Нова техніка для Міжрайонних управлінь водного господарства

В цьому році парк землерийних механізмів підвідомчих організацій Закарпатського облводгоспу поповнився трьома новими гідравлічними екскаваторами та двома бульдозерами. Дана техніка була закуплена державним підприємством “Об’єднана дирекція будівництва водогосподарських об’єктів Закарпатскьої області” в рамках реалізації “Програми комплексного протипаводкового захисту в басейні р.Тиси у Закарпатській області на 2006-2015 роки”.

Якщо порівняти з недавнім минулим, тобто технікою “радянських часів”, яка використовувалася у будівництві та експлуатації – це механізми і автотранспортні засоби теперішніх країн СНД. Технічні розробки механізмів 60-80 років ХХ століття наразі застарілі, як технічно, так і морально, і потребують заміни. Практично вже неможливо працювати на зношених механізмах, вік яких досягнув 20-25 років. В даний час наші експлуатаційні організації на зміну старим зношеним механізмам отримали 5 одиниць механізмів ведучих машинобудівельних фірм світу. А це три одиниці виробництва відомої американської фірми Caterpillar – 2 гусеничні бульдозери моделі В5КХL та 1 екскаватор на гусеничному ходу моделі 325 D, а також два гусеничні екскаватора японської фірми Hitachi – один екскаватор моделі ZХ200LC-3, та другий – ZХ120.

Що представляє собою ця нова техніка? Це техніка нового покоління, яка разюче відрізняється від механізмів, які випускалися цими фірмами 15-20 років тому. Ці механізми об’єднують в собі велику ефективну потужність, продуктивність і комфортні умови для роботи машиніста-оператора. Вони мають дизельні двигуни з електронним керуванням, гідравлічні системи удосконалені, мають системи форсування потужності, рециркуляції гідравліки, тощо. Кабіни механізмів високі, забезпечують добру видимість, що дуже зручно для оператора.

В кабіні встановлено дисплеї (монітори), що дозволяє контролювати роботу усіх основних робочих органів, показники приладів, витрату палива, також є мікроклімат, у кабіні низький рівень шуму. Крісло оператора регулюється в залежності від росту та ваги оператора. Керування механізмами не потребує зусиль, а здійснюється при допомозі джойстиків (електронних перемикачів), що дозволяє керувати механізмами не викликаючи втомленості рук.

Механізми маневрені в роботі. Робоче обладнання високотехнологічне, надійне і міцне. Рама механізмів високостійка, механізми стійкі і надійні, можуть витримувати різні навантаження. Механізми довговічні, але потребують ретельного догляду за ними. Для забезпечення надійної роботи цих механізмів необхідно усім підвідомчим організаціям (МУВГ) заключити із фірмами-виробниками договори на сервісне обслуговування (проведення технічних обслуговувань) згідно інструкцій по експлуатації кожного механізму.

Вказану вище техніку отримали усі підвідомчі організації по одній одиниці: Берегівське МУВГ – екскаватор Hitachi ZХ200LC-3, Виноградівське – екскаватор Caterpillar325D, Мукачівське – екскаватор Hitachi ZХ120, Тячівське – бульдозер Caterpillar D5KXL, Ужгородське – теж бульдозер D5KXL.

Головний механік Закарпатського облводгоспу

Міськов О.В.

333 переглядів