Оперативна інформація про водогосподарську обстановку та гідрологічний режим на річках Закарпатської області на 18:00 05 лютого 2017 року

1.Гідрологічна ситуація.

Протягом дня 5 лютого по області продовжувались дощі до 10мм та сніготанення,  тепло до +6°. Відновився підйом рівнів у річках на +10+20 см, вода в межах корінних берегів.

Небезпечна ситуація  склалася в нижніх течіях Боржави.

На посту р.Боржава – с.В.Ремети рівень води перевищів ІІІ ступень захисту на 0,7м. На заплаві утримується високий шар сніго-талих та паводкових вод, підтоплюються заплавні сільгоспугіддя сіл Сільце, Заріччя, Боржавське, Камянське, В.Комяти, Вільхівки та заплавної автодороги Виноградів-Шаланки.  З 3 лютого на повну потужність працюють 3 стаціонарні та  2 пересувні насосні станції. За дві доби відкачано понад 170 тис. м3 паводкового стоку.

Для попередження переливу правобережної дамби р.Боржави в районі с.Верхні Ремети силами Берегівського МУВГ проведено нарощення гребеню дамби на 0,5 м, укладено 1000 мішків з піском 20м3, працювало 20 робітників 2 аварійних бригад водного господарства і села, 2 одиниці техніки. До переливу гребеню  дамби залишалось 0,2-0,5 м. Станом на 18-00 рівень почав повільно знижуватись до -0,1м за годину.

В с.В.Комяти (ур.Завадка) продовжують роботу дві пересувні насосні станції Виноградівського МУВГ по відкачуванню поверхневого місцевого стоку, з 03 лютого по 05 лютого перекачано 10 тис м3. внутрішніх вод.  Працюють 3 одиниці техніки та 12 чоловік аварійної бригади Виноградівського МУВГ.

На Тисі в смт.Вилок продовжується повільне формування максимального рівня в межах корінних берегів без виходу на заплаву. Уповільненні відбувається за рахунок заторів льоду нижче водомірного посту на Угорській території.

На Латориці та Тисі в районі м.Чоп продовжувалось підвищення рівня води на 0.76м та 2.48м відповідно, вода в межах корінних берегів без виходу на заплаву. На латорицькій осушній системі на повну потужність працюють 3 стаціонарні та 2 пересувні насосні станції. За дві доби відкачано понад 190 тис. м3 паводкового стоку.

Вночі прогнозується зниження інтенсивності опадів, а 06 лютого 2017 року вдень без істотних опадів.

На річках утримується підвищенна водність з коливаннями рівнів в межах ± 0.5м. На Латориці та Тисі в районі м.Чоп продовжиться підвищення рівня води на 0.7 – 1.2м та 3.0 – 3.5м відповідно, руйнування льодового покриву, можливе утворення заторів льоду. На Латориці в районі м.Чоп вода вийде на заплаву у межі міждамбового простору.

 

2. Дії водогосподарських організації

Канали осушних систем наповнюються талими та дощовими паводковими водами. Всі 30 стаціонарні осушні та 25 пересувних насосних станцій готові до роботи. Поступово відбувається їх включення та перекачування паводкового стоку. Дві доби працюють 6 стаціонарних насосних станцій Латорицької(№3,№4,№22) та Берегівської осушної системи(№12,№15,№26) та 6 пересувних насосних станцій, перекачано біля 400 тис. м.куб паводкових вод.

Водосховища системи Чорний Мочар працюють в режимі акумуляції паводкового стоку. Резерв рівнів до нормального підпертого горизонту складає 0,5-1,0 м, до максимального рівня 2,0-2,5м.

Водогосподарські організації працюють в посиленому паводковому режимі.  Встановлено цілодобове чергування. Роботи зосереджені на безаварійному  пропуску паводків на державних гідротехнічних спорудах.

Одночасно водниками надається допомога місцевим органам влади на аварійних роботах по розбиранню льодових заторів, водовідведенню,  локалізації підтоплень та інших запобіжних заходів на яких від водогосподарськіх  організацій задіяно біля 350 працівників, 25 одиниць техніки, для виконання попереджувальних та локалізаційних заходів витрачено біля 3500 мішків та 25м3 сипучих матеріалів. Окрім того понад 100 працівників здійснюють контроль за закріпленими та паводко-небезпечними ділянками по всій території області.

Після спаду рівнів міжрайонними управліннями водного господарства розпочато обстеження технічного стану гідротехнічних споруд після потужного на них навантаження під час льодоходу та паводку, складаються дефектні акти.

 

3. Інформація про підтоплення, льодові затори та заходи по їх ліквідації.

Ужгородський район.

На підставі проведеного 05.02.2017 спільного обстеження транскордонної річки Уж у зоні державного кордону на українській та словацькій територіях виявлено утворення в руслі ріки Уж потужного льодового затору довжиною 5,5 км. Початок затору знаходиться в створі гідрометричного мосту (Словаччина) закінчується в с.Сторожниця Ужгородського району (Україна).

В зв’язку з тим, що протягом 05 лютого 2017р на гідрометеорогічному посту на р.Уж в м.Ужгород спостерігається відновлення льодоходу, уповільнення зниження рівнів і наступним поступовим відновленням підйому, відповідно до Положення про співпрацю по захисту від шкідливої вод українська сторона звернулась до словацької з проханням провести заходи по розбиранню затору в місці утворення на словацькій території для можливості подальшого проведення розбирання даного льдового затору на річці Уж з української сторони державного кордону.

В зв’язку з формування на р.Латориці в районі м.Чоп максимальних рівнів паводку продовжується перелив місцевої заплавної автодороги Тисянка-Геївці по довжині 150-200 м,  шаром 15-20 см. Рух автотранспорту закрито.

В с.Коритняни Ужгородським МУВГ проводяться роботи по відводу внутрішніх сніго-талих вод з підтопленого будинку №27, іде розчистка внутрігосподарського меліоративного каналу від решток зруйнованого скотопереходу ,задіяно екскаватор та самоскид.

Виноградівський район.

В с.В.Комяти (ур.Завадка) продовжують роботу дві пересувні насосні станції Виноградівського МУВГ по відкачуванню поверхневого місцевого стоку, з 03 лютого по 05 лютого перекачано 10 тис м3. внутрішніх вод.  Працюють 3 одиниці техніки та 12 чоловік аварійної бригади Виноградівського МУВГ. Жилі будинки села за час проходження паводка непідтоплено. Залишаються підтопленими місцевим стоком сніготалих вод 2,5га присадибних ділянок шаром 0,3-0,5м.

В районі урочища «Гучало»  с.В.Ком’яти продовжується перелив паводковими водами заплавної  автодороги Шаланки-Комяти довжиною – 150 м шаром 0,5 м, підтоплено 1,8 га сільгоспугідь.

Всього в районі підтоплено і затоплено сніго-талими та паводковими водами  390,3га. присадибних ділянок і сільгоспугідь

Мукачівський район

На р.Стара в с.Зняцево льодовий затор ліквідовано, рівень води знижується.

Для попередження підтоплення автодороги Ужгород-Мукачево в районі с.Зняцево укладено захисну лінію 150м з мішків з піском, задіяно 2 одиниці техніки  та 10  чоловік аварійної бригади МукачівськогоМУВГ для продовження захисних робіт завезено 3,5 м3 сипучих матеріалів.

Берегівський район.

Для попередження переливу правобережної дамби р.Боржави в районі с.Верхні Ремети силами Берегівського МУВГ проводиться нарощення гребеню дамби на 0,5 м, укладаються 1000 мішків з піском 20м3, задіяно 10 працівників аварійної бригади та 2 одиниці техніки.

В Іршавському районі місцевим стоком та паводковими водами р.Боржави залишаються підтопленими 430 га заплавних сільгоспугідь сіл Сільце, Заріччя, Камянське. В с.Вільхівка третю добу працюють дві пересувні насосні станціі Берегівського МУВГ відкачано біля 32 тис.м3 внутрішнього сніго-талого стоку.

Відділ техногенно-екологічної  безпеки БУВР Тиси

422 переглядів