Відбулася зустріч заступників Уповноважених Урядів України та Угорщини

У межах виконання двосторонньої Міжурядової Угоди з питань водного господарства на прикордонних водах протягом 16-18 листопада 2016 року відбулась зустріч заступників Уповноважених Урядів України та Угорщини за участю керівників та експертів робочої групи із захисту від шкідливої дії вод. Основною метою зустрічі фахівців було проведення спільного огляду та оцінки водогосподарських споруд в басейні р. Тиса на українській та угорській територіях, перегляд діяльності та завдань Сторін щодо протипаводкового захисту та захисту від внутрішніх вод на прикордонних водах, обговорення стану експлуатації спільної українсько-угорської автоматизованої інформаційно-вимірювальної системи АІВС–«Тиса», а також вирішення актуальних завдань подальшого розвитку українсько-угорського співробітництва в галузі водного господарства на прикордонних водах.

Українську делегацію очолював заступник Уповноваженого Уряду України, начальник БУВР Тиси Чіпак Володимир, угорську – заступник Уповноваженого Уряду Угорщини, директор Верхнє-Тисайської Дирекції водного господарства Боднар Гашпар.

В ході проведення огляду водогосподарських споруд в басейні р. Тиса на українській території було зокрема оглянуто станції спільної АІВС-Тиса, на яких в жовтні-листопаді поточного року були виконані ремонтно-обслуговуючі роботи за фінансової підтримки Угорщини. За підсумками огляду заступники Уповноважених констатували, що роботи виконані на належному рівні завдяки чому покращилась надійність та точність системи. Сторони домовились про те, що і надалі забезпечуватимуть необхідні умови для постійної експлуатації спільної АІВС–«Тиса» і щодо обробки отриманих даних вимірювань.

17 листопада була проведена зустріч фахівців водогосподарських організацій Сторін з  представниками прикордонної і митної служби Угорщини і України з метою вирішення питання щодо необхідності проведення робіт по скошуванню та вирубки чагарнику вздовж правобережної дамби р. Тиса поблизу с. Бадалово по захисній смузі з боку сухого укосу, які виконані не в достатній кількості внаслідок важкого доступу до держкордону. Ці заходи відіграють значну роль у разі необхідності посилення дамби при формуванні високого паводку на даній ділянці, тому повинні бути виконані якомога швидше. Відповідно до узгоджень проведених під час місцевого огляду, було домовлено, що Угорська Сторона виконає необхідні експлуатаційні роботи після отримання відповідного дозволу від Української Сторони.

На угорській території Сторони оглянули споруди протипаводкових польдерів Берег та Самош-Красна, а також центри протипаводкового захисту, склади аварійних запасів, насосну станцію в населених пунктах Нодьечед і Туньогматолч. В рамках цього експерти відмітили високий рівень виконуваних робіт та експлуатації гідротехнічних споруд Угорської Сторони, а також той факт, що водогосподарські організації Угорщини ефективно використовують кошти структурних фондів ЄС, а також людські ресурси, які забезпечуються державним фондом зайнятості на громадських засадах, з метою виконання експлуатаційних робіт та ремонтно-обслуговуючих робіт гідротехнічних споруд і садиб.

На основі проведеного огляду та проведення оцінки стану водогосподарських споруд на обох територіях, фахівці визначили подальші першочергові заходи співробітництва, а також інформували одна одну про виконані ними протягом 2016 року роботи з обслуговування та експлуатації водозахисних споруд і стану виконання завдань, визначених протоколом ХХ наради Уповноважених Урядів Сторін.

За підсумками зустрічі був підготовлений та підписаний відповідний протокол.

476 переглядів