Льодові затори на річках області у минулих роках

Водогосподарські організації області ведуть підготовку до льодоходу та можливих заторів льоду на річкових перепонах – уточнюєтья перелік та місцерозташування заторів льоду, що спостерігалися, таких місць 77.

Переважна частина заторів та накопичення льоду при проходженні льодоходу та весняної повені самоліквідовувалися.

Разом з тим затори льоду, які утворювались, часто мали багатокілометрову потужність та потребували виконання спеціальних заходів по їх ліквідації.

На р.Уж на ділянці м.Перечин-с.Оноківці Ужгородського району потужний льодовий затор довжиною до 2 км (вище греблі Оноківської ГЕС до бази відпочинку “Скалка”) в останні роки утворювався у 2002, 2003 та 2006 роках, для його розбирання залучався підрозділ піротехніків ДСНС (у той час МНС), у 2012 році також проводились попереджувальні заходи.

Льодовий затор на р. Уж поблизу бази відпочинку “Скалка”

2006 рік, роботи підрозділу піротехніків ДСНС на р.Уж, с Кам’яниця

2009 рік, проходження льодоходу в межах м. Ужгород

2012 рік, льодовий затор на р. Уж у межах м.Ужгород

На р.Латориця в с.Кольчино в районі нового мосту утворювався затор довжиною до 1 км  також у 2002, 2003, 2006 та у 2012 роках. До робіт з його ліквідації залучалась техніка Мукачівського міжрайонного управління водного господарства, відомча та селищні аварійні бригади, підрозділи ДСНС.

На р.Боржава та її притоках льодові затори, що потребували розбирання, утворювались також у 2002, 2003 та 2006 році. Потужний затор виник у с.Шаланки, за рахунок якого відбулося підвищення рівнів та вихід води на заплаву. На місці працювали аварійні бригади, УОС, підрозділи МНС.

З метою попередження виникнення надзвичайних та небезпечних ситуацій, забезпечення стабільної роботи водогосподарських систем, насосних станцій, шлюзів, водовипусків, всіх  гідротехнічних споруд в складних погодних умовах та підготовки їх до пропуску льодоходу, весняної повені та паводків працівниками міжрайонних управлінь водного господарства проводиться очистка від снігу під’їздів до насосних станцій, виробничих баз, звільнення від льоду шлюзів-регулятори та водовипусків на водосховищах.

407 переглядів