Оперативна інформація про водогосподарську обстановку та гідрологічний режим на річках Закарпатської області на 11:00 03 лютого 2017 р.

1.Гідрологічна ситуація.

Протягом доби по області продовжувались дощі 5 – 25мм, місцями сильні до 30 – 75мм (р.Мокрянка с.Руська Мокра)  на високогір’ї – сніг.

На більшості річок області вночі та під ранок відбувалось руйнування льодового покриву, льодохід, утворення заторів льоду з швидкоплинним підвищенням рівнів на 0.6 – 2.3м.

Найбільш складна ситуація склалася на р.Тур’я – с.Тур’я Поляна де затор утримується з 01 години ночі, відмічаються підтоплення дворогосподарств.

Протягом доби очікується продовження дощів, місцями сильних, на річках продовжиться процес скресання льоду, льодохід, руйнування утворившихся заторів льоду та утворення нових на інших ділянках річок з швидкоплинним підвищенням рівнів на 0,5 – 1,5м.

Небезпечна ситуація очікується в нижніх течіях Боржави, де буде відбуватися підвищення рівня води на 2.0 -3.0м, з виходом води на заплаву, можливим підтопленням сільгоспугідь сіл Заріччя, Камянське, В.Комяти та автодороги Виноградів-Шаланки.

2. Дії водогосподарських організації

Водогосподарські організації працюють в посиленому режимі. Ведеться спостереження за станом ГТС та обстановкою на підвідомчих потенційно-небезпечних об’єктах і прилеглих до них територіях.

Водогосподарські організації зосереджені на безаварійному  пропуску паводків на державних гідротехнічних спорудах, одночасно з цим надається допомога місцевим органам влади на аварійних роботах по розбиранню льодових заторів, водовідведенню,  локалізації підтоплень та інших запобіжних заходів.

Водосховища осушної системи «Чорний Мочар» працюють відповідно до Режимів експлуатації в період паводків – проводилася акумуляція паводкового стоку.

Всі 30 стаціонарних та 25  пересувних насосних станцій, насосів та мотопомп підготовлені до роботи.

3. Інформація про підтоплення та льодові затори

Свалявський район.

Вночі  відбулись підтоплення сніго-талими водами захаращених місцевих потічків частин населених пунктів та територій :

– В с. Голубине біля АЗС відбувся вилив води на трасу Київ-Чоп водами потічка який протікає поряд та  впадає в р. Латориця.

– В с. Олиньово відбулось підтоплення 10 дворогосподарств водами потічка який протікає поряд та впадає в р. Піня.

– В с. Пасіка відбулось підтоплення 5 дворогосподарств потічком який впадає протікає поряд в р. Латориця.

Сільскими радами спільно з місцевими підрозділами ДСНС оперативно організовано розчистку водотоків від льодових заторів станом на 00:05 3 лютого вищезгадані потічки розчищено, вода зійшла.

Перечинський район

В с. Тур’я Поляні на р. Тур’я утворився потужний льодовий затор, внаслідок чого відбувся підпір та швидкий вихід води на заплаву з підтопленням 19 дворогосподарств.

Льодовий затор в с.Тур’я Поляна, р. Тур’я, Перечинського району

На місці працюють спеціалісти Ужгородського МУВГ, підрозділи ДСНС. Техніка та аварійні бригади готуються до роботи по розборці затору.

Великоберезнянський район

На р.Уж с с.Забрідь утворився льодовий затор, що пересувається вниз по течії.

Іршавський район,

В с. Бронька на місцевій р. Красна в наслідок льодового затору під автодорожним мостом, висотою 3м., відбулось швидкоплинне підняття рівня підтоплено 32 дворогосподарства, 1 дитсадок, 1 магазин будматеріалів та пилорама. Силами підрозділу ДСНС відселено 3 сім’ї (5 дітей, 6 дорослих) до родичів. Станом на 07:40 затор самоліквідовується, вода зійшла.

Паводковими водами р. Синявка в м. Іршава, підтоплено 10-15га сільгоспугіддь

В с. Розтока місцевим стоком відбувся перелив автодороги на ділянці 500м, товщина шару переливу  30см.

В с. Сільце відбувся вилив з кюветів місцевого стоку на автодорогу  Мукачево-Рогатин в двох місцях, довжиною по 30 м, шаром завтовшки 10-15см. Рух відкритий.

В с. Кам’янське  вилив з кюветів місцевого стоку на автодорогу  Мукачево-Рогатин в двох місцях, довжиною по 30 м, шаром завтовшки 10-15см. Рух відкритий.

В с. Брід  місцевим сніго-талим стоком підтоплено 3 будинки

В с. Довге місцевим сніго-талим стоком підтоплено 2 будинки.

В с. Луково відбувся вилив з кюветів місцевого стокута перелив місцевої автодороги в двох місцях, довжиною по 70м, товщина шару води 20см. Рух відкритий.

В с. Приборжавське, перелив автодороги місцевим сніго-талим стоком, довжиною 100-150м, товщина шару води 20см.

В с. Кушниця, перелив автодороги місцевим сніго-талим стоком, довжина 300м, товщина 20.

Тячівський район

В с. Велика Уголька на місцевій річці Велика Уголька утворився потужний льодовий затор (довжина 60-70м, висота 2,20м) з підняттям рівнів води та  частковим підтопленням 2 дворогосподарств.  На місці були начальник Тячівського МУВГ Стойка С. С. та начальник віділу ППЗ Рогач Й. Й. Підхід відомчої техніки неможливий. Викликано сапери підрозділу ДСНС для оцінки обстановки. Для захисту автодороги від розмиву місцевою аварійною бригадою укладено та закріплено 8 дерев.

Беручи за основу показники системи АІВС-ТИСА можна сказати що на протязі останньої доби (переважно вночі) в області спостерігалось додатково приблизно 34 заторів та нагромадження льоду на наступних водпостах, з яких 16 частково самоліквідувались – рівні знизились.

Відділ техногенно-екологічної  безпеки БУВР Тиси

 

372 переглядів