придбання технічних засобів для експлуатаційних організацій на 5,5 млн.гривень. Цими заходами забезпечено захист від дії паводків 22 населених пунктів, 5,4 тис.садиб, близько 14,0 тисяч га сільськогосподарських угідь та підвищено рівень технічної оснащеності експлуатаційних водогосподарських організацій Закарпаття. Паралельно з цим виконувались проектно-вишукувальні роботи, в тому числі на 2-х перспективних, зокрема по акумулюючій ємності на р.Іршава біля с.Загаття Іршаського району та протипаводковму акумулюючому польдеру на р.Тиса біля с.Четово-Вари Берегівського району.

Також у 2008 році розпочато роботи по реконструкції локальної мережі центру збору і обробки інформації АІВС-Тиса, шляхом влаштування “Кризового центру”, що дасть можливість під час проходження паводків координувати дії з підвідомчими організаціями, підрозділами МНС України в Закарпатській області, органами місцевого самоврядування та іншими зацікавленими організаціями. Роботи по створенню “Кризового центру” повністю будуть завершені в поточному році.

Стихійне лихо, що сталося 23-27 липня 2008 року, дало можливість перевірити правильність підходів до створення комплексного протипаводкового захисту Закарпатської області та надійність збудованих гідротехнічних споруд.

З 22 по 27 липня на території області випало до 242 мм опадів, що складає більше 2-х місячних норм. Це визвало проходження 4-6 хвиль швидкоплинних паводків з амплітудою коливань від 2 до 6 метрів. Остання паводкова хвиля, яка сформувалась на р.Тиса в ніч з 26 на 27 липня у верхній частині Рахівського району, досягла відміток катастрофічної повені 2001 року, а по населеному пункту В.Бичків рівень води за даними автоматизованої станції перевищив історичний на 19 см.

Спираючись на спостереження, прогноз та аналізуючи можливий розвиток гідрологічної ситуації за даними АІВС ТИСА Закарпатський облводгосп починаючи з 22 по 24 липня 2008 року орієнтував Кризовий Центр Держвогоспу України, обласну державну адміністрацію, обласну та районні комісії з питань ТЕБ та НС, райдержадміністрації, сільські та селищні ради на можливий подальший розвиток високого паводку.

Проходження цього паводку на території області, в тому числі на об’єктах протипаводкового захисту, новобудовах та об’єктах що знаходились в стадії будівництва було під постійним контролем Закарпатського облводгоспу та ДП “Об’єднана дирекція будівництва водогосподарських об’єктів Закарпатської області”. Це дало можливість оперативно приймати правильні інженерно-управлінські рішення та своєчасно маневрувати потужностями експлуатаційних та будівельних водогосподарських організацій для виконання попереджувальних та аварійно-невідкладних робіт.

Незважаючи на те, що паводок був одним з найбільших за останні роки, а на ділянці р.Тиса від с.Ділове до смт.Великий Бичків рівні води були вище історичних, підтверджено правильність прийнятих інженерних рішень, а роботи виконані в попередні роки дали відповідний позитивний ефект. Разом з тим, слід зауважити, що і цих наслідків можливо було уникнути, якщо б протипаводкова Програма фінансувалась у повному обсязі.

Значні збитки були спричинені внаслідок виходу води на заплави, при інтенсивній береговій ерозії на незакріплених ділянках раніше пошкоджених берегоукріпленнях та дамбах, реконструкція яких передбачалась на наступні роки.

Як показали наслідки цього паводку, альтернативи захисту населених пунктів області в рамках виконання Програми комплексного протипаводкового захисту в басейні р. Тиси у Закарпатській області на 2006-2015 роки (Постанова КМУ від 13.02.2006р. №130) немає. Саме завдяки її реалізації нам вдалось захистити від затоплення десятки населених пунктів області. Наявність сучасної автоматизованої системи моніторингу паводків АІВС-ТИСА дала можливість відслідковувати ситуацію на річках, моделювати варіанти розвитку паводку та своєчасно вживати організаційні та технічні заходи по попередженню та зменшенню негативних наслідків.

Враховуючи наслідки липневої повені, Указом Президента України чотири райони області були оголошені зоною стихійного лиха а постановою Кабінету Міністрів України на виконання невідкладних робіт були додатково виділені кошти за рахунок Державного фонду охорони навколишнього природного середовища в обсязі 44,0 млн. гривень та резервного фонду Кабінету Міністрів України в обсязі 60,5 млн. гривень.

У відповідності до відкоригованих планів будівельні роботи виконувались на 48-ми об’єктах протипаводкового захисту та розпочато виконання проектно-вишукувальних робіт на влаштування протипаводкових ємностей на р.Чорна Тиса та Лазещина для захисту смт.Ясіня Рахівського району.

Таким чином, в цілому на виконання планових та аварійно-невідкладних робіт в 2008 році було використано 185,4 млн. гривень. Виконання робіт на всіх об’єктах дало змогу побудувати 36,5 км захисних дамб, 13,6 км берегоукріплень і захистити 26 населених пунктів та 14,7 тис.га сільськогосподарських угідь.

2 серпня 2008 року на подолання наслідків липневої повені 2008 року Уряд Угорської Республіки надав Закарпатському облводгоспу гуманітарну допомогу загальною вартістю 2 млн. гривень, зокрема: пересувні насосні станції, мішки для піску, стеаринові факели, освітлювальне обладнання, плівка та інше. Вищезазначений вантаж було розподілено між Головним управлінням Міністерства надзвичайних справ у Закарпатській області, Закарпатським, Львівським, Івано-Франківським облводгоспами та Дністровсько-Прутським Басейновим управлінням.

Закарпатський облводгосп спільно з державним підприємством “Об’єднана дирекція будівництва водогосподарських об’єктів Закарпатської області” реалізовують міжнародні проекти в галузі водного господарства за рахунок коштів грантів Європейської комісії. Так в минулому році на ці заходи було залучено міжнародної фінансової та технічної допомоги в сумі 3,9 млн. гривень.

Одночасно з державною Програмою протипаводкового захисту в басейні р.Тиси з 2006 року реалізовується Регіональна програма протипаводкового захисту. Реалізація Програми здійснюється за рахунок коштів місцевих бюджетів.

У 2008 році виконано заходи регіональної (обласної) програми комплексного протипаводкового захисту за рахунок коштів місцевих бюджетів на загальну суму 13,6 млн.гривень.

В порівнянні з 2007 роком на виконання Регіональної Програми направлено коштів більше в 1,7 разів. Окрім того, після проходження липневого паводку, на відновлення протипаводкових споруд в Рахівському районі було направлено більше 9,0 млн. гривень коштів Субвенції.

Таким чином, із загального обсягу фінансування, направленого на виконання протипаводкових заходів в Закарпатській області в 2008 році біля 10 відсотків складає фінансування з місцевого бюджету.

Загалом у 2008 році, з 229,76 млн. грн. 189,3 млн. грн. виділено за рахунок коштів Держводгоспу, 0,8 млн. грн. – за рахунок коштів Держкомзему, 1,5 млн. грн. – Укрзалізниці, 24,4 млн. грн. – Укравтодору, 13,7 млн. грн. – Закарпатської ОДА, 0,06 млн.грн. – Держгідрометслужби.

На 2009 рік видатками державного бюджету на заходи програми Держводгоспу виділено лише 37,15 млн.грн, що складає 17,3 % від передбаченого Програмою обсягу фінансування для Держводгоспу у сумі 214,4 млн.грн. За виділені кошти планується побудувати та відновити 10,7 км захисних дамб, 3,6 км берегоукріплень і 1 гідроспоруду. Цими заходами буде захищено 7 населених пунктів, 2,0 тис.садиб, 4,9 тис.га сільськогосподарських угідь, що значно менше передбаченого Програмою.

Можливим є фінансування також за рахунок коштів Стабілізаційного фонду у сумі 50,0 млн.грн., у цьому випадку передбачені кошти склали б 87,15 млн.грн, тобто 41% від обсягів, передбачених Програмою.

Заступник голови Закарпатської облдержадміністрації В.І.Лукеча розповів про вклад Регіональної програми у виконання Програми протипаводкового захисту Закарпатської області і відмітив, що для усвідомлення значення реалізації Комплексної програми протипаводкового захисту для області достатньо порівняти три цифри збитків, які зазнало господарство внаслідок найбільших паводків, приблизно однакових за максимальними рівнями: у 1998 році – 850 млн.грн, у 2001 році – 350 млн.грн, у 2009 році – 171 млн.грн. Завдяки виконанню програми шкоду вдалося значно знизити.

Після обговорення виконання Програми в конференц-залі було проведено прес-конференцію голови Міжвідомчої координаційної ради для представників ЗМІ.

Згідно програми засідання спеціалісти Закарпатського облводгоспу і Закарпатського Центру з гідрометеорології продемонстрували роботу Кризового Центру.

287 переглядів