Проведенна зустріч керівників робочих груп та експертів з проблем гідрографічного басейну р. Тиса України та Румунії

Відповідно до Робочої Програми на 2007 рік в межах реалізації Угоди між Урядами України та Румунії про співробітництво в галузі водного господарства на прикордонних водах 14-15 жовтня в м. Тячів та 16-17 жовтня 2008 року в с. Сігет Мармацієй, с. Окна Шугатаг відбулась зустріч керівників робочих груп і експертів з проблем гідрографічного басейну р.Тиса з осіннім оглядом гідротехнічних споруд на українській та румунській територіях.

Українську та румунську делегації на зустрічі очолювали керівники Робочих груп з проблем гідрографічного басейну р. Тиса Володимир Чіпак і Раду Фаркаш. Також в цьому заході брали участь представники провідних проектних інститутів України “Укрводпроект” і “Львівдіпроводгосп” та Румунії “Acquaproject”, Бухарест.

В рамках проведення зустрічі керівники та експерти робочих груп здійснили огляд гідротехнічних споруд, розташованих на правому березі (українська територія) р. Тиса між населеними пунктами с. Хмелів і м. Тячів та на лівому березі (румунська територія) р. Тиса між населеними пунктами м. Течеу Мік і с. Валя Вішеулуй та стан берегової лінії ріки, її заплави після паводку в липні цього року.

Українська сторона проінформувала румунську сторону про необхідність захисту с. Хмелів від паводків шляхом будівництва дамби та про розробку нею проектної документації, яка буде представлена на погодження румунській Стороні.

Під час огляду гідроспоруд в смт. В.Бичків Сторонами виявлено пошкодження берегоукріплення р. Тиса нижче впадання р.Шопурки.

Румунська сторона повідомила українських експертів про те, що для захисту населеного пункту Течеу Мік, затопленого під час липневого паводку 2008р., вона розробить проект, який передасть українській стороні на погодження, а також про роботи з відновлення в проектних параметрах гідротехнічних споруд в цій зоні.

В рамках проведення зустрічі Сторони взаємно інформували одна одну про паводкову ситуацію, яка склалася в басейні Верхньої Тиси в липні 2008 року. Зокрема, українською Стороною був переданий Аналіз паводкової інформації румунським експертам, які найближчим часом передадуть аналогічний матеріал українській Стороні.

Протягом зустрічі учасники також обговорили питання реалізації спільного українсько-румунського проекту Програми Сусідства Україна-Румунія TACIS CBC 2005/017100 “Покращення протипаводкового захисту та екологічне оздоровлення навколишнього середовища на українсько-румунській прикордонній ділянці р. Тиса”, впровадження якого українська Сторона розпочала у липні 2008 року. З метою успішного виконання проекту Сторони домовились найближчим часом погодити ряд питань, що стосуються виконання заходів проекту на спільній ділянці р. Тиса, зокрема щодо проведення гідроморфологічних досліджень відповідно до Водної Рамкової Директиви ЄС.

За результатами зустрічі керівники робочих груп погодили програму відбору проб води і вимірювання витрат води на 2009 рік та підписали відповідний протокол.

236 переглядів