28-29 жовтня 2008 року в м. Ужгороді відбулась планова зустріч членів робочої групи з протипаводкового захисту на українсько-словацьких прикордонних водах.

28-29 жовтня 2008 року в м. Ужгороді відбулась планова зустріч членів робочої групи з протипаводкового захисту на українсько-словацьких прикордонних водах.

Українську групу експертів під час роботи зустрічі очолював Олег Кисіль – головний інженер Закарпатського облводгоспу, Словацьку відповідно керівник робочої групи експертів Владімір Дворовий – директор водогосподарського підприємства Бодрогу і Горнаду з м. Кошіце.

У відповідності до Програми, запропонованої українською Стороною, учасники зустрічі здійснили огляд технічного стану водогосподарських споруд, які розташовані на прикордонних ділянках річок Тиса, Уж, Латориця в межах української території, зокрема:

  • водпосту на р. Латориця поблизу м. Чоп;
  • ділянки № 6 водозахисної дамби р. Тиса;
  • насосної станції № 1 в с. Червоне;
  • насосної станції № 21 в с. Саловка;
  • правобережної дамби р. Уж в м.Ужгород при перетині українсько-словацького держкордону, ПЗ 316 – ПЗ 317;
  • дамби на р. Уж та автоматизованих гідрометеорологічних станцій в с. Зарічево Перечинського району.

    Експерти Сторін констатували, що вищезазначені водогосподарські споруди, розташовані на українській території, нині знаходяться у належному технічному стані і надійно забезпечували захист населення та прикордонні ділянки від їх затоплення під час весняного та липневого паводків 2008 року.

    Сторони інформували одна одну про хід будівництва та реконструкції водогосподарських об`єктів на спільних прикордонних ділянках обох країн за дев`ять місяців нинішнього року та розглянули ряд проблемних питань, що потребують свого вирішення.

    Учасники зустрічі обговорили гідрологічну та гідрометеорологічну ситуацію, яка була на українсько-словацьких прикордонних водах за січень – жовтень 2008 року і констатували, що в цілому паводкова ситуація під час весняного та липневого паводків, як на українській, так і словацькій територіях була стабільною та контрольованою.

    Рівень підйому води у річках Тиса, Уж, Латориця не перевищував критичних позначок. Найвищим він був на р. Тиса в м. Чоп становив 31 липня 2008 року в межах 1235 – 1255 см над нулем поста, що нижче від історичної позначки (1347 см). На р. Латориця поблизу м. Чоп максимальний рівень паводку спостерігався 29 липня 2008 року і становив 663 см, що на 60 см перевищував ІІІ ступінь протипаводкового захисту.

    Під час зустрічі українська Сторона інформувала словацьку Сторону про стан реалізації міжнародних проектів, які фінансувалися за кошти Європейської Комісії. Зокрема відзначено, що в липні цього року завершилася реалізація спільного українсько-словацького проекту ІNTERREG IIIB CADSES/TACIS “Покращення системи управління паводками”, в рамках якого було здійснено наступні заходи:

  • встановлено автоматизовані гідрометеорологічну та метеорологічну вимірювальні станції на р. Латориця в м. Чоп і на р. Уж в смт. Великий Березний;
  • розроблено картування зон затоплень і зон ризику на ділянці від Держкордону до с. Камяниця;
  • розроблено ГІС базу даних Закарпатського облводгоспу;
  • розроблено Стратегію розвитку автоматизованої інформаційно-вимірювальної системи – Тиса (АІВС-Тиса);
  • удосконалено моделі прогнозування паводків в басейнах річок Уж та Латориця;
  • закуплено сучасне гідрометричне обладнання (Допплер, лебідка).

    В липні нинішнього року також було завершено реалізацію спільного українсько-угорського проекту ІNTERREG ІІІA/TACIS “Розробка українсько-угорських комплексних планів протипаводкового захисту, розвитку водного господарства та оновлення заплавних територій в регіоні Берег і басейні р. Боржава”.

    Закарпатським облводгоспом 21 та 18 липня 2008 року було підписано Грантові Угоди з Європейською Комісією на виконання двох спільних міжнародних проектів відповідно:

  • Програми сусідства Румунія – Україна “Покращення протипаводкового захисту та оздоровлення екологічної ситуації на прикордонній українсько-румунській ділянці р. Тиса”.
  • Програми сусідства Угорщина-Словаччина-Україна “Розвиток Берегівської транскордонної польдерної системи в басейні р. Тиса”.

    Сторони обговорили проблеми, пов`язані із проектуванням подальшого розвитку території СЕЗ “Закарпаття” поблизу с. Соломоново Ужгородського району.

    Експерти Сторін звернулися до Заступників Уповноважених Урядів про надання відповідних доручень робочим групам з якості прикордонних вод стосовно альтернативних варіантів скидання господарсько-побутових стоків СЕЗ “Закарпаття” в річки Тиса і Латориця.

    Обговорюючи питання проведення реконструкції правобережної дамби р. Тиса в межах української і словацької територій, Сторони запропонували Заступникам Уповноважених Урядів звернутися до компетентних прикордонних органів своїх країн щодо переустановлення прикордонних знаків на стику українсько-словацького держкордону у відповідності до проектів реконструкції водозахисної дамби р. Тиса.

    Українська Сторона на прохання словацької Сторони дала ґрунтовне роз`яснення стосовно визначення спільних ділянок водотоків та зон впливу, які наведені у Статті 1 двосторонньої Міжурядової Угоди з питань водного господарства на прикордонних водах та в Статті 2 Інструкції про протипаводковий захист на словацько-українських прикордонних водах.

    Під час зустрічі словацька Сторона інформувала українську Сторону про заходи, які здійснюються нею щодо недопущення поширення інвазійних рослин (борщовик) на гідротехнічних спорудах, розташованих у межах словацької території .

    Словацька Сторона також висловила стурбованість щодо засмічення під час проходження паводків русел річок твердими побутовими відходами. Українська Сторона з розумінням прийняла це повідомлення і детально інформувала словацьку Сторону про заходи, які вживаються водогосподарськими організаціями та органами місцевого самоврядування по збору і утилізації твердих побутових відходів на території Закарпатської області.

    На завершення роботи зустрічі керівники української та словацької робочих груп експертів з протипаводковго захисту Олег Кисіль та Владімір Дворовий підписали відповідний протокол.

    219 переглядів