Всесвітній День Води 2009 – транскордонні води

Всесвітній День Води проводиться щорічно 22 березня з метою привернути увагу до важливості водних ресурсів та висловитись на захист сталого менеджменту водних ресурсів.

Міжнародний день святкування прісноводних ресурсів був рекомендований Конференцією ООН з питань довкілля і розвитку 1992 року(UNCED). Генеральна Асамблея ООН прийняла рішення щодо святкування першого Всесвітнього дня води 22 березня 1993 року.

Кожного року Всесвітній День Води висвітлює певний специфічний аспект прісної води. (див сайт облводгоспу за 2008 р.). В цьому році Всесвітній День води відзначатимуть під гаслом:

Всесвітній День Води 2009 – транскордонні води

Закарпатський облводгосп впродовж багатьох років активно співпрацює у галузі водного господарства на прикордонних водах із водогосподарськими організаціями Угорської Республіки, Словацької Республіки і Румунії.

Відповідно до положень укладених двосторонніх Міжурядових Угод в рамках транскордонного співробітництва забезпечується захист населення, що проживає на прикордонних територіях, від шкідливої дії вод, здійснюється регулярний моніторинг якості вод, проводиться взаємний обмін даними про ситуацію на прикордонних водотоках.

Налагодженню ефективної співпраці на прикордонних водах України і сусідніх держав сприяють створені у рамках двосторонніх Міжурядових Угод інститути Уповноважених Урядів країн, в рамках яких проводяться щорічні зустрічі, обговорюються питання водного господарства, приймаються відповідні протокольні рішення.

Згідно із затвердженими порядками і регламентами співробітництва, а також робочими графіками, керівники робочих груп та експерти Сторін з якості вод щоквартально здійснюють відбори проб і аналізи якості води, вживають належні заходи щодо забезпечення чистоти транскордонних водотоків і охорони водних ресурсів.

Закарпатський облводгоспу долучається до святкування Всесвітнього Дня Води і на розгляд громадськості пропонує міжнародні проекти, які реалізовані або знаходяться в стадії їх реалізації.

1. Проект за програмою TACІS Європейської Комісії “Оцінка ризику та управління повенями в Закарпатській області” реалізовувався на території Закарпатської області України за співробітництва української, угорської, румунської та словацької Сторін на протязі 2003-2006 років.

В результаті реалізації проекту були здійснені наступні заходи:

  • Удосконалено систему прогнозу надзвичайних повеней – розвиток гідрометеорологічної мережі моніторингу паводків, що дозволяє отримувати дані в реальному часі і передавати їх до центру управління повенями;
  • Удосконалено систему довгострокового управління повенями – аналіз Програми комплексного протипаводкового захисту в басейні р.Тиси в Закарпатській області на 2002-2006 рр. та прогнозу до 2015 р., підготовка фахівців з питань організації моніторингу, прогнозування та довгострокового управління паводками;
  • Досягнуто зростання рівня обізнаності громадськості про причини виникнення повені та заходи безпеки.

    2. Реалізація українсько-угорського проекту “Підвищення готовності регіональних організацій, пов’язаних з протипаводковим захистом у регіоні Берег” програми TACIS CBC – Cross Border Cooperation – проходила на протязі 2005-2006 років. Метою проекту було визначено адаптацію і впровадження спільного українсько-угорського Плану локалізації наслідків катастрофічних паводків та відведення внутрішніх вод спільної меліоративної системи в регіоні Берег.

    В рамках реалізації даного проекту експертами опрацьовувалися питання програмного забезпечення і локалізації можливих затоплень прикордонних територій, підвищення готовності органів місцевого самоврядування і громадських формувань Берегівського та Ужгородського районів для забезпечення їх захисту в екстремальних умовах виникнення паводків. З цією метою облводгоспом проведено повну інвентаризацію матеріально-технічної бази протипаводкових служб та органів місцевого самоврядування, розроблено пакет документів по Плану локалізації для 21 населених пунктів, розташованих на українській території.

    Планом локалізації розглядалися наслідки 16 можливих варіантів проривів дамб річок Боржава і Тиса. Для органів місцевого самоврядування кожного населеного пункту цільової території проекту було розроблено систему захисту та план дій під час паводків для кожного із випадків прориву дамб. Для цього були використані сучасні програмні засоби технології геоінформаційних систем та моделюючі комплекси.

    На протязі листопада – грудня 2006 року в рамках даного проекту було проведено виїзні семінари в Берегівському та Ужгородському районах, під час яких головам сільських та селищних рад були передані документи для керівництва під час надзвичайних повеневих ситуацій та для інформування населення, зокрема:

  • План дій сільської ради по захисту населення від шкідливої дії вод;
  • Інструкції щодо організації роботи аварійно-рятувальних бригад;
  • Пам’ятка щодо дій населення у разі виникнення паводків;
  • Пам’ятка для населення при загрозі затоплення паводковими водами;
  • Брошура для населення “Як захистити свій будинок від паводкових вод”;
  • Інформаційні бюлетені та буклети проекту.

    3. В рамках програми добросусідства Угорщина – Словаччина – Україна Закарпатський облводгосп з липня 2006 року брав участь у реалізації проекту за програмою INTERREG IIIA/TACIS Європейської Комісії “Розробка українсько-угорських комплексних планів протипаводкового захисту, розвитку водного господарства та оновлення заплавних територій в регіоні Берег і басейні р.Боржава”.

    Діяльність проекту була зосереджена на території Іршавського і Берегівського районів Закарпатської області України та на угорській території регіону Берег.

    В результаті реалізації проекту були здійснені наступні заходи:

  • Розроблено спільну комплексну Концепцію розвитку і управління водними ресурсами та протипаводкового захисту регіону Берег і басейну р.Боржава;
  • Розроблено техніко-економічне обґрунтування (ТЕО) для акумулюючої ємності на р. Іршавка біля с. Загаття;
  • Розроблено ТЕО для реконструкції Берегівської меліоративної системи;
  • Розроблено робочий проект реконструкції протипаводкової захисної дамби в районі населених пунктів Вари – Бадалово Берегівського району;
  • Проведено спільні українсько-угорські екологічні дослідження території регіону Берег та басейну р. Боржава і надано рекомендації щодо покращення водного режиму заболочених територій та водних ресурсів, розроблено і видано публікацію щодо розвитку екотуризму;
  • Проведено дослідження щодо розвитку сільського господарства в регіоні Берег і басейні р. Боржава та розроблено відповідні рекомендації;
  • Проведено громадські слухання з інформування населення про впровадження проекту;
  • Закуплено необхідне топогеодезичне обладнання;
  • Підготовлено Заключний звіт щодо еколого-збалансованого землекористування в регіоні Берег.

    4. З червня 2007 по липень 2008 року Закарпатський облводгосп приймав активну участь в реалізації спільного українсько-словацького проекту програми ІNTERREG IIIB CADSES/TACIS “Покращення системи управління паводками – МОЗЕС”, діяльність якого була зосереджена в басейнах річок Уж і Латориця. В результаті реалізації проекту здійснено наступні заходи:

  • Розроблено рекомендації щодо вдосконалення системи зв’язку АІВС-“Тиса”;
  • Розширено мережу спостережень шляхом встановлення двох автоматизованих гідрометеорологічних станцій в басейні р.Латориця у м.Чоп і смт.Великий Березний та інтегровано їх до АІВС-“Тиса”;
  • Отримано гідрометричне обладнання (Doppler) для проведення гідрологічних вимірювань;
  • Удосконалено моделі прогнозування паводків в басейнах річок Уж та Латориця;
  • Розроблено картування зон затоплення і зон ризику на р. Уж для ділянки держкордон – м.Ужгород – с. Кам’яниця.
  • Забезпечено можливість отримання результатів кількісної моделі прогнозування погодних умов АЛАДІН;
  • Виконано роботу з розробки геоінформаційної бази даних Закарпатського облводгоспу.

    5. На протязі 2007 – 2008 років участю Закарпатського облводгоспу Держводгоспу України, Закарпатського Гідрометцентру; Секції управління водних ресурсів Міністерства сільського господарства Словаччини, Словацького Підприємства управління водних ресурсів в м. Кошіце, Словацького інституту гідрометеорології, науково-дослідницького інституту водних ресурсів, Датського гідравлічного інституту (DHI) і Датського агентства із економічного співробітництва з країнами Східної Європи DANCEE продовжувалась робота з реалізації спільного датсько-словацько-українського проекту “Протипаводковий менеджмент в Словаччині та Україні”. Мета проекту – покращення управління паводками в Україні і Словаччині, створення моделі басейну р.Бодрог з наступним застосуванням для планування протипаводкових заходів, а також розвиток системи прогнозування паводків і забруднень.

    В рамках проекту українських і словацьких спеціалістів ознайомлено з програмною системою прогнозування повеней і моделювання ефективності протипаводкових заходів – MIKE 11.

    На базі Датського гідравлічного інституту були проведені навчальні курси для представників організацій-партнерів проекту. На курсах було проведено роботу по створенню бази даних річкової топографії басейну р. Бодрог, по створенню бази даних часових рядів спостережень, розроблено гідравлічну модель і модель опади-стік програмного комплексу MIKE 11 для річок Уж і Латориця.

    З метою забезпечення для моделі отримання даних з автоматизованих станцій, розміщених в басейні рр. Уж і Латориця, в режимі реального часу в 2007 році було встановлено та інтегровано в АІВС-“Тиса” 2 автоматизовані гідрометеорологічні станції на р.Уж в с. Зарічево і р. Тур’я с. Сімер Перечинського району, а також 1 метеорологічну станцію (ретранслятор) на горі Яворник Велико-Березнянського району.

    6. Закарпатським облводгоспом 21 липня 2008 року підписано Грантову Угоду з Європейською Комісією на реалізацію проекту Програми сусідства Румунія – Україна “Покращення протипаводкового захисту та оздоровлення екологічної ситуації на прикордонній українсько-румунській ділянці р. Тиса”.

    Даний проект передбачає втілення в життя ряду заходів, спрямованих на мінімізацію ризиків виникнення природних лих, таких як повені, зсуви і т.д., та обсягів, збитків, яких завдають ці небезпечні явища на запланованій території реалізації проекту, а саме – в басейні Верхньої Тиси. У реалізації проекту разом з облводгоспом також беруть участь Повітова рада Марамуреш (Румунія), Тячівське міжрайонне управління водного господарства, Тячівська райдержадміністрація, Карпатський біосферний заповідник та Закарпатський регіональний центр соціально-економічних досліджень.

    На протязі терміну впровадження проекту заплановано здійснити наступні заходи:

  • Розробити Схему стабілізації русла р. Тиса на спільній українсько-румунській ділянці ріки;
  • Створити центр прогнозування паводків на базі Тячівського міжрайонного управління водного господарства;
  • Розширити систему АІВС-Тиса шляхом встановлення 2 автоматизованих станцій (с.Хмелів, Рахівського р-ну і смт.Солотвино, Тячівського р-ну), спроектувати та збудувати мікрохвильовий зв’язок до Тячівського МУВГ;
  • Здійснити гідроморфологічні, біологічні та хімічні дослідження якості води згідно з вимогами РВД ЄС;
  • Розробити робочі проекти захисту населених пунктів Бедевля і В.Бичків;
  • Закупити обладнання для лабораторії (атомний спектрофотометр);
  • Розробити Цифрову модель височин (DEM) руслової частини басейну Верхньої Тиси;
  • Здійснити екологічні, сільськогосподарські та соціально-економічні дослідження.

    Значну увагу при підготовці проекту спеціалісти облводгоспу приділили розробці заходів з покращення екологічної ситуації на прикордонній українсько-румунській ділянці р. Тиса.

    7. Закарпатським облводгоспом 18 липня 2008 року Грантову Угоду з Європейською Комісією на реалізацію проекту Програми сусідства Угорщина-Словаччина-Україна “Розвиток Берегівської транскордонної польдерної системи в басейні р.Тиса”

    Цей проект спрямований на покращення протипаводкового захисту, водної та екологічної ситуації на транскордонній Берегівській осушувальній системі. Партнерами Закарпатського облводгоспу з реалізації проекту виступають Верхнє-Тисайська дирекція охорони довкілля і водних справ Угорщини, Берегівське та Ужгородське міжрайонні управління водного господарства, Закарпатський обласний державний проектно-технологічний центр охорони родючості грунтів і якості продукції, Науково-дослідна лабораторія Ужгородського Національного університету.

    Основна діяльність проекту включає в себе виконання наступних заходів:

  • Розробку Робочого проекту реконструкції Берегівської меліоративної системи;
  • Здійснення очистки каналу Чаронда-Латориця (близько 4 км);
  • Проведення досліджень щодо визначення екологічного статусу поверхневих водних об’єктів на Берегівській осушувальній системі згідно з Водною Рамковою Директивою ЄС;
  • Реконструкцію розподільчого шлюзу на каналі Чаронда -Латориця;
  • Проведення досліджень з сільського господарства на Берегівській осушувальній системі, розробку карти землекористування, визначення точкових джерел забруднень.

    Даний проект вирізняється від ряду інших проектів комплексним підходом до вирішення проблем, що є необхідним для ефективного розвитку Берегівської транскордонної польдерної системи в басейні р.Тиса.

    362 переглядів