Інформація про льодову ситуацію на річках і каналах та снігозапаси на території Закарпатської області станом на 31/01/2017

Станом на 31 січня 2017 по області розпочалась відлига – відбувається підвищення температури повітря: вдень в центральній та східній частині області до+1+5°С тепла, в західних районах та на низині -1-3°С морозу.

На річках відмічались незначні коливання рівнів води, на більшості продовжує утримуватись суцільний льодостав та льодостав з промоїнами, товщина льоду сягає 15 – 45см.

На каналах осушних систем товщина льоду складає 10-15 см, окремі канали без льоду.

На водосховищах осушної системи «Чорний Мочар» товщина льоду складає: в с. Залуж – 28см, в с.Форнош – 25 см,  в с.Пістрялово  15см,в с.Горбок -17 см та на водосховищі в с.Бобовище – 18см.

За період 25-31 січня снігозапаси по територіїї Закарпатської області суттєво не змінилися.
Станом на 31 січня по всій території області відмічається суцільний, нерівномірний, сніговий покрив, висота якого становить: на низині 4-25 см; в гірських районах 30-50 см; на високогір’ї 50-112 см.

Середньозважені снігозапаси по басейнах річок зменшилися і складають від 89 до 111 % норми, а саме

– по басейну Тиси 140мм, об’єм води у снігу на водозборі 1283 млн.м3 (92 % норми)

– по басейну Ріки 136 мм, об’єм води у снігу на водозборі 75млн.м3 (89 % норми)

-по басейну Боржави 82мм, об’єм води у снігу на водозборі 112 млн.м3 (91% норми)

-по басейну Латориці 83 мм, об’єм води у снігу на водозборі 238  млн.м3 (111% норми)

-по басейну Ужа 100 мм, об’єм води у снігу на водозборі 198млн.м3 (104% норми).

Для порівняння у 1999 році по басейну р.Тиси та приток спостерігались максимальні історичні снігозапаси  у яких було накопичено біля 4500 млн.м3води  ( 250% норми). Станом на 31 січня 2017 року на території Закарпатської області накопичено у снігозапасах орієнтовно до 2000 млн.м3 води (110% норми).

Згідно штормового попередження Закарпатського обласного центру з гідрометеорології від та прогнозних даних АІВС ТИСА:

Внаслідок надходження теплої повітряної маси в район Закарпаття з 1 лютого по області розпочнеться відлига.

Протягом 1-6 лютого передбачається підвищення температури повітря вдень +2+4° тепла з поступовим підвищенням 3-6 лютого до +6+8° тепла.

1-4 лютого очікуються опади від слабких до помірних, у вигляді снігу, мокрого снігу, вдень 2-го з переходом в дощ.

Місцями: туман, ожеледь, налипання мокрого снігу, ожеледиця.

На річках області 3-6 лютого, очікується поступлення талої води та поступове підвищення рівнів води. На окремих ділянках річок, переважно низинних районів області, очікується руйнування льодового покриву, льодохід, біля мостів та на ділянках звуження русел – утворення заторів льоду, з швидкоплинними підвищеннями рівнів води на 0,5-1, 5м.

В зв’язку з накопиченням значних снігозапасів та товщиною льоду та прогнозованим ускладненням з 01 лютого 2017  гідрометеорологічних умов,  тривалою та різкою відлигою, снігом з переходом у дощ, підйомами рівнів на річках та водоймах, скресанням льоду  та льодоходом, з метою попередження виникнення надзвичайних та небезпечних ситуацій, забезпечення стабільної роботи водогосподарських систем, насосних станцій, шлюзів, водовипусків, всіх  гідротехнічних споруд в складних погодних умовах для забезпечення безаварійного пропуску льодоходу та весняної повені і координації дій водогосподарських та будівельних організацій, місцевих рад та населення БУВР Тиси та міжрайонними управліннями водного господарства виконують невідкладні заходи щодо запобігання виникненню надзвичайних ситуацій, а саме:

–       попереджено всі районні  сільські та селищні  ради про відлигу та можливий підйом рівнів та льодохід, звернуто їх увагу на стан захаращенності водотоків в межах населених пунктів, що сприятиме підтопленню їх дворогосподарств.

–       проводиться  очистка водопропускних гідротехнічних споруд та шлюзів-регуляторів від льоду і снігу;

–       проводиться підготовка до роботи по перекачці місцевого стоку агрегати та силове обладнання стаціонарних насосних, пересувні насосні станції насоси та мотопомпи;

–       проводиться підготовка водосховищ для акумулювання  паводкових сніго-талих вод ;

–     приведено у підвищену готовність техніку, відомчі аварійні бригади, аварійний запас матеріалів, інструмент та спорядження, а особливо багри, кірки, лопати, сокири, бензопили для розбирання льодових заторів;

–    визначено можливі аварійно ділянки на потенційно небезпечних гідротехнічних об’єктах (дамбах, берегоукріпленнях, шлюзах, водовипусках), готуються попереджувальні захисні заходи;

–       проінформовано районні комісії ТЕБ та НС, а також органи місцевого самоврядування про наявність потенційно-небезпечних гідротехнічних об’єктів та місць де утворюються льодові затори, підготувати сили та засоби, в т.ч. сільських рад, які можуть бути залучені, у разі необхідності, для виконання заходів по розбиранню льодових заторів та попереджувальних водозахисних роботах;

–       з працівниками, що будуть заняті на даних роботах  попередньо проводиться відповідний інструктаж, передбачити та застосувати засоби охорони праці на зазначених роботах;

–    ведеться моніторінг льодової обстановки, складено перелік місць заторів льоду які спостерігались на річках області в період проходження  щорічних весняних повеней та льодоходу, таких місць77. Дані передані районним та місцевим комісіям ТЕБ та НС, підрозділам ДСНС, проводяться спільні наради.

Відділ техногенно-екологічної  безпеки БУВР Тиси

 

339 переглядів