«Вода об’єднує»

28-30 листопада 2016 року в м. Будапешт відбувся Всесвітній Водний Саміт. Захід організований під патронатом Президента Угорщини, Президентською Радою з питань води скликаної Генеральним Секретарем ООН та Президентом Групи Світового банку. Метою триденного заходу, який організували Уряд Угорщини спільно з Всесвітньою Водною Радою – сприяти втіленню цілей сталого розвитку і завдань, пов’язаних з водопостачанням та санітарією, а також досягненню подальшого прогресу в реалізації водних питань Паризької угоди щодо клімату.

Основні цілі Будапештського Водного Саміту 2016 охоплювали три площини. По-перше, захід покликаний дати імпульс до реалізації програми по водній тематиці, яка базується на Цілях сталого розвитку ООН і Паризької угоди щодо клімату. По-друге, необхідність пов’язати прийняття політичних рішень з розвитком технологій, фінансуванням і громадським сприйняттям сталого управління водними ресурсами. І насамкінець, захід спрямований на сприяння реформуванню міжнародної інституційної структури для підтримки співпраці з питань водних ресурсів. На Саміті прийнято Будапештську Заяву 2016 – документ, який розглядається як узгоджений пакет для реалізації вищевказаних цілей.

Гасло заходу «Вода об’єднує» вказує на необхідність об’єднання зусиль людства у збереженні і раціональному використанні водних ресурсів, а сама вода є засобом об’єднання. На урочистому відкритті Саміту президент Угорщини відзначив, що на сьогоднішній день вода є одним з найбільш уразливих до ризику ресурсів, саме тому потрібно досягнути рівня, на якому вода стане ключовим питанням політичної думки і дії. Також підкреслив, що без достатньої кількості і належної якості води спостерігатиметься дефіцит продуктів, не буде промислового розвитку та сталої урбанізації, оскільки вода є запорукою миру і безпеки. А також зазначив: «Якщо програємо водну битву, то зазнаємо поразки у кліматичній війні». Багатослівним є і той факт, що заподіяна внаслідок кліматичних змін шкода, у 80 % проявляється саме через воду. Цей негативний вплив проявляється в енергетиці, позначається на промисловому розвитку, існуючій інфраструктурі.

Основні пленарні засідання Саміту супроводжувалися паралельними заходами, такими як Науково-технічний форум, Громадянський форум, Молодіжний форум, Жіночий форум, а також Виставка зі сталих водних рішень. Ці Форуми передбачали прагматичний підхід, орієнтований на знаходження рішень із застосуванням інноваційних та економічно ефективних технологій і методів у питаннях управління паводками і засухами, водопостачання та санітарії.

Будапештський Водний Саміт є черговим підтвердженням необхідності негайного та спільного реагування всього людства на виклики сьогодення, пов’язаних з водою з метою сталого розвитку та уникнення конфліктів між різними країнами й суспільствами.

У Саміті взяли участь урядові та фахові делегації, видатні науковці, а також представники бізнесу і громадського сектору із 117 країн, понад 1800 учасників з усього світу.

Також у заході взяла участь делегація БУВР Тиси в особі начальника Володимира Чіпака та головного інженера Олега Кисіля. У ході пленарних засідань відбулися зустрічі з Уповноваженим Уряду Угорщини з питань водного господарства на прикордонних водах з Україною Петером Ковачем, а також заступником директора Головного управління водного господарства Угорщини Іштваном Лангом. Представники БУВР Тиси відвідали Виставку зі сталих водних рішень, де зокрема цікаво було ознайомитися з досвідом Угорщини щодо впровадження картування ризиків затоплення на території Угорщини (виконавець – проектний інститут „VIZITERV Environ”) та моніторингу стану водно-фізичних властивостей ґрунтів на меліорованих землях (виконавець – ТОВ „Elcom”).

Зустріч з заступником директора Головного управління водного господарства Угорщини І. Лангом

та представниками проектного інституту „VIZITERV Environ”

Зустріч з директором ТОВ „Elcom”

Зустрічі з Уповноваженим Уряду Угорщини П. Ковачем

627 переглядів