Робоча зустріч групи з проектування по впровадженню проекту Програми Добросусідства Угорщина-Словаччина-Україна “Розвиток Берегівської транскордонної польдерної системи в басейні р. Тиса”

18 лютого ц.р. в м.Берегово пройшла чергова Робоча зустріч експертів Верхнє-Тисайської Дирекції охорони довкілля і водних справ, Закарпатського облводгоспу, Берегівського МУВГ, проектного інституту ВАТ “Укровдпроект”, Viziterv Kft, в рамках реалізації проекту Програми Добросусідства Угорщина-Словаччина-Україна “Розвиток Берегівської транскорднної польдерної системи в басейні р. Тиса”.

Учасники зустрічі – спеціалісти водогосподарських і проектних організацій України та Угорщини – обговорювали питання реалізації спільних українсько-угорських планів розвитку водного господарства на території обох країн, з посиленим фокусом на Берегівській польдерній системі.

Наразі продовжується робота по реалізації проектних заходів, передбачених спільною українсько-угорською Концепцією протипаводкового захисту, розвитку водного господарства та заплавних територій регіону Берег та басейну р.Боржава. До кінця 2009 року буде завершено розробку проектно-кошторисної документації на реалізацію заходів на угорській території, що включають будівництво акумулюючих ємностей, з врахуванням результатів моделювання гідрологічних процесів, погодженням із землевласниками відводу земель під будівництво та іншими підготовчими заходами. А саме будівництво акумулюючих гідротехнічних споруд буде розпочато в 2010 році.

Такі водогосподарські заходи, як будівництво акумулюючих споруд, мають транскордонний вплив і потребують обов’язкового узгодження та координації двох держав вже на стадії планування, тому такою важливою є співпраця проектних інститутів і водогосподарських організацій на даному етапі. На зустрічі обговорювалися робочі питання розробки проекту реконструкції Берегівської польдерної системи, зокрема каналу Чаронда-Латориця, в результаті зустрічі були визначені подальші кроки співпраці.

532 переглядів