Ситуація на річках і каналах Закарпатської області станом на 16 січня 2017 року

Сильні морози, що трималися з початку січня, відступили і на зміну прийшла відлига з сильними снігопадами та хуртовинами. 13-15 січня по області пройшли снігопади: сніг, дуже сильний мокрий сніг з переходом часом на низині в дощ. Морози до -5-10 утримуються вночі, вдень температура піднімається до -2+1.

На річках та водоймах області відмічались коливання рівнів води, утримувались та почали поступово слабшати льодові явища, в горах зберігається льодостав, спостерігається неповний льодостав, забереги. На окремих низинних ділянках річок спостерігається шугохід (на низині р.Стара в с.Зняцево на фоні відлиги лід підняло, спостерігався короткочасний невеликий льодохід).

На річках товщина льоду становить в горах 25-30 см (40 см на водпосту Тиса-Луги), на передгірських та низинних ділянках – до 10-15 см.

На каналах осушних систем товщина льоду складає 5-10 см, окремі канали без льоду.

На водосховищах осушної системи «Чорний Мочар» товщина льоду складає: в с. Залуж – 24 см, в с.Форнош – 19 см,  в с.Пістрялово – 11 см, в с.Горбок – 12 см та на водосховищі в с.Бобовище – 15 см.

За прогнозом Закарпатського ГМЦ в наступні дні очікується хмарна погода з проясненнями, без істотних опадів. На річках будуть відбуватись незначні коливання рівнів, у зв’язку з відновленням морозів будуть утримуватись льодові явища.

Враховуючі такий потужний льодостав водогосподарські організації області ведуть підготовку до льодоходу та можливих заторів льоду на річкових перепонах – уточнюється перелік та місцерозташування заторів льоду, що спостерігалися, таких місць 77.

Переважна частина заторів та накопичення льоду при проходженні льодоходу та весняної повені самоліквідовуються, але разом с тим затори льоду, які утворюються, часто мають багатокілометрову потужність та потребують виконання спеціальних заходів по їх розбиранню.

За даними Закарпатського ГМЦ станом на 16 січня по всій території області відмічається суцільний, нерівномірний, сніговий покрив, висота якого становить: на низині 5 – 30см, в перед гір’ї 30-40 см; в горах 40-80 см; на високогір”ї 40-200 см (дуже нерівномірний, внаслідок хуртовин).

Середньозважені снігозапаси по басейнах річок складають від 101 до 140 % норми, а саме

– по басейну Тиси 155 мм, об’єм води у снігу на водозборі 1403 млн.м3 (101% від норми)

-по басейну Ужа 130 мм, об’єм води у снігу на водозборі 248 млн.м3 (130% від норми)

-по басейну Латориці 105 мм, об’єм води у снігу на водозборі 300 млн.м3 (140% від норми)

-по басейну Боржави 109 мм, об’єм води у снігу на водозборі 148 млн.м3 (119% від норми)

Відділ техногенно-екологічної  безпеки БУВР Тиси

296 переглядів