Проведена Стартова конференція проекту Програми сусідства Румунія – Україна “Покращення протипаводкового захисту та оздоровлення екологічної ситуації на прикордонній українсько-румунській ділянці р. Тиса”

У липні 2008 року Закарпатським облводгоспом була підписана Грантова Угода на реалізацію розробленого спеціалістами облводгоспу проекту Програми сусідства Румунія – Україна “Покращення протипаводкового захисту та оздоровлення екологічної ситуації на прикордонній українсько-румунській ділянці р. Тиса”.

9 жовтня 2008 року в облводгоспі було проведено Стартову Конференцію проекту, яка забезпечила ознайомлення представників регіональних та місцевих органів влади, зокрема, Закарпатської облдержадміністрації, Рахівської та Тячівської райдержадміністрацій, голів сільських рад цільової території проекту (Рахівського і Тячівського районів), партнерів проекту, представників інших зацікавлених організацій та ЗМІ з метою та змістом заходів проекту.

Розпочав роботу Конференції, представивши учасників семінару та порядок денний, керівник проекту – начальник Закарпатського облводгоспу Володимир Чіпак. У вступному слові керівника проекту особливе місце мав наголос на те, що даний проект повинен забезпечити стабілізацію русла р. Тиса на українсько-румунській прикордонній ділянці, що допоможе уникнути таких катастрофічних наслідків, які приніс липневий паводок 2008 року. Начальник облводгоспу відмітив комплексність підходу до реалізації вищезазначеного проекту, повідомивши учасників Конференції про те, що заплановані заходи охоплюють широкий спектр питань, які потребують вирішення на цільовій території проекту.

Стартова Конференція проекту була продовжена презентацією менеджера проекту Марини Скраль про мету, завдання, очікувані результати та особливості реалізації проекту на українській території.

Отже, проект має на меті досягнення мінімізації значних збитків від природних лих, зокрема швидкоплинних паводків, що є характерними для території басейну Верхньої Тиси, і покращення екологічної ситуації на прикордонній українсько-румунській ділянці р. Тиса. Діяльність даного проекту на українській території зосереджена у Тячівському та Рахівському районах Закарпатської області, період його реалізації становить 2 роки, а вартість – 891 936 Євро. Партнерами Закарпатського облводгоспу з впровадження вищезазначеного проекту виступають: Повітова рада Марамуреш (Румунія), Тячівське міжрайонне управління водного господарства, Тячівська райдержадміністрація, Карпатський біосферний заповідник та Закарпатський регіональний центр соціально-економічних досліджень. Асоційовані партнери проекту – Державне підприємство “Об’єднана дирекція будівництва водогосподарських об’єктів Закарпатської області” та Водогосподарська система Повіту Марамуреш (Румунія).

Проект спрямований, передусім, на розробку Комплексної схеми стабілізації русла р.Тиса на українсько-румунській прикордонній ділянці. Цей довгостроковий стратегічний документ включатиме існуючі та заплановані гідротехнічні споруди, різнопланові дані, а також результати досліджень, які будуть проведені в рамках проекту.

Важливим заходом проекту стане створення Інформаційного протипаводкового центру в басейні р. Тиса на базі Тячівського міжрайонного управління водного господарства з метою оперативного інформування населення, місцевих органів влади про паводки. Це покращить співробітництво між установами, які займаються моніторингом і управлінням паводками на регіональному та місцевому рівнях.

Проектом також передбачається розширити автоматизовану інформаційно-вимірювальну систему АІВС-“Тиса” шляхом встановлення 2 автоматизованих станцій у с.Хмелів Рахівського р-ну і смт. Солотвино Тячівського р-ну, спроектувати та збудувати мікрохвильовий зв’язок до м. Тячів. Іншими заходами проекту є закупівля сучасного обладнання для лабораторії облводгоспу, а також здійснення екологічних, сільськогосподарських та соціально-економічних досліджень. Також заплановано провести гідроморфологічні, біологічні і хімічні дослідження якості води згідно з вимогами Рамкової Водної Директиви ЄС.

Під час проведення Конференції зі словом виступив заступник голови Тячівської райдержадміністрації Василь Каганець. У своєму виступі заступник голови детально ознайомив учасників Конференції з наслідками липневого паводку 2008 року в Тячівському районі та висловив надію на те, що даний проект дозволить покращити протипаводковий захист сіл Грушево, Бедевля, Тересва, смт. Солотвино та м. Тячів і в подальшому зменшити збитки від повеней у даних населених пунктах.

З презентацією про заходи з протипаводкового захисту на Конференції виступив головний інженер ВАТ “Укрводпроект” Олександр Романишин. У даній презентації було розкрито зміст ряду технічних заходів з протипаводкового захисту, упорядкування річок та робіт на водозборах, які покликані забезпечити захист зазначених вище населених пунктів цільової території проекту від повеней.

Основні аспекти оцінки екологічного стану українсько-румунської ділянки р. Тиса, зокрема водогосподарських об’єктів даної території, під час семінару розкрили представник КНУ ім. Т.Г. Шевченка Оксана Коноваленко та представник Інституту гідробіології НАНУ Людмила Гулейкова. Доповідачами було наголошено на тому, що однією з цілей даного проекту є досягнення, відповідно до положень Рамкової Водної Директиви ЄС, “доброго” екологічного стану та потенціалу всіма поверхневими водними об’єктами, а також штучними і значно зміненими об’єктами на цільовій території проекту.

Проектом також передбачається проведення робіт з оцінки сільського господарства на території проекту. Зі словом про виконання заходів проекту у даній галузі виступив експерт проекту Орест Іваницький.

Під час проведення Стартової Конференції партнер проекту – директор Закарпатського регіонального центру соціально-економічних досліджень Степан Сембер інформував учасників семінару про заплановані заходи з проведення соціально-економічних досліджень на цільовій території проекту. Партнер проекту висловив надію на те, що дані роботи будуть виконуватися за тісної співпраці з Тячівською і Рахівською РДА та з відповідними селищними Радами.

Ставлення румунських колег щодо впровадження даного проекту висловили Радник Управління регіонального розвитку та координації проектів Повітової Ради Марамуреш Делія Ружа та головний інженер Управління Вод Сомеш-Тиса Влайку Поп. Румунськими партнерами було відмічено складність та комплексність завдань, визначених проектом. Водночас, румунські колеги висловили свою схвальну думку щодо розробленого проекту, особливо стосовно відведення у ньому великої ролі покращенню умов населення цільової території, а також запевнили партнерів у підтримці румунської Сторони в реалізації проекту.

Наприкінці Стартової Конференції проекту керівник Володимир Чіпак подякував румунським та українським партнерам проекту за підтримку та участь у його розробці, а також висловив надію на те, спільно з ними Закарпатський облводгосп реалізує надану нам можливість покращити систему керування паводковими процесами та вдосконалити транскордонне управління навколишнім середовищем на прикордонній українсько-румунській ділянці р. Тиса.

579 переглядів